Ο μεγαλύτερος ξύλινος ουρανοξύστης του κόσμου φτιάχνεται στην Ελβετία

Δεν είναι ιδιαίτερα παράξενο το γεγονός ότι το ψηλότερο ξύλινο συγκρότημα κατοικιών του κόσμου, ένας ουρανοξύστης χωρίς τσιμέντο, ετοιμάζεται να κατασκευαστεί στην Ελβετία.

Το έργο, με το όνομα Rocket & Tigerli, θα αποτελείται από τέσσερα κτίρια, συμπεριλαμβανομένου ενός με ύψος 100 μέτρων. Η κατασκευή θα γίνει στην ελβετική πόλη Βίντερθουρ, η οποία βρίσκεται κοντά στη Ζυρίχη.

Ο μεγαλύτερος ξύλινος ουρανοξύστης του κόσμου φτιάχνεται στην Ελβετία - Το τέλος του τσιμέντου; - Pieria News

Ο σχεδιασμός θα προσφέρει σύγχρονη και υψηλής ποιότητας στέγαση με μέγιστη εισροή φυσικού φωτός, σύμφωνα με τους σχεδιαστές του, το δανέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Schmidt Hammer Lassen Architects (SHL).

Οι αρχιτέκτονες θέλουν να δημιουργήσουν μια γειτονιά που θα «ενσωματωθεί στο ιστορικό πλαίσιο της περιοχής». Η πρόσοψη, για παράδειγμα, θα καλυφθεί με σκούρα κόκκινα και κίτρινα τούβλα από τερακότα σε συνδυασμό με πράσινες λεπτομέρειες, εναρμονισμένη με τις κόκκινες στέγες και τα κίτρινα τούβλα των παλαιότερων κτιρίων στη γύρω περιοχή.

Swiss contractor plans world's largest residential timber tower - Global Construction Review

«Προσεγγίζουμε αυτό το έργο με μεγάλη αίσθηση ταπεινότητας», είπε ο Κρίστιαν Άλμαρκ, διευθυντής σχεδιασμού της SHL.

«Είναι ένα μεγάλο έργο που θα έχει σημαντική επιρροή στην κοινότητα, κοινωνικά και αισθητικά. Λόγω της ισχυρής τεχνογνωσίας που έχει η Ελβετία, όσον αφορά τις κατασκευές με ξύλο, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που εργαζόμαστε σε αυτό το πρωτοποριακό πρότζεκτ σε αυτήν τη χώρα», συμπλήρωσε.

Design for World's Tallest Timber Tower Revealed | HYPEBEAST

Τα τέσσερα κτίρια θα αποτελούνται από διαμερίσματα, καταστήματα, ένα sky bar και ένα ξενοδοχείο. Η κατασκευή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2026, οπότε και οι κάτοικοι θα μπορούν να μετακομίσουν σε αυτό.

Το έργο θα είναι ορόσημο στην κατασκευή κτιρίων από ξύλο, είπε η SHL. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι, στα 100 μέτρα, σπάει το ρεκόρ για κτίρια κατοικιών με ξύλινο σκελετό και «εισάγει ένα καινοτόμο σύστημα κατασκευής που για πρώτη φορά χρησιμοποιεί το ξύλο ως φυσικό υποκατάστατο του σκυροδέματος».

«Στο μέλλον θα μπορούμε να κατασκευάζουμε ψηλοτερα κτίρια με τη χαμηλότερη δυνατή ποσότητα ενσωματωμένου άνθρακα», ανέφερε το δελτίο τύπου της εταιρείας.

The city's second 100-meter building – the world's tallest wooden residential building is being built in Winterthur

Ο Άλμαρκ πρόσθεσε: «Μας ενδιέφερε πάντα η χρήση του ξύλου, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά και λόγω των τεχνικών του δυνατοτήτων». Η SHL κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό σχεδίασης κυρίως λόγω του γεγονότος ότι το δικό της σχέδιο δίνει μεγάλο βάρος στο φυσικό φως και στο πώς αυτό θα μπαίνει στα σπίτια.

Το έργο είναι μέρος ενός ευρέως φάσματος αρχιτεκτονικών εγχειρημάτων που επιδιώκουν να αποδείξουν ότι η ξυλεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι του σκυροδέματος και του χάλυβα κατά την κατασκευή πολυόροφων κτιρίων.

Ο πύργος Mjøstårnet στη νορβηγική πόλη Μπρούμουνταλ έγινε το ψηλότερο ξύλινο κτίριο στον κόσμο όταν άνοιξε το 2019. Η 18όροφη κατασκευή περιλαμβάνει διαμερίσματα, χώρους γραφείων και το ξενοδοχείο με το εύστοχο όνομα Wood Hotel.

Le plus haut immeuble d'habitation en bois du monde est en construction à Winterthur

Προηγούμενο άρθρο23 Απριλίου : Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.
Επόμενο άρθροΓυμνάσια-Λύκεια: Το πρόγραμμα των Προαγωγικών, Απολυτηρίων και Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.