Το Φραγκοκάστελο βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη γωνιά της περιοχής των Σφακίων, στη Νότια Κρήτη. Σε μια πεδιάδα άγριας φυσικής ομορφιάς, με φόντο τα Λευκά Όρη, απλώνονται απέραντες αμουδερές παραλίες, κατά μήκος του Λιβυκού Πελάγους.
Είναι κι αυτή η περιοχή μια από τις πολλές εκπλήξεις που προσφέρει στον ταξιδιώτη η φύση της Νότιας Κρήτης. Τη μαγική εικόνα συμπληρώνουν το φαράγγι του Καλλικράτη με το ομώνυμο οροπέδιο και, λίγο μακρύτερα, το υπέροχο φαράγγι του Ίμπρου. Το Φραγκοκάστελο, πήρε το όνομά του από το περίφημο Βενετσιάνικο κάστρο που δεσπόζει στην περιοχή, κτίσμα του 14ου αιώνα.
Ένας μικρός παραθαλάσιος οικισμός της Νότιας Κρήτης είναι το Φραγκοκάστελο, που λόγω της ομορφιάς και της ιστορίας του, έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, σε ένα ήσυχο, γαλήνιο τουριστικό θέρετρο, που ενώ παρέχει στον επισκέπτη όλες τις ανέσεις, παράλληλα διατηρεί το ιδιαίτερο χρώμα του.
Εκτός από τα αρχαολογικά μνημεία που θα συναντήσετε στο ίδιο το Φραγκοκάστελλο – το κάστρο, την παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Νικήτα και το μικρό μοναστήρι του Αγίου Χαράλαμπου- μπορείτε να επισκεφθείτε και την Ανώπολη, όπου βρίσκονται τα ερείπια μεγάλου αρχαίου οικισμού.
Υπάρχει όμως και ένας μύθος για το πανέμορφο Φραγκοκάστελο ή ίσως και πραγματικότητα αφού δεν είναι λίγες οι μαρτηρίες κατοίκων που ισχυρίζονται πως είδαν τους ”Δροσουλίτες”!Σύμφωνα με το θρύλο, λοιπόν οι Δροσουλίτες είναι τα άψυχα σώματα των πολεμιστών που έμειναν άταφα, και σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς, ώσπου φύσηξε δυνατός άνεμος κι έφερε την άμμο από τούς αμμόλοφους της παραλίας «Ορθή Άμμος» και τα σκέπασε.
Κάθε χρόνο, τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου και τις πρώτες του Ιουνίου, σκιές με ανθρώπινες μορφές εμφανίζονται να προχωράνε η μία πίσω από την άλλη για 10 λεπτά περίπου την ανατολή του ήλιου, μόνο με άπνοια και αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Προχωρούν αργά προς το κάστρο και χάνονται στη θάλασσα.
Κάποιοι λένε ότι είναι ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης και οι άντρες του, που θανατώθηκαν από τον Μουσταφά, σε μια οδυνηρή μάχη κάπου στα 1827, με τον Νταλιάνη να αποκεφαλίζεται και το κεφάλι του να γίνεται περιφερόμενο λάφυρο. Ο λόγος που τους αποκαλούν Δροσουλίτες είναι γιατί η εμφάνιση τους κρατάει για μόλις 8 λεπτά στην πρωινή δροσιά.
Η ιστορία με τις σκιές σύντομα έγινε γνωστή και πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι τις έχουν δει, μέχρι και σήμερα.Σε αυτό υπάρχει μία ερμηνεία, ότι δηλαδή πρόκειται για αντικατοπτρισμό που οφείλεται στη διάθλαση των ηλιακών ακτίνων στο νέφος της πρωινής δροσιάς.