Με ιδιαίτερα μελανά χρώματα περιγράφει τις περιβαλλοντικές συνθήκες στην Ευρώπη η έκθεση για το κλίμα στη «Γηραιά Ήπειρο» για το έτος 2021, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) στη Γενεύη.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου τα τελευταία 30 χρόνια – η μεγαλύτερη αύξηση από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο στον κόσμο.

Η έκθεση του WMO έρχεται λίγο πριν από τη διεθνή Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στην Αίγυπτο και είναι μία από τις εκθέσεις των τελευταίων εβδομάδων που δείχνουν πώς ο πλαντήτης έχει ξεφύγει από τους στόχους του για το κλίμα.

Οι χώρες, όχι μόνο δεν έχουν πετύχει το στόχο τους στις προσπάθειές τους να μειώσουν τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων που θερμαίνουν τον πλανήτη, αλλά οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες έχουν ήδη εκτοξευθεί στα ύψη.

Ενδεικτικά, η θερμοκρασία σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ήδη αυξηθεί κατά περίπου 1,2 βαθμούς από τη βιομηχανική επανάσταση και οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η θερμοκρασία αυτή θα πρέπει να περιοριστεί σε μόλις 1,5 βαθμό για να αποφευχθούν οι σοβαρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί σημαντικά την περίοδο 1991-2021, με μέσο ρυθμό περίπου +0,5 °C ανά δεκαετία. Ως αποτέλεσμα, οι αλπικοί παγετώνες έχασαν 30 μέτρα σε πάχος πάγου από το 1997 έως το 2021.

Ωστόσο, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δεν είναι όλα τα νέα άσχημα. Ορισμένες χώρες στην Ευρώπη έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ειδικότερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 31% μεταξύ 1990 και 2020, με στόχο μείωσης 55% για το 2030.

Προηγούμενο άρθροΣαν Σήμερα Φονική Πλυμμύρα Πλήττει Την Αθήνα
Επόμενο άρθροΑυξημένος ο κίνδυνος εγκεφαλικού για 20άρηδες και 30άρηδες που πίνουν πολύ αλκοόλ
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος