Τσάρλι Τσάπλιν: Σαν σήμερα γεννήθηκε ένας μύθος

Ο Τσαρλς Σπένσερ «Τσάρλι» Τσάπλιν (Charles Spencer «Charlie» Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο .

Για να κερδίσει το μεροκάματο της οικογένειας αυτοσχεδιάζει μικρά χορευτικά στους δρόμους του κακόφημου Λονδίνου και μαζεύει τις πενταροδεκάρες των περαστικών.

Οι παλιές γνωριμίες των γονιών του τον βοήθησαν ωστόσο να βρει μία κανονική δουλειά στον παιδικό χορευτικό θίασο των «Eight Lancashire Lads».

Τσαρλυ Τσαπλιν. εφυγε σαν σημερα 25.12.1977 | Ηλιούπολη για όλους
Φθάνοντας στο Λος Άντζελες, τον Δεκέμβριο του 1913, ήταν ήδη αποφασισμένος να μη γυρίσει πίσω στην Αγγλία. Το 1914 κάνει την πρώτη του ταινία με τίτλο,  «Για να κερδίσει το ψωμί του». Λίγους μήνες αργότερα, έχει πλέον διαμορφώσει τη χαρακτηριστική εικόνα του με την οποία έχει αποτυπωθεί στο μυαλό όλων μας. Ο «Σαρλό» με το κοντό μαύρο μουστάκι, το μικρό καπέλο, το μπαστούνι, τα μεγάλα παπούτσια και φυσικά το βάδισμα πιγκουίνου έχει πλέον καθιερωθεί. Την ίδια περίοδο, έκανε την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα στην ταινία «Πιασμένος σε καμπαρέ».

Τσάρλι Τσάπλιν: Το έργο, η ζωή και τα μηνύματα της θλιμμένης ματιάς του «Σαρλό» | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Το χαμίνι» βγαίνει στις αίθουσες το 1921. Λίγο αργότερα έρχεται το συμβόλαιο με την εταιρία «Mutual» και ο Τσάπλιν γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος άνθρωπος του Χόλιγουντ, αφήνοντας για τα καλά πίσω του τα φτωχικά χρόνια της παιδικής του ηλικίας.

Όταν η Αμερική απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα στον Τσάρλι Τσάπλιν γιατί τον θεωρούσαν «επικίνδυνο κομμουνιστή» - to10.gr

Εξ’ αιτίας των πολιτικών -κομμουνιστικών- του φρονημάτων, το 1952, σε ένα ταξίδι του στην Αγγλία, η Αμερική βρίσκει την ευκαιρία και του αφαιρεί το δικαίωμα της επιστροφής. Έτσι, ο Τσάρλι Τσάπλιν παρέμεινε για το υπόλοιπο της ζωής του στην Ελβετία και μέχρι το θάνατό του γύρισε άλλες δύο ταινίες.

Ο αληθινός Τσάρλι Τσάπλιν: Πόσα γνωρίζουμε για τον μεγαλύτερο σταρ του κόσμου; | LiFO

Είκοσι χρόνια μετά, το 1972, ταξίδεψε στην Αμερική για μια και μόνο φορά, προκειμένου να παραλάβει το Τιμητικό βραβείο Όσκαρ για τη συνεισφορά του στην τέχνη του κινηματογράφου. Απέσπασε το μεγαλύτερο χειροκρότημα στη διάρκεια του θεσμού, αφού το κοινό χειροκροτούσε ασταμάτητα για δώδεκα ολόκληρα λεπτά.

Η καλύτερη στιγμή των Όσκαρ: Ο Τσάρλι Τσάπλιν παίρνει τιμητικό βραβείο και το κοινό χειροκροτεί για 12 λεπτά – διαφορετικό

Το 1975, χρίστηκε ιππότης της βρετανικής αυτοκρατορίας και πήρε τον τίτλο του “Σερ” από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν πέθανε τα Χριστούγεννα του 1977 στο Βεβέ της Ελβετίας, σε ηλικία 88 ετών.

Η πολυτάραχη ζωή του Τσάρλι Τσάπλιν.. - Βιβλιων Οριζοντες

 

 

Προηγούμενο άρθρο«Indiana Jones 5».
Επόμενο άρθροOasis de la Impunidad / Όαση ατιμωρησίας.
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.