Ροβήρος Μανθούλης - Το STUDIO τιμά τον σπουδαίο δημιουργό

Ροβήρος Μανθούλης

Το STUDIO τιμά το σπουδαίο δημιουργό

Κυριακή 29/05/2022 / 5 ταινίες / 2 βιβλιοπαρουσιάσεις

Είσοδος ελεύθερη

Ροβήρος Μανθούλης: Ο διανοούμενος που ήταν στην κατοχή το «χωνί» της ΕΠΟΝ  στα Εξάρχεια | in.gr

Ένα μήνα μετά το θάνατο του σπουδαίου δημιουργού, το STUDIO διοργανώνει μια ημέρα αφιερωμένη στον Ροβήρο Μανθούλη, προβάλλοντας 3 δημιουργίες του και 2 ντοκιμαντέρ φίλων και συνεργατών του για τη δουλειά και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη.

Στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης STUDIO, που φέτος κλείνει τα 55 χρόνια λειτουργίας του, είχαμε τη χαρά και την τιμή να γνωρίσουμε τον Ροβήρο Μανθούλη και να προβάλλουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του σε κινηματογραφική αίθουσα. Ο ίδιος ο ιδρυτής του STUDIO, ο Μανώλης Καψάσκης, διαπιστώνοντας τη σημαντικότητα της ταινίας Με σφιγμένα δόντια, ήταν αυτός που με δικά του έξοδα έφτιαξε μια κόπια της ταινίας για τον κινηματογράφο, καθώς το υλικό που υπήρχε ήταν για τηλεοπτική χρήση, σε φιλμ 16mm. Ακόμα και ο ελληνικός τίτλος της ταινίας ήταν ιδέα του Καψάσκη, καθώς υπήρχε μόνο στα γαλλικά. Το STUDIO παρακολούθησε στενά και ανέδειξε ανά τα χρόνια το έργο του Μανθούλη – τον Απρίλιο του 2016, όταν άνοιξε ξανά ο χώρος, ένα από τα πρώτα δύο αφιερώματα που οργανώθηκαν ήταν για τα 60 χρόνια προσφοράς του στον κινηματογράφο.

Ροβήρος Μανθούλης: «Γεννήθηκα χωρίς ηλικία, χωρίς χρόνο, χωρίς πολλά πολλά  λόγια» - CNN.gr

Πέρα από της προβολές, η ημέρα περιλαμβάνει την παρουσίαση δύο βιβλίων του Ροβήρου Μανθούλη και ομιλίες και χαιρετισμούς φίλων και συνεργατών του.

Στο φουαγιέ του κινηματογράφου θα υπάρχει πλειάδα βιβλίων του Μανθούλη και για αυτόν, τόσο προς επίδειξη όσο και προς αγορά για όποιον ενδιαφέρεται.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία για το νεότερο κοινό να γνωρίσει το έργο του, και καλούμε τις σχολές Κινηματογράφου, Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής της πόλης να ενημερώσουν τους σπουδαστές τους, ώστε να μπορέσουν να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τις δημιουργίες του Μανθούλη, τόσο τις κινηματογραφικές όσο και τα γραπτά του.

Είσοδος ελεύθερη.

STUDIO New Star Art Cinema

ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 33 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Τηλ 210-8640054 — 6932479731

Το πρόγραμμα της ημέρας:

18:00 ΡΟΒΗΡΟΣ ΜΑΝΘΟΥΛΗΣ

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ

2007, 55’

Σκηνοθεσία: Κώστας Μαχαίρας

Μια εκτενής συνέντευξη του Ροβήρου Μανθούλη κατά τη διάρκεια της οποίας μιλάει για τη ζωή του, τις ταινίες και τα ντοκιμαντέρ που γύρισε, τον κινηματογράφο και το ντοκιμαντέρ ως τρόπο ζωής, τους ανθρώπους που γνώρισε και τους τόπους που επισκέφθηκε.

19:00 

για τον Ροβήρο Μανθούλη θα μιλήσουν οι:

-ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ, σκηνοθέτης/Διευθυντής Απόδημου Ελληνισμού ΕΡΤ 

-ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ, σκηνοθέτης/συγγραφέας 

-ΘΩΜΑΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, ραδιοφωνικός παραγωγός/σκηνοθέτης, ο οποίος θα παρουσιάσει και απόσπασμα της τελευταίας συνέντευξης του Ρ.Μ. εν ζωή, από τον Δεκέμβριο του 2021

-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΝΤΙΔΗΣ, Πρόεδρος ΟΚΛΕ

-ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ ΚΟΣΣΥΒΑΚΗΣ, Καλλιτεχνικός Διευθυντής STUDIO New Star Art Cinema

θα παρουσιαστούν τα βιβλία:  

-Ο κόσμος κατ’εμέ: Ο βίος και τα πάθη μου 

Η ζωή όπως την είδε ο Ροβήρος Μανθούλης, τόμοι 1 και 2

-Σκιές πάνω στον άσπρο τοίχο. Ο κινηματογράφος και οι κατασκευές του

20:00 O ΑΘΕΑΤΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

2011, 67’

Σκηνοθεσία: Νίκος Θεοδοσίου

Η ταινία «Ο αθέατος σκηνοθέτης» δεν είναι ένα «πορτραίτο» του Ροβήρου Μανθούλη. Δεν περιλαμβάνει  καμία βιογραφική αναφορά, καμία πληροφορία για το έργο του. Επιδιώκει κάτι πιο ουσιαστικό: να αναδείξει την καλλιτεχνική ταυτότητα του δημιουργού μέσα από το ίδιο του το έργο.

21:15 RACINES: YANNIS RITSOS / ΡΙΖΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

1985, 52΄

Ένα πορτρέτο της Ελλάδας από το 1936 έως το 1974, χαραγμένο από τη ζωή και την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, με τη συμμετοχή του ποιητή και του Μίκη Θεοδωράκη.

22:00 CUBA: LA MUSIQUE ET LA VIE / ΚΟΥΒΑ: Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ Η ΖΩΗ

1979, 52΄

Η παλλόμενη καρδιά του Κουβανέζικου λαού. Η μουσική είναι η ψυχή της Κούβας και ο καλύτερος τρόπος να εξηγήσεις αυτήν τη χώρα και τον λαό της.

23:00 LE BLUES ENTRE LES DENTS / ΜΠΛΟΥΖ ΜΕ ΣΦΙΓΜΕΝΑ ΔΟΝΤΙΑ

1972, 85΄

Μια μυθοπλαστική ταινία γυρισμένη σαν ντοκιμαντέρ, η πρώτη παγκοσμίως που ασχολείται με τα μπλουζ της Αμερικής και μας ξεναγεί στα Γκέτο και τις φυλακές των ΗΠΑ.

Οι ποιητές δεν σκοτώνουν, να το ξέρετε»: Η συναρπαστική ζωή του Ροβήρου  Μανθούλη μέσα από μια παθιασμένη συνέντευξη | LiFO

Προηγούμενο άρθροΜωβ μέδουσες: Οδηγίες αντιμετώπισης
Επόμενο άρθροΗ Θάλασσα του Αλατιού
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.