Σαν σήμερα το 1966 εγκαινιάστηκε το «Πλανητάριον»

Στα μέσα της δεκαετίας του ‘60, ο Ευγένιος Ευγενίδης άφησε στους κληρονόμους του την τιμητική «υποχρέωση» να καταστήσουν το Ευγενίδειο Ίδρυμα φορέα που «να συμβάλει εις την εκπαίδευσιν νέων ελληνικής ιθαγενείας εν τω επιστημονικώ και τεχνικώ πεδίω». Έτσι, τον Ιούνιο του 1966 ξεκίνησε την λειτουργία του το Πλανητάριο στην Λεωφόρο Συγγρού, το μεγαλύτερο τότε της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αναζητώντας το «Απόλυτο μηδέν» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος  Ευγενίδου | ΈθνοςΑπό τα πρώτα του βήματα, το Πλανητάριο, χρησιμοποίησε όλες τις δημιουργικές και τεχνικές δυνατότητες των οπτικοακουστικών μέσων με κατάλληλους συνδυασμούς, ώστε να είναι σε θέση να αφηγηθεί την ιστορία της επιστήμης με τον πιο εντυπωσιακό, θεαματικό και ψυχαγωγικό τρόπο.

Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο – Ίδρυμα Ευγενίδου | Minoan Lines
Ακόμη και μετά την αστρονομική «τρέλα» της δεκαετίας του ’70, που έφερε τον άνθρωπο στο φεγγάρι, επάνδρωσε διαστημικές αποστολές και αντίστοιχα ώθησε τους πολίτες να περάσουν συρρέοντας το κατώφλι του Πλανηταρίου, η εκπαιδευτική και ψυχαγωγική του λειτουργία δεν μειώθηκε. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές των ‘00s μάλιστα, μπήκε στην νέα εποχήκαι με υπερσύγχρονο εξοπλισμό μεταμορφώθηκε στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο. Με διάμετρο θόλου 25 μέτρα και συνολική επιφάνεια όσο 2,5 γήπεδα του μπάσκετ πρόκειται για το μεγαλύτερο ψηφιακό Πλανητάριο στον κόσμο.

Ψηφιακές παραστάσεις στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο - Ανοιχτό Παράθυρο

Ένας τέτοιος υπερσύγχρονος τεχνολογικά χώρος είναι το καταλληλότερο μέσο για να φέρει την επιστήμη και την τεχνολογία πιο κοντά στον μέσο άνθρωπο, αφού ως βασική επιδίωξή του έχει την ποιοτική βελτίωση της επιστημονικής επιμόρφωσης στην Ελλάδα και την όσο το δυνατόν ευρύτερη διάχυση των επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων του ανθρώπου.

Οι θέσεις μοιάζουν με αυτές μιας κινηματογραφικής αίθουσας – αλλά στην όσο πιο άνετη γίνεται εκδοχή τους, γι’ αυτό άλλωστε χωρά μόλις 280 άτομα. Ο τεραστίων διαστάσεων θόλος φιλοξενεί τις εικόνες με τέτοια τεχνολογία, που δίνει στον θεατή την εντύπωση ότι αποτελεί μέρος του θεάματος και ότι «αιωρείται» μέσα στο διάστημα – πρόκειται στην ουσία για τον πιο «φυσικό» τρόπο να βιώσετε την εικονική πραγματικότητα χωρίς καν την βοήθεια 3D γυαλιών.

Επίσκεψη στο Πλανητάριο από την Εταιρεία Αστρονομίας Χαλκίδας - Ευβοϊκή  Γνώμη online- Ειδήσεις και νέα από όλη την Εύβοια

Τα υπερσύγχρονα Ψηφιακά Συστήματα Αστρικών Προβολών που περιλαμβάνει το Νέο Πλανητάριο είναι τρία «Συστήματα Τρισδιάστατης Εικονικής Πραγματικότητας»  για την διαδραστική επικοινωνία των θεατών στις διάφορες παραγωγές-παραστάσεις έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση ειδικών μονάδων ελέγχου σε καθένα από τα καθίσματα των θεατών.

 

Προηγούμενο άρθροMariah Carey: Την μήνυσαν για το «All I Want for Christmas Is You»
Επόμενο άρθρο«Στα Χνάρια της Επιδαύρου» Καλοκαιρινό Εργαστήριο για νέους