Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ ήταν Αμερικανός κινηματογραφιστής, τηλεοπτικός παραγωγός, σόουμαν, ο οποίος έγινε διάσημος ως πρωτεργάτης των κινουμένων σχεδίων, αλλά και ο δημιουργός των θεματικών πάρκων όπως, της Ντίσνεϊλαντ και Ντίσνεϊ Γουόρλντ.
Γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1901 στο Σικάγο και απεβίωσε σαν σήμερα, 15 Δεκεμβρίου του 1966.
Ηταν γιος της Φλώρα και του Ελιας Ντίσνεϊ, ενώ είχε τρεις αδελφούς και μια αδελφή.
Η μαεστρία του φάνηκε από νωρίς στη ζωγραφική και στη σκιτσογραφία, καθώς ότι έφτιαχνε το πουλούσε σε οικεία του πρόσωπα και στη γειτονιά του.
Δεκατεσσάρων χρόνων άρχισε να σπουδάζει ζωγραφική στο Ινστιτούτο Τέχνης του Κάνσας Σίτυ και σε ηλικία 20 ετών άρχισε να εργάζεται σε ένα καλλιτεχνικό στούντιο στην ίδια πόλη.
Οταν έγινε 16 ετών, παράτησε το σχολείο για να υπηρετήσει την πατρίδα του, αλλά τον απέρριψαν επειδή ήταν ανήλικος.
Το 1919, ο Ντίσνεϊ μετακόμισε στο Κάνσας Σίτι για να ακολουθήσει μια καριέρα ως καλλιτέχνης σε εφημερίδες.
Ο αδερφός του, Ρόι, του βρήκε δουλειά στο Pesmen-Rubin Art Studio, όπου γνώρισε τον σκιτσογράφο Ουμπ Αϊουερκς.
Από εκεί, ο Ντίσνεϊ εργάστηκε στην εταιρεία διαφημίσεων Kansas City Film, όπου έκανε διαφημίσεις βασισμένες σε κινούμενα σχέδια.
Εκείνη την εποχή, ο Ντίσνεϊ άρχισε να πειραματίζεται με μια κάμερα, κάνοντας κινούμενα σχέδια στο χέρι.
Αποφάσισε να ανοίξει τη δική του επιχείρηση κινουμένων σχεδίων. Από τη διαφημιστική εταιρεία, προσέλαβε τον Φρεντ Χάρμαν ως τον πρώτο του υπάλληλο.
Ο Ντίσνεϊ και ο Χάρμαν έκαναν συμφωνία με ένα τοπικό θέατρο του Κάνσας Σίτι για να προβάλουν τα κινούμενα σχέδια τους, τα οποία ονόμασαν Laugh-O-Grams.
Τα κινούμενα σχέδια ήταν εξαιρετικά δημοφιλή και ο Ντίσνεϊ κατάφερε να αποκτήσει το δικό του στούντιο, στο οποίο έδωσε το ίδιο όνομα.
Η Laugh-O-Gram προσέλαβε αρκετούς υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένου τον Αϊουερκς και τον αδελφό του Χάρμαν, Χιου.
Εκαναν μια σειρά επτάλεπτων παραμυθιών που συνδύαζε live action και κινούμενα σχέδια, τα οποία ονόμασαν, «Αλίκη στη χώρα των καρτούν».
Μέχρι το 1923, ωστόσο, το στούντιο είχε επιβαρυνθεί με χρέη και ο Ντίσνεϊ αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση.
Με τον αδελφό του Ρόι ίδρυσε την Walt Disney Productions, η οποία έγινε στην πορεία μία από τις δημοφιλέστερες εταιρίες παραγωγής ταινιών στον κόσμο. Ο Ντίσνεϊ ήταν αυτός που δημιούργησε το πρώτο καρτούν, τον Μίκυ Μάους.
Η πρώτη εμφάνιση του Μίκυ Μάους στον ομιλούντα κινηματογράφο έγινε το 1928 στην επτάλεπτης διάρκειας ταινία «Ατμόπλοιο Γουίλι». Σταθμός στην καριέρα του Γουόλτ Ντίσνεϊ υπήρξε η ταινία «Φαντασία» το 1937.
Ένας συνδυασμός κινουμένων σχεδίων και κλασσικής μουσικής, ένα πρώιμο «βίντεο-κλιπ» μεγάλων διαστάσεων, που έχει περάσει στο Πάνθεον της έβδομης τέχνης. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, απέσπασε 22 βραβεία συνολικά.
Το 1923, ο Γουόλτ Ντίσνεϊ μετακόμισε μαζί με τον αδελφό του Ρόι και τον σκιτσογράφο Αιουέρκς στο Χόλυγουντ όπου δημιούργησαν την “Disney Brothers’ Cartoon Studio”. Η εταιρία άλλαξε στην πορεία όνομα, μετά από πρόταση του αδελφού του, σε “Walt Disney Studios”.
Η πρώτη συμφωνία της Walt Disney Studios ήταν με την Νεοϋορκέζα εμπορική αντιπρόσωπο, Μάργκαρετ Ουίνκλερ, για την διανομή της “Alice”.
Στη συνέχεια, εφηύραν ένα χαρακτήρα που λεγόταν “Οσβαλντ, ο τυχερό κουνέλι” και έκλεισαν τα σορτς σε 1.500 δολάρια το καθένα.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, έσπασαν το συμβόλαιο με τους διανομείς και δημιούργησαν κινούμενα σχέδια με τον Μίκυ Μάους και τους φίλους του.
Τον Δεκέμβριο του 1939, εγκαινιάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις για τα “Walt Disney Studios” που άνοιξαν στο Μπέρμπανκ.
Το 1941 ήταν μια χρονιά άσχημη για την πορεία της εταιρίας, καθώς οι σκιτσογράφοι είχαν ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις. Μάλιστα, πολλοί από τους αυτούς είχαν παραιτηθεί.
Έπρεπε να περάσουν χρόνια για να ανακάμψει η εταιρία.
Η Ντίσνεϊ έχει δημιουργήσει περισσότερες από 100 ταινίες μεγάλου μήκους.
Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους ήταν «Η Χιονάτη και επτά νάνοι», η οποία έκανε πρεμιέρα στο Λος Αντζελες στις 21 Δεκεμβρίου 1937.
Η παραγωγή της κόστισε 1, 499.000 εκατομμύρια δολάρια, παρά το Παγκόσμιο κραχ του 1029, ενώ απέσπασε οκτώ βραβεία Όσκαρ. Αυτή ήταν η αφετηρία για τις ταινίες που θα ακολουθούσαν τα επόμενα χρόνια όπως, Πινόκιο (1940), Fantasia (1940), Dumbo (1941), Bambi (1942), Cinderella (1950), Treasure Island (1950), Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (1951), Πήτερ Παν (1953), Lady and the Tramp (1955), Η Ωραία Κοιμωμένη (1959), 101 Dalmatians (1961) .
Η τελευταία μεγάλη επιτυχία του Ντίσνεϊ που παρήγαγε ο ίδιος ήταν η ταινία Μέρι Πόπινς, η οποία κυκλοφόρησε το 1964 και συνδύαζε live action και κινούμενα σχέδια
Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ δημιούργησε το θεματικό πάρκο, με το όνομα Disneyland, στο Αναχάιμ, της Καλιφόρνια, το οποίο άνοιξε στις 17 Ιουλίου του 1955.
Το μεγάλο όνειρο του παραμυθά ήταν η δημιουργία μίας πόλης με παιχνίδια, ώστε να αλλάξει τα θεματικά πάρκα και την οικογενειακή διασκέδαση και ψυχαγωγία.
Λίγα χρόνια μετά από τα εγκαίνια της Ντίσνεϊλαντ το 1955, ο Ντίσνεϊ ξεκίνησε τα σχέδια για ακόμη ένα νέο θεματικό πάρκο και την ανάπτυξη της Experimental Prototype Community of Tomorrow (EPCOT) στη Φλόριντα.
Ήταν ακόμη υπό κατασκευή όταν πέθανε ο Ντίσνεϊ το 1966.
Μετά τον θάνατο του Ντίσνεϊ, ο αδελφός του Roy συνέχισε τα σχέδια για να ολοκληρώσει το θεματικό πάρκο της Φλόριντα, το οποίο άνοιξε το 1971 με το όνομα Walt Disney World.
Ο Γουόλντ Ντίσνεϊ ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε την εικαστικό, Λίλιαν Μπάουντς, η οποία εργαζόταν στο τμήμα «Μελάνι και ζωγραφική», της Disney Studio. Ο γάμος του έγινε τον Ιούλιο του 1925 στο Αϊντάχο.
Το 1939, γεννήθηκε η κόρη τους Ντάιαν ΝτίσνεΪ Μίλερ. Στη συνέχεια, υιοθέτησαν ένα κοριτσάκι, τη Σάρον ΝτίσνεΪ Λαντ
Απεβίωσε στις 15 Δεκεμβρίου του 1966, σε ηλικία 65 ετών, από καρκίνο του πνεύμονα.
Είχε δηλώσει: «Θα ήθελα το όνομα Ντίσνεϊ, να είναι συνώνυμο με θεάματα ποιότητας που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες», αφήνοντας μια άτυπη διαθήκη στους κληρονόμους του.
Οι ισχυρισμοί περί παγώματός του με την κρυογονική μέθοδο, μέχρι να ανακαλυφθεί θεραπεία, είναι αστικός μύθος.
Το έργο του συνεχίζει η εταιρεία «Disney», που ίδρυσε το 1923 μαζί με τον αδελφό του, Ρόι.
Πρόκειται για ένα γίγαντα, πλέον, στον τομέα της ψυχαγωγίας, με τζίρο 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2006), προσωπικό 133.000 υπαλλήλων και σημαντικές επιτυχίες, όπως «Η μικρή Γοργόνα», «Toy Story», «Μουλάν», «Ο βασιλιάς των Λιονταριών» και οι «Πειρατές της Καραϊβικής», η πρώτη ακατάλληλη ταινία (Κ-13) στην ιστορία της Disney.