Νησί του Πάσχα ή Ράπα Νούι, ο μαγικός τόπος

Οταν οι θεοί κοιτούσαν κάποτε τ’ άστρα….

Το Νησί του Πάσχα είναι νησί της Πολυνησίας που βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό και είναι επαρχία της Χιλής. Ηταν κάποτε καλυμμένο από πλούσια δάση φοινικόδεντρων, σήμερα όμως τα δέντρα απουσιάζουν από το σκληρό τοπίο.

Το 1722 ο Ολλανδός θαλασσοπόρος Γιάκομπ Ρόγκεβεν το ονόμασε έτσι, εξαιτίας του ότι έφθασε στο νησί την ημέρα του Πάσχα. Ήταν το πλησιέστερο κατοικημένο νησί μετά από ένα ταξίδι περίπου δύο χιλιάδων μιλίων μέσα στον ωκεανό και το πλοίο του αγκυροβόλησε για να αναπληρώσει τα αποθέματά του.

Οι πολυνήσιοι ναυτικοί που αποίκησαν το νησί την πρώτη χιλιετία μετά Χριστό δημιούργησαν τον πολιτισμό των Ράπα Νούι, γνωστό από τα περίφημα μοάι, μνημειώδη αγάλματα με ανθρώπινη μορφή.  Η προσοχή του πλοιάρχου έπεσε στα μεγάλα ανθρώπινα κεφάλια που ήταν σκαλισμένα από πέτρα και ήταν τοποθετημένα στα υψώματα του νησιού.

Έτσι ανακαλύφθηκε το Νησί του Πάσχα και έλαβε την ονομασία αυτή γιατί όταν η ολλανδική ομάδα έφθασε στο νησί, στην Ευρώπη γιορτάζανε το Πάσχα. Οι ντόπιοι αποκαλούν το νησί «Ράπα Νούι».

Η ύπαρξη αυτών των αγαλμάτων σε ένα μικρό απομονωμένο νησί στη μέση του ωκεανού προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί μεγάλη έκπληξη. Συνολικά έχουν βρεθεί 887 μοάι στο νησί.

Μόλις τα βλέπεις είναι σίγουρο ότι σου δημιουργελιται η απορία πως βρέθηκαν εκεί και από που προήρθαν.Πρόκειται για ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί μέχρι σήμερα και αποτελούν ένα μυστήριο το οποίο όμως κάνει όλο και περισσότερους επισκέπτες να επισκέπτονται το συγκεκριμένο μέρος.

Το ύψος τους είναι από 3 έως 5 μέτρα.Κάτι πολύ ενδιαφέρον και μυστηριώδες είναι ότι κάτω από την επιφάνεια τη γης βρίσκονται τα σώματά τους.

Το μυστηρiο απλώνεται και γύρω από το λόγο ύπαρξής τους. Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα Μοάι δημιουργήθηκαν με στόχο να αποδώσουν οι κάτοικοι τιμή στους προγόνους, στους αρχηγούς ή σε άλλες σημαντικές προσωπικότητες της περιοχής, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν γραπτά ή προφορικά κείμενα που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.

΄Οσον αφορά τους επισκέπτες μπορούν να δουν πολλά σημεία σtο νησί. Στην περιοχή Ράνο Ραράκου βρίσκονται 70 αγάλματα και πάνω από 100 βρίσκονται στα περίχωρα. Στο κοντινό χωριό Ορόνγκο θα δείτε αγάλματα με ένα μυστηριώδες κεφάλι πουλιού.

Στο Νησί του Πάσχα ή αλλιώς Rapa Nui μπορείς να δεις το άπερο της θάλασσας,να θαυμάσεις την θέα,να απολαύσεις την ανατολή του ηλίου στην πανέμορφη παραλία Anakena.

Eπίσης,στο Νησί του Πάσχα θα συναντήσεις το χωριό Hanga Roa όπου εκεί ζουν αρκετοί κάτοικοι. Σε αυτήν την περιοχή έχει μαγαζιά με φαγητό,ποτό και σουβενίρ για να πάρεις μαζί σου. Το υπόλοιπο νησί αξίζει να το εξερευνήσετε με ποδήλατο καθώς θα απολαύσετε στον δρόμο ωραίες εικόνες και τοπία αλλά και γιατί πρόκειται και για μακρινές αποστάσεις,όπου με τα πόδια είναι πολύ δύσκολο να γίνουν.

Ότι και αν κάνεις σε αυτό το νησί θα νιώσεις μια περίεργη και διαφορετική ενέργεια. Μπορεί να μην είναι ο πιο τουριστικός προορισμός και με πολλές δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις αλλά σίγουρα αξίζει το κόπο να τον επισκεφτείς και να βγεις από τα τετριμμένα και τους γνωστούς προορισμούς. Το Νησί του Πάσχα, το Ράπα Νούι, είναι ένα μοναδικό και εκπληκτικό μέρος που σίγουρα αξίζει να επισκεφτείς μια φορά στην ζωή σου.

 

https://youtu.be/aql_2p7QILw

Προηγούμενο άρθροΤο «Dinner in the Sky» στην Αθήνα!
Επόμενο άρθροΜπουρτζ Αλ Μπαμπάς: Η πόλη- φάντασμα των εγκαταλελειμμένων παραμυθένιων κάστρων.
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος