Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα : «Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία»

Η Εθνική Λυρική Σκηνή και οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις προσκαλούν τις Διευθύνσεις Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανά την επικράτεια να δηλώσουν συμμετοχή στο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία», το οποίο κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023 θα ταξιδέψει σε 85 σχολεία διά ζώσης και σε 900 ψηφιακά σε όλη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ξενάγηση των εφήβων στον γοητευτικό κόσμο του λυρικού θεάτρου μέσω συμμετοχικών δράσεων και διαθεματικών παιδαγωγικών μεθόδων που θα μυήσουν τους μαθητές με συναρπαστικό τρόπο στη δημιουργική διαδικασία της παραγωγής ενός έργου όπερας.

Στο πλαίσιο της δράσης θα παρουσιαστεί η νέα διαδραστική παράσταση όπερας «Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» του Κορνήλιου Σελαμσή, σε λιμπρέτο της Αλεξάνδρας Κ*, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη, όπως αναφέρει το cnn.

Το πρόγραμμα «Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους – ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», αποτελεί συνέχεια του προγράμματος που υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Εθνική Λυρική Σκηνή στα δημοτικά σχολεία από το 2012 έως το 2015.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, αλλά και στους κοινωνικούς προβληματισμούς των εφήβων τού σήμερα, στοχεύει στην εξοικείωση των νέων με την τέχνη του λυρικού θεάτρου μέσα από τη συμμετοχή τους στο νέο διαδραστικό έργο «Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» του Κορνήλιου Σελαμσή. Η νέα αυτή παράσταση συστήνει τον μύθο της Ωραίας Ελένης μέσα από μια φρέσκια και ξεκαρδιστική ματιά, ενώ πραγματεύεται ζητήματα έμφυλων στερεοτύπων, ρόλων και ταυτοτήτων.

Οι μαθητές των σχολείων που θα επισκεφθεί η Εθνική Λυρική Σκηνή θα συμμετάσχουν ενεργά στη δράση έχοντας την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη μοναδική εμπειρία του δημιουργικού παλμού της προετοιμασίας της παράστασης και να εμπλακούν βιωματικά σε αυτήν. Υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του προγράμματος θα λάβουν μέρος σε καλλιτεχνικά εργαστήρια για να συνδημιουργήσουν πρωτότυπο ηχητικό, μουσικό και εικαστικό υλικό που θα ενταχθεί στη ροή της παράστασης, η οποία θα παρουσιαστεί στα σχολεία, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Περισσότερες πληροφορίες για την εξ αποστάσεως εκδοχή του ίδιου προγράμματος θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την παρακάτω φόρμα μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2022 προκειμένου να ενταχθεί και το Γυμνάσιο τους στη λίστα με τα υποψήφια σχολεία για την παρακολούθηση και συμμετοχή στο πρόγραμμα:

https://forms.office.com/r/jsJVkt2PWY

Οι παραστάσεις όπερας θα πραγματοποιούνται στον χώρο του σχολείου ή σε κάποιον χώρο σχετικών εκδηλώσεων στην εκάστοτε περιοχή. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα και η παρακολούθηση της παράστασης είναι δωρεάν. Πληροφορίες: education@nationalopera.gr.

Προηγούμενο άρθροΛιλ : στην 4η μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας
Επόμενο άρθροΣαν Σήμερα Έφυγε Απο Τη Ζωή Η Κορυφαία Ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος