Η ζωή του Οδυσσέα Ελύτη, του λατρεμένου, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, Έλληνα ποιητή σε ένα βιβλίο, σχεδόν σαν παραμύθι.

Η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ο άνθρωπος που βρέθηκε πολύ κοντά του τα τελευταία χρόνια της ζωής του σπουδαίου ποιητή, δημιουργεί ένα εικονογραφημένο βιβλίο για να αποκαλύψει τις στάσεις της ζωής του, τα μικρά μυστικά του, τις μεγάλες και μικρές αγάπες του, τα ταξίδια του, την Ελλάδα του, το φως της, τη θάλασσά της την απέραντη, το σπουδαίο ποιητικό του έργο και εν τέλει να μυήσει τα παιδιά στη μαγεία, τις ιδέες και τα σύμβολα της ποίησής του.

Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό της ζωής του αλλά και εικαστικά έργα, τόσο του ίδιου του Ελύτη όσο και φίλων του μεγάλων ζωγράφων ανάμεσά τους οι: Πικάσο, Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, Γιάννης Μόραλης, και Γιάννης Τσαρούχης, μαθαίνουμε πολλά για τον Ελύτη, τη ζωή και το έργο του.

Πώς ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης παιδί; Τι του άρεσε;
Τι ήθελε να σπουδάσει; Πότε σκέφτηκε να γράψει ποιήματα;
Πώς ζούσε; Πού βρέθηκε στον πόλεμο του ΄40;
Πόσο σημαντική ήταν για αυτόν η ελληνική γλώσσα και η φύση;
Τι έκανε για να ξεκουραστεί από το γράψιμο;

Η συγγραφέας, χωρίζοντας το βιβλίο σε 19 θεματικές, ξεκινώντας πάντα από τη γέννησή του τον Νοέμβριο του 1911 στην Κρήτη, αφηγείται γραμμικά και κυρίως με τρόπο ευχάριστο και κατανοητό, τη ζωή του ποιητή δίνοντας πληροφορίες για τον ίδιο, την ποίηση και τον κόσμο στον οποίο μεγάλωσε.

Μαθαίνουμε για την αδελφή του τη Μυρσίνη, τα καλοκαίρια στις Σπέτσες και τους φίλους του, τους αέρηδες, για τη δικτατορία και την αναζήτηση καταφυγίου στο Παρίσι αλλά και το Νόμπελ Λογοτεχνίας που τον έστεψε για λίγο «Βασιλιά της χώρας».

Ξέρεις, κάθε ταξίδι ανοίγεται στα περιστέρια
Όλος ο κόσμος ακουμπάει στη θάλασσα και τη στεριά
[…]
Θα παίξουμε τον ήλιο μας στα δάχτυλα
Στις εξοχές της ανοιχτής καρδιάς
Θα δούμε να ξαναγεννιέται ο κόσμος. 

Στο κείμενο παρεμβάλλονται ποιήματα και πεζά αποσπάσματα του Οδυσσέα Ελύτη, ενώ στις τελευταίες σελίδες, σε δύο ξεχωριστές ενότητες προτείνεται μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, βασισμένες στο έργο του ποιητή, που μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι ή στο σχολείο.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο που αν και απευθύνεται κυρίως στα παιδιά, σίγουρα μπορούν να απολαύσουν και οι γονείς και οι δάσκαλοί τους.

Ένα βιβλίο γνωριμίας με τον ποιητή αλλά και με την ίδια την ποίηση, τον ρυθμό και το χρώμα της, την πνοή που παίρνουν οι λέξεις μέσα από την ποίηση. Λέξεις μαγικές που άλλοτε χορεύουν ρυθμικά, άλλοτε σχηματίζουν εικόνες ονείρου και άλλοτε μπορεί με την τραχύτητά τους να σε αγγίζουν τόσο βαθιά που χάνεσαι.

Προηγούμενο άρθροΤο «Μουσικό κουτί» στην ΕΡΤ1 – Καλεσμένοι οι Κωστής Μαραβέγιας, Νίνα Μαζάνη και η Ξένια Ντάνια, σ’ ένα εορταστικό επεισόδιο
Επόμενο άρθροΠοιος Θα Είναι Ο Επόμενος Τζέιμς Μπόντ ;