Ο πιο αρχαίος δρόμος της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα

Η ιστορία της Αθήνας χάνεται στο βάθος των αιώνων και μαζί με αυτήν πολλά είναι εκείνα που άλλαξαν στην πόλη. Υπάρχει όμως κάτι που είναι ίδιο εδώ και 25 αιώνες. Πρόκειται για τον αρχαιότερο δρόμο όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Υπάρχει ακόμη και έχει ακριβώς την ίδια ονομασία από τότε που δημιουργήθηκε. Είναι η παλιότερη οδός στην Ευρώπη και βρίσκεται στην Ελλάδα.Χρησιμοποιείται από χιλιάδες πολίτες και τουρίστες κάθε χρόνο και βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας όμως λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι περπατούν πάνω στην παλιότερη οδό!

Οδός Τριπόδων | Edweek

Ο λόγος για την Οδό Τριπόδων, η οποία βρίσκεται κάτω από την Ακρόπολη, στην Πλάκα και διατηρεί μέχρι σήμερα το ίδιο όνομα από τότε που δημιουργήθηκε. Η Οδός Τριπόδων συνέδεε την αρχαία αγορά της Αθήνας με το θέατρο του Διονύσου και η ονομασία του μόνο τυχαία δεν είναι.

Η οδός που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης στην Πλάκα, αναφέρεται στο βιβλίο με τα ελληνικά ρεκόρ Γκίνες, ως ο μακροβιότερος δρόμος της πόλης, ο οποίος έχει διατηρήσει την ίδια ονομασία για σχεδόν 25 αιώνες.

Ο πιο αρχαίος δρόμος της Ευρώπης η οδός Τριπόδων στην Πλάκα | in.gr

Ο δρόμος πήρε το όνομα του από τους χάλκινους τρίποδες που στήνονταν κατά μήκος της οδού ως χορηγικά μνημεία από τους ευκατάστατους πολίτες χορηγούς της αρχαίας Αθήνας. Οι τρίποδες στήνονταν πάνω σε μνημεία προς τιμή εκείνων που κέρδιζαν τους δραματικούς αγώνες της πόλης, οι οποίοι πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο στο θέατρο του Διονύσου και πάνω σε αυτούς αναγράφονταν οι συντελεστές της παράστασης.

Επίσης, το περίτεχνο κυλινδρικό μνημείο με την ανάγλυφη ζωφόρο που κάθεται επάνω στο τετράγωνο βάθρο είναι αρκούντως διατηρημένο για να ταΐσει τη φαντασία μας και να ζωντανέψουμε νοητά την αίγλη της αρχαίας οδού Τριπόδων: ήταν ένας φαρδύς δρόμος (περίπου έξι μέτρων), ο οποίος δεν είχε φτιαχτεί για να εξυπηρετεί τις καθημερινές διαδρομές των Αθηναίων, αλλά ήταν ο δρόμος της τέχνης και του πολιτισμού – η συντομότερη οδός για να φτάσει κάποιος από την Αρχαία Αγορά στη νότια κλιτύ και το Θέατρο του Διονύσου.

Οδός Τριπόδων: Τι κάνει αυτό τον δρόμο τόσο μοναδικό | Athens Voice

Από αυτά τα μνημεία έχει διασωθεί και ένα το περίφημο χορηγικό μνημείο του Λυσικράτη, το οποίο χτίστηκε περί το 334 π.Χ. και μας δίνει και μια επίσημη εικόνα για την ιστορία του συγκεκριμένου δρόμου, ο οποίος πιστεύεται ότι μετρά 2.500 χρόνια ζωής.

Εκτός από την ιστορία του που χάνεται στο βάθος των αιώνων, η Οδός Τριπόδων είναι επίσης γνωστή και για το μικρό ιστορικό νεοκλασικό σπίτι, το οποίο, ως «Οικία Κοκοβίκου» χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα της ταινίας «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα»!

Οικία Κοκοβίκου" στην Πλάκα. Πώς είναι σήμερα το σπίτι του Αντωνάκη και της Ελενίτσας;

Ίσως μία βόλτα στην Πλάκα στον συγκεκριμένο δρόμο, μπορεί να σας μαγέψει και να σας κάνει να αισθανθείτε τους αρχαίους Έλληνες ή σαν αυτούς!

Προηγούμενο άρθροΣήμερα στις αίθουσες:” Ελκάνο και Μαγκελάνος: Ο Πρώτος Περίπλους της Γης”
Επόμενο άρθροRockwave Festival – Τελικό line up
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος