Οι Καταρράκτες της Παλαιοκαρυάς

Ο νομός Τρικάλων στην Θεσσαλία φημίζεται για τη φύση του και τα όμορφα τοπία του. Ανάμεσα σε αυτά δεν θα μπορούσε να μην συμπεριληφθούν και οι καταρράκτες της Παλαιοκαρυάς με το πέτρινο γεφύρι που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.

Βρίσκονται μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο που πλαισιώνεται από πλούσια βλάστηση. Το νερό προέρχεται από τον μικρό ποταμό Παλαιοκαρίτη, που διαρρέει την χαράδρα της Παλαιοκαρυάς, η οποία είναι γνωστή και ως Γκρόπα.

Newsorama: Οι εντυπωσιακοί καταρράκτες και το πέτρινο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς

Ο ποταμός πηγάζει από τον αυχένα του φαραγγιού σε υψόμετρο 1700 μ. και καταλήγει στον Πορταϊκό ποταμό. Σε σύγκριση με ποταμούς άλλων φαραγγιών, ο Παλαιοκαρίτης διατηρεί τα νερά του όλο τον χρόνο.

Το μονότοξο γεφύρι ξεπροβάλλει σε ένα βραχώδες στένωμα, σε απόσταση 500 μ. από την Κάτω Παλαιοκαρυά.Σε μια υπέροχη εικόνα που προκαλεί δέος, ο καταρράκτης ρίχνει ορμητικά τα νερά του από ύψος 12 μέτρων. Σε μικρή απόσταση υπάρχει ένας μικρότερος καταρράκτης ύψους 2 μέτρων.

Το τοξωτό γεφύρι της Παλαιοκαρυάς με τον διπλό καταρράκτη - Newsbeast

Δύο φράγματα που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1970, το χαμηλότερο μπροστά και το ψηλότερο πίσω από το γεφύρι, γεννούν δύο τεχνητούς καταρράκτες μικρής κλίμακας, που δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στη συγκεκριμένη τοποθεσία.

Ο καταρράκτης βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο χωριό σε υψόμετρο 730μ, στην κοιλάδα του Πορταϊκού και απέχει 35 χλμ. από την πόλη των Τρικάλων και 11 χλμ. από την Πύλη Τρικάλων.

Το πανέμορφο γεφύρι και ο μύθος του Κουτσοδαίμονα – News.gr

Η παραδοσιακή νεροτριβή (ντριστέλα) της Παλαιοκαρυάς, το υπέροχο δάσος της Κατούνας, οι επιβλητικές κορυφές Γκρόπα (πετρόχτιστο μονοπάτι τη συνδέει με την Άνω Παλαιοκαρυά) και Καράβα αποτελούν πρόσθετους πόλους έλξεως για τους επισκέπτες.

Οι πλαγιές της χαράδρας είναι πετρώδεις συνήθως κατακόρυφες και το σπουδαιότερο καταπράσινες από πλούσιες συστάδες δένδρων και θάμνων που μαγεύει τον επισκέπτη δίνοντας μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα από τον καλύτερο καλλιτέχνη “τη φύση”!

Γεφύρι Παλαιοκαρυάς: Ο καταρράκτης που αναδύονται νεράιδες (Βίντεο) | ΕΛΛΑΣ

Επίσης, στο χωριό υπάρχει ιδιωτική συλλογή με εκθέματα από τον 18 αιώνα.

Για να επισκεφθείτε το πέτρινο γεφύρι πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδρομή από Πύλη Τρικάλων προς Στουρναρέικα. Πριν τα Στουρναρέικα, μετά τη στροφή που συναντάτε ταμπέλα για Ροπωτό συνεχίζετε ευθεία μέχρι να δείτε μετά από λίγα μέτρα τις ταμπέλες για Άνω – Μέση και Κάτω Παλαιοκαρυά, ακολουθείτε αυτές τις ταμπέλες και αμέσως μετά το μικρό γεφυράκι θα κάνετε αριστερά στο χωματόδρομο (έχει ταμπέλα) και σε 100 μέτρα βρίσκετε το πέτρινο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς.

ΘΗΒΑ GR: Το εντυπωσιακό γεφύρι με τον καταρράκτη στην Παλαιοκαρυά

 

Προηγούμενο άρθροΣαν Σήμερα Ο Μανώλης Γλέζος Και Ο Απόστολος Σάντας, Κατεβάζουν Από Την Ακρόπολη Τη Γερμανική Σημαία Και Αναρτούν Την Ελληνική
Επόμενο άρθροΝέο single- Felix Jaehn ft. Zoe Wees – “Do It Better”
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος