Το νησί Μποχόλ βρίσκεται νοτιοανατολικά από το Σεμπού στις Φιλιππίνες, έχει σχήμα οβάλ και είναι παγκοσμίως φημισμένο για τους λόφους σοκολάτας (Chocolate Hills) από ασβεστόλιθο που θεωρούνται από τα θαύματα της φύσης.
Το νησί είναι ορεινό και φιλοξενεί σπάνια και απειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας. Γεωγραφικά είναι το δέκατο μεγαλύτερο νησί στις Φιλιππίνες και περικλείεται από άλλα 70 μικρότερα νησιά.
Το ασυνήθιστο όνομα των λόφων προέρχεται από το χρώμα τους. Κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, το χορτάρι στεγνώνει και τους δίνει μια ιδιαίτερη σοκολατί απόχρωση.
Οι 1.260 λόφοι σοκολάτας είναι ένα ασυνήθιστο γεωλογικό φαινόμενο και εκτείνονται σε μια έκταση 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η γη ανάμεσα στους λόφους χρησιμοποιείται γενικά για την καλλιέργεια φυτών όπως το ρύζι, ενώ δύο από τους λόφους έχουν αναπτυχθεί για τους τουρίστες. Ένας από αυτούς, προσφέρει απεριόριστη θέα των λόφων, 360 μοιρών πανοραμική οπτική εμπειρία.
Οι λόφοι δεν είναι πάντα εντελώς καφέ αλλά και πράσινοι, ενώ στο τέλος της ξηρασίας το πράσινο χορτάρι γίνεται σιγά σιγά καφέ δημιουργώντας αυτό το αποτέλεσμα. Ούτε δέντρα ούτε θάμνοι φυτρώνουν σε αυτούς τους λόφους και γι’ αυτό δημιουργείται αυτό το μοναδικό φαινόμενο. Επισκέπτες φτάνουν καθ’ ολη τη διάρκεια του έτους, καθώς η εικόνα είναι εξίσου θεαματική όλες τις εποχές και όχι μόνο την περίοδο της ξηρασίας.
Κάποιος λέει την ιστορία ότι δύο γίγαντες έριχναν ογκόλιθους, βράχους και άμμο ο ένας στον άλλον για εβδομάδες, ενώ συγχύνονταν ποιος ήταν πιο ισχυρός. Όταν συμφιλίωσαν, οι γίγαντες ξέχασαν όλα για τη μάχη τους, και οι ακατάστατοι όγκοι που άφησαν στο έδαφος έγιναν γνωστοί ως οι διάσημοι Chocolate Hills.
Μια άλλη ιστορία παίρνει μια πιο ρομαντική στροφή: σύμφωνα με το μύθο, ένας γίγαντας που ονομάζεται Arogo ερωτεύτηκε έναν θνητό που πέθανε, προκαλώντας τον να θρηνήσει για την ατελείωτη. Τα δάκρυά του αποξηραμένα για να είναι οι ένδοξοι λόφοι που γνωρίζουμε σήμερα.
Οι γεωλόγοι έχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς σχηματίστηκαν οι λόφοι, ενώ μία από τις επικρατέστερες εκδοχές είναι ότι θαλάσσιοι ασβεστόλιθοι «έκατσαν» επάνω σε μια βάση από πηλό. Οι γεωλόγοι κάνουν ωστόσο λόγο για ένα ασυνήθιστο γεωλογικό φαινόμενο το οποίο δεν μπορούν να ερμηνεύσουν με σιγουριά και έτσι δεν έχουν καταλήξει σε ένα κοινό συμπέρασμα για το σχηματισμό τους.
Όποιος και αν είναι ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκαν το σίγουρο είναι ότι προκαλούν δέος στον επισκέπτη. Πολλοί που έχουν βρεθεί εκεί τη χαρακτηρίζουν μια σουρεαλιστική εμπειρία και λένε ότι είναι από τα πιο παράξενα αξιοθέατα που υπάρχουν στον κόσμο.
Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.