Σε πλήρη εξέλιξη η γραμμή 4 του Μετρό

Σε πλήρη εξέλιξη από το Άλσος Βεΐκου έως και την Κατεχάκη βρίσκονται οι πρόδρομες εργασίας για τη γραμμή 4 του Μετρό. Με την έναρξη των εργασιών στην πλατεία Εξαρχείων εν μέσω θέρους και υπό «πολεμικό» κλίμα, λύθηκε και αυτή η εκκρεμότητα που απειλούσε να «εκτροχιάσει» από νωρίς το χρονοδιάγραμμα εργασιών της γραμμής.

Πλέον, το μοναδικό εργοτάξιο στο οποίο δεν έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες είναι αυτό του σταθμού Ευαγγελισμός όπου προ ενός έτους υπήρξαν επίσημες αντιδράσεις από το Δήμο Αθηναίων για την κοπή δέντρων.Καθυστερήσεις βεβαίως καταγράφονται όσον αφορά επί μέρους εργασίες, κυρίως στα έργα μετατόπισης δικτύων κοινής ωφέλειας, κάτι που διαχρονικά αποτελεί πληγή για τα έργα Μετρό. Το συνολικό χρονοδιάγραμμα του έργου πάντως δεν φαίνεται προς το παρόν να επηρεάζεται ιδιαίτερα.

Εντός του Σεπτεμβρίου, ή το αργότερο μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να αφιχθεί στην Ελλάδα από τη Γερμανία και το πρώτο από τα δύο μηχανήματα κατασκευής σηράγγων (TBM), με το στόχο να είναι η εκσκαφή να ξεκινήσει «στο τέλος της χρονιάς με αρχές του 2023» σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραγιάννη.

Μέσα στο καλοκαίρι, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε αποφάσεις για επιπλέον προσωρινές καταλήψεις δημόσιων χώρων για την κατασκευή του έργου, και συγκεκριμένα πέντε ιδιοκτησιών συνολικού εμβαδού 187,6 τ.μ. για την κατασκευή του σταθμού Άλσος Βεΐκου και μίας ιδιοκτησίας εμβαδού 18,40 τ.µ για την κατασκευή του σταθμού Αλεξάνδρας. Έγινε επίσης αναγκαστική απαλλωτρίωση ακινήτων εμβαδού 369,93 τ.μ. για την κατασκευή του φρέατος «Νήαρ Ηστ» στην Καισαριανή.

Σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της Αττικό Μετρό, η πρόοδος των εργασιών στα έργα της Γραμμής 4 έχει ως εξής:

  • Μετατόπιση δικτύων: Στο Φρέαρ TBM Βεΐκου συνεχίζονται οι εργασίες παράκαμψης των δίδυμων αγωγών ύδρευσης Φ900 της ΕΥΔΑΠ και η παράκαμψη του χαλύβδινου δικτύου φυσικού αερίου μέσης πίεσης 19bar. Επίσης κατασκευάστηκε νέο βανοστάσιο και συνδέθηκε με το υπάρχον δίκτυο του φυσικού αερίου.
  • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: Συνεχίζονται οι εργασίες για την εφαρμογή της κυκλοφοριακής παράκαμψης επί της Λεωφόρου Βεΐκου, για την κατασκευή του φρέατος που θα υποδεχθεί το ένα από τα δύο TBM ενώ ξεκίνησαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και στο Σταθμό Δικαστήρια με την τοποθέτηση πινακίδων.
  • Αρχαιολογικές εργασίες: Συνεχίζονται οι αρχαιολογικές εργασίες από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων στους σταθμούς Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη και στο Φρέαρ Βιβλιοθήκη. Επιπρόσθετα, ολοκληρώθηκαν χωρίς ευρήματα οι αρχαιολογικές εργασίες στα Φρέατα Φορμίωνος, Νήαρ Ηστ και Δικαιοσύνης.
  • Εργοταξιακές εγκαταστάσεις: Εργοταξιακές περιφράξεις τοποθετήθηκαν στα εργοτάξια των σταθμών Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδί. Εγκαταστάθηκαν επίσης εργοταξιακές περιφράξεις στα Φρέατα Δικαιοσύνησς και ΒΙβλιοθήκη τα οποία συναντώνται στο Δήμο Αθηναίων.
  • Φρέαρ TBM Κατεχάκη και Φρέαρ ΓΝΑ: Στο Φρέαρ TBM Κατεχάκη ολοκληρώθηκε η πρώτη και η δεύτερη στάθμη αγκυρίων του φρέατος και τοποθετήθηκαν όργανα για την παρατήρηση των εκσκαφών και πιθανών μετακινήσεων (monitoring).
    Στο Φρέαρ ΓΝΑ συνεχίζονται οι εργασίες για την εγκατάσταση των Κεντρικών Εργοταξιακών Γραφείων της Αναδόχου Κοινοπραξίας Κατασκευής της Γραμμής 4Α και ταυτόχρονα ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του φρέατος.
    Τέλος, τοποθετήθηκαν και εγκαταστάθηκαν με επιτυχία οικοδομικοί γερανοί και στα δύο φρέατα.Για την προστασία των υφιστάμενων κατασκευών, η Αττικό Μετρό Α.Ε. έχει προβλέψει στη Σύμβαση Έργου κατασκευής της Γραμμής 4Α, την εκπόνηση ειδικών μελετών που λαμβάνουν υπόψη του το υπέδαφος, την πυκνότητα δόμησης και το είδος και της κατάσταση των κατασκευών, σε όλη τη ζώνη επιρροής του έργου.

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η δομοστατική καταγραφή των κτιρίων από εξειδικευμένα συνεργεία μηχανικών ώστε να αποτυπωθεί η κατάστασή τους και να εξασφαλισθεί η προστασία και ασφάλειά τους πριν την έναρξη των υπόγειων κατασκευών της Γραμμής 4Α.  Η διαδικασία αυτή είναι σε πλήρη εξέλιξη έπειτα και από τη συνεργασία των χρηστών των ακινήτων.

Προηγούμενο άρθρο“Maestro”: Το τραγούδι «σύνθημα» της νέας σειράς του Χριστόφορου Παπακαλιάτη!
Επόμενο άρθροΈνα υπέροχο Φιόρδ στην Ελλάδα!
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος