Σαν ένας ζωντανός οργανισμός, το Onassis AiR, ένα σημείο συνάντησης δημιουργών από όλα τα πεδία, από όλον τον κόσμο, αναπτύσσεται συνεχώς προκειμένου να στηρίξει τις ανάγκες της καλλιτεχνικής του κοινότητας.

To Onassis AiR προσκαλεί καλλιτέχνες, επιμελητές, designers, χορευτές, μάγειρες, κηπουρούς, ακτιβιστές, συγγραφείς, παιδαγωγούς, δικηγόρους, περφόρμερ, οικονομολόγους, αρχιτέκτονες, κινηματογραφιστές και άλλους δημιουργούς από άλλα επιστημονικά πεδία που χρησιμοποιούν διαφορετικά μέσα έκφρασης, να κάνουν αίτηση στο πρόγραμμα Tailor-made Residency για την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Ιουλίου 2024. Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως τις 20 Μαρτίου.

Το Onassis AiR άνοιξε τις πόρτες του το 2019 για να στηρίξει την καλλιτεχνική διαδικασία μέσα από τη διεπιστημονική ανταλλαγή γνώσεων και πρακτικών μιας ολοένα αναπτυσσόμενης κοινότητας καλλιτεχνών και άλλων δημιουργών που συμμετείχαν στα διαφορετικά του προγράμματα.

Τρία χρόνια αργότερα το οικοσύστημά μας διευρύνεται ακόμη περισσότερο για να φέρει πιο κοντά όλους τους δημιουργούς που στηρίζει το Ίδρυμα Ωνάση, είτε μέσα από ατομικές υποτροφίες που ανακοινώνονται κάθε χρόνο στα ετήσια Open Calls του Onassis AiR, είτε μέσα από αναθέσεις του Onassis Culture για την έρευνα και ανάπτυξη νέων έργων, είτε, τέλος, μέσα από υποτροφίες που απονέμονται μέσα από συνεργασίες των Διεθνών Δικτύων με άλλους οργανισμούς.

Καθώς τα προγράμματα επεκτείνονται, ενισχύεται και η ανάγκη να παραμείνει το πρόγραμμα επίκαιρο τόσο στις ανάγκες της καλλιτεχνικής κοινότητας, όπως αυτές προκύπτουν, όσο και στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα διεθνώς για θέματα που αφορούν την κοινωνία μας σήμερα -η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ψυχική υγεία.

Στόχος του Onassis AiR είναι να καλλιεργήσει ένα κοινό έδαφος για τη συνεύρεση των διαφορετικών οπτικών που φέρουν οι διαφορετικές πρακτικές και γεωγραφικές τοποθεσίες από τις οποίες προερχόμαστε.

Το κοινό αυτό έδαφος ξεκινά από την Αθήνα, από τη διερεύνηση της πόλης που κατοικούμε, των κοινοτήτων και της ιστορίας της, του αστικού πολιτισμού και της κουλτούρας του δρόμου και επεκτείνεται προς την περιφέρεια, τις αγροτικές περιοχές, τις τελετουργίες, το φαγητό, τις λαϊκές τέχνες και τη γενικότερη γνώση που παράγεται έξω από τα μητροπολιτικά κέντρα, σε διάλογο πάντα με την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου, στην οποία βρισκόμαστε.

Το Tailor-made Residency είναι ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας -με διάρκεια από έναν έως τρεις μήνες- που διαμορφώνεται με βάση τις ανάγκες των συμμετεχόντων. Το πρόγραμμα προσφέρει χώρο και χρόνο και είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε χρειάζεται υποστήριξη για να ξεκινήσει, να αναπτύξει ή να ολοκληρώσει ένα έργο και τον ενδιαφέρει η σύνδεση με τον τόπο της Αθήνας.

Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τον χώρο και τις υποδομές του Onassis AiR χωρίς την απαίτηση για την παρουσίαση ενός τελικού έργου. Επιπλέον, το πρόγραμμα προσφέρει ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης μέσα από συμβουλευτικές συναντήσεις, παρουσιάσεις και εργαστήρια εποικοδομητικής κριτικής, οργανωμένες επισκέψεις σε καλλιτεχνικούς χώρους και άλλους οργανισμούς, καθώς και ευκαιρίες γνωριμίας και διασύνδεσης με καλλιτέχνες, επιμελητές και άλλους επαγγελματίες της εγχώριας καλλιτεχνικής σκηνής.

Το πρόγραμμα βασίζεται στις αρχές της συνύπαρξης και της συνεργασίας και δημιουργεί τις συνθήκες για δημιουργικό διάλογο, καθώς και για την ανταλλαγή δεξιοτήτων και πρακτικών μεταξύ των συμμετεχόντων μέσα από κοινές δραστηριότητες που απευθύνονται στην κοινότητα του Onassis AiR.

Οι δραστηριότητες αυτές μπορεί να έχουν τη μορφή ενός εργαστηρίου, μιας παρουσίασης ενός εν εξελίξει έργου, μιας διάλεξης, μιας βιντεοπροβολής ή οποιασδήποτε άλλης δράσης επιλέξουν οι συμμετέχοντες να προτείνουν στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.


Η επιλογή για το ONASSIS AiR OPEN CALL 2023/24 θα γίνει σε τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από τους Onassis AiR Fellows, με τη μέθοδο της τυφλής επιλογής, όπου καμία προσωπική ή βιογραφική πληροφορία των υποψηφίων δεν είναι διαθέσιμη.

Στο δεύτερο στάδιο, οι επιλεγμένες αιτήσεις θα αξιολογηθούν από την ομάδα του Onassis AiR, σε συνεργασία με μία Κριτική Επιτροπή που την συναποτελούν η Sepake Angiama, καλλιτεχνική διευθύντρια του Iniva στο Λονδίνο και το ελληνικό καλλιτεχνικό δίδυμο VASKOS.

Στο τρίτο στάδιο θα προγραμματιστούν συνεντεύξεις με την ομάδα του Onassis AiR για όσους/όσες πέρασαν τη δεύτερη φάση της αξιολόγησης.


Η γλώσσα εργασίας του προγράμματος είναι τα αγγλικά.

Όσοι και όσες επιλεγούν να συμμετάσχουν θα λάβουν καλλιτεχνική αμοιβή και επιπλέον θα καλυφθούν -μεταξύ άλλων- έξοδα μετακίνησης μετ’ επιστροφής προς και από την Αθήνα, διαμονή και ένας ατομικός ερευνητικός προϋπολογισμός.

Η ομάδα του Onassis AiR αποτελείται από την επικεφαλής του προγράμματος Νεφέλη Μυρωδιά, την υπεύθυνη επικοινωνίας και τεκμηρίωσης του προγράμματος Μυρτώ Κατσιμίχα και την υπεύθυνη διοικητικής υποστήριξης Σωτηρία Σμυρναίου.

Προηγούμενο άρθροΑναστέλλονται οι εκδηλώσεις και οι θεατρικές παραστάσεις λόγω τριήμερου πένθους
Επόμενο άρθροEVAN & TYANNA: THE LOVE ISSUE
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος