«Ζήσε καλά με τον σακχαρώδη διαβήτη και απόφυγε τις επιπλοκές», τονίζουν οι επιστήμονες, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).Οι επιπλοκές του διαβήτη τρομάζουν, όπως και η ίδια η νόσος- ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα- από την οποία πάσχουν πάνω από ένα  εκατ. άνθρωποι στην Ελλάδα, και σχεδόν 537 άνθρωποι παγκοσμίως.

Το χειρότερο όμως πρόβλημα στον διαβήτη, είναι ότι το 50% σχεδόν των πασχόντων, δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.Η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Επιλέχθηκε γιατί είναι η γενέθλιος ημέρα του Frederick Banding ο οποίος -σε συνεργασία με τον Charles Best- συνέλαβαν την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης τον Οκτώβριο του 1921.

Όπως αναφέρουν η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) αποτελεί ένα χρονίως εξελισσόμενο μεταβολικό νόσημα με πολυπαραγοντικό υπόστρωμα που χαρακτηρίζεται από υψηλό σάκχαρο στο αίμα, αντίσταση στην ινσουλίνη και έλλειψη ινσουλίνης.

Προηγούμενο άρθροBlack Friday: Νωρίτερα οι προσφορές
Επόμενο άρθρο5ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας