Ο πρώτος ιαπωνικός κήπος στην Αθήνα!

Στο πάρκο Νηρηίδων, δίπλα στην οδό Μιχαλακοπούλου, στο ύψος της Εθνικής  Πινακοθήκης, δημιουργήθηκε ο πρώτος ιαπωνικός κήπος της Αθήνας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων.

Ένας ιαπωνικός κήπος στο κέντρο της Αθήνας (εικόνες)-1

«Η Αθήνα είναι μία σύγχρονη, δυναμική μητρόπολη. Είναι μία πόλη ανοιχτή, ανοιχτή σε νέες ιδέες, έτοιμη να προχωρήσει μπροστά με τόλμη και αποφασιστικότητα και βεβαίως είναι μία πόλη εξαιρετικά υπερήφανη για το λαμπρό παρελθόν της, όσο είναι και υπερήφανη για το δυναμικό παρόν της. Είναι, λοιπόν, μία πόλη που επενδύει πάρα πολλά στην εξωστρέφεια», σημείωσε στην τελετή εναπόθεσης του θεμέλιου λίθου ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Ένας ιαπωνικός κήπος στο κέντρο της Αθήνας (εικόνες)-2

Το νέο θεματικό πάρκο που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς χώρους αναψυχής στην Αθήνα, έκτασης 3.500 τ.μ., πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας JT International Hellas.Ο Κήπος κατακλύζεται από στοιχεία της ιαπωνικής φιλοσοφίας βασισμένης στο «Biophilic Design», έναν πρωτοποριακό σχεδιασμό που στηρίζεται στην έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να έρθει σε επαφή με τη φύση μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον. Η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του ξεχωριστού σημείου επαφής με την κουλτούρα των ιαπωνικών κήπων «γεννήθηκε» ύστερα από προτροπή του Προέδρου του Ελληνο-Ιαπωνικού Συνδέσμου, Δημοσθένη Βρατσάνου.

Ένας ιαπωνικός κήπος στο κέντρο της Αθήνας (εικόνες)-5

Για την κατασκευή του ιαπωνικού κήπου απομακρύνθηκαν 180 κυβικά μέτρα μπετόν από κράσπεδα αλλά και μπάζα, τα οποία παράνομα εναπόθεταν τα εργοτάξια της Μιχαλακοπούλου στο συγκεκριμένο σημείο. Επίσης, μεταφέρθηκαν 350 κυβικά γόνιμο έδαφος, δημιουργήθηκαν μικροί λόφοι για να αυξηθεί η ωφέλιμη επιφάνεια και φυτεύτηκαν 50 δέντρα και 3.000 νέοι θάμνοι, μικροί και μεγάλοι, όπως εξήγησε ο κ. Αντώνης Σκορδίλης από την Ecoscapes, υπεύθυνος για τον σχεδιασμό του κήπου, ενώ έγινε μελέτη για τον κατάλληλο φωτισμό του χώρου.

Ένας ιαπωνικός κήπος στο κέντρο της Αθήνας (εικόνες)-3

Ο ιαπωνικός κήπος «συνδυάζει την αναζωογόνηση αυτού του χώρου πρασίνου με την ανάδειξη των στοιχείων της ιαπωνικής φιλοσοφίας και παράδοσης», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, προσθέτοντας πως «είναι ένα νέο πάρκο το οποίο επανασυστήνεται στην πόλη, 3,5 στρέμματα και δημιουργείται μία πράσινη όαση σε ένα πυκνοδομημένο και πυκνοκατοικημένο ιστό προσφέροντας, είμαι σίγουρος ότι θα το διαπιστώσετε όταν περιηγηθείτε το πάρκο, μία αίσθηση γαλήνης.

Ο πρώτος Ιαπωνικός Κήπος στο Παγκράτι - EnergyWorld

Τον κήπο συνθέτουν με έντονη βλάστηση και νερό διαφορετικές περιοχές, εφτά ζώνες, λαμβάνοντας υπόψιν τις αρχές της ιαπωνικής κουλτούρας με μία ισορροπημένη εναλλαγή των στοιχείων της γης, του νερού και της φωτιάς» συνδυάζοντας, ωστόσο, είδη τόσο από την ιαπωνική, όσο και από τη μεσογειακή χλωρίδα προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι εξίσου βιώσιμο και εναρμονισμένο με το τοπίο.

Άρωμα» Ιαπωνίας στην Αθήνα: Ο πρώτος ιαπωνικός κήπος γεμάτος κερασιές, 50 νέα δέντρα και 3.000 θάμνους είναι γεγονός - Newsbeast

«Οι ιαπωνικοί κήποι είναι ένα από τα παραδοσιακά πολιτιστικά και πνευματικά σύμβολα της Ιαπωνίας και η ιστορία τους χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ.», επεσήμανε ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Γιασουνόρι Νακαγιάμα (Yasunori Nakayama), υπογραμμίζοντας ότι «παρ’ όλο που έχουν ποικίλα χαρακτηριστικά, ανάλογα με τις διαφορετικές εποχές, το μεταβαλλόμενο σκηνικό τους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εποχών ήταν πάντα αγαπητό από τους Ιάπωνες», καθώς σε αυτούς βρίσκουν «την ιδιαίτερη ομορφιά στις αλλαγές όλων των πραγμάτων που αντανακλούν το πέρασμα του χρόνου».

Δήμος Αθηναίων: Ένας ιαπωνικός κήπος στο πάρκο Νηρηΐδων στο Παγκράτι

Προηγούμενο άρθροΜπάνιο σε ιαματική πηγή παρέα με πίθηκους Μακάκους!
Επόμενο άρθροΣαν Σήμερα Γεννήθηκε Ο Τόμ Χάνκς
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος