Μπουρτζ Αλ Μπαμπάς: Η πόλη- φάντασμα των εγκαταλελειμμένων παραμυθένιων κάστρων

Οι Pink Floyd κυκλοφόρησαν ένα νέο τραγούδι για να συγκεντρώσουν χρήματα για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Μια μεγάλη επιστροφή με φόντο και αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι θρυλικοί Pink Floyd μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αποφάσισαν να μπουν στο στούντιο και να ηχογραφήσουν ένα τραγούδι για να υποστηρίξουν τον ουκρανικό λαό που δοκιμάζεται από τη ρωσική επέλαση. Το τραγούδι ονομάζεται «Hey Hey Rise Up», και τα  έσοδα από την κυκλοφορία του θα διατεθούν για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Pink Floyd ft. Andriy Khlyvnyuk: "Hey Hey Rise Up" for Ukraine

Η μυστική επανένωση του θρυλικού συγκροτήματος έγινε την προηγούμενη Τετάρτη, ενώ το κομμάτι  περιλαμβάνει φωνητικά από τον Ουκρανό τραγουδιστή Andriy Khlyvnyuk, από το ροκ και ποπ συγκρότημα Boombox. Τα φωνητικά προέρχονται από ένα κλιπ που δημοσίευσε στο Instagram και στο οποίο τραγουδά στην πλατεία Sofiyskaya του Κιέβου.

Ο David Gilmour και ο Nick Mason συναντήθηκαν με τον επί χρόνια μπασίστα των Pink Floyd Guy Pratt και τον Nitin Sawhney στα πλήκτρα και ηχογράφησαν το τραγούδι γυρίζοντας ταυτόχρονα και το video clip, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Mat Whitecross.

Hey Hey Rise Up (feat. Andriy Khlyvnyuk of Boombox) - Single by Pink Floyd | Spotify

Ο David Gilmour, ο οποίος έχει συγγενείς από την Ουκρανία (η κόρη του γιού του είναι Ουκρανή) είπε: «Και εμείς, όπως τόσοι άλλοι, νιώθουμε εδώ και καιρό τη σύγχυση και τον θυμό που προκαλεί αυτή η βίαιη πράξη. Μία ειρηνική και ανεξάρτητη χώρα, δέχεται επίθεση και βλέπει τους κατοίκους να δολοφονούνται από μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου» και συνέχισε τονίζοντας πως οι ελπίζει το τραγούδι να κερδίσει δημοτικότητα ώστε να συγκεντρωθούν όσα περισσότερα χρήματα γίνεται για τη στήριξη των αμάχων.

Το σινγκλ «Hey Hey, Rise Up» ηχογραφήθηκε την περασμένη εβδομάδα και είναι μια ανανεωμένη εκδοχή ενός ύμνου διαμαρτυρίας από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Pink Floyd releases new song after 28 years for Ukraine

Ο ύμνος, «The Red Viburnum in the Meadow», γράφτηκε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και τραγουδήθηκε σε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης της Ουκρανίας σε όλο τον κόσμο από την εισβολή της Ρωσίας.

Pink Floyd re-form to release new song for Ukraine | Globe Today

Ο  Khlyvnyuk βρισκόταν σε περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ξεκίνησε ο πόλεμος και επέστρεψε στο Κίεβο για να καταταγεί στον στρατό της χώρας του. Τα φωνητικά στο κομμάτι των Pink Floyd προέρχονται από ένα viral βίντεο που δημοσίευσε ο Ουκρανός τραγουδιστής τρεις μέρες μετά την εισβολη, όπου ο ίδιος εμφανίζεται ντυμένος με μαχητικό εξοπλισμό, κρατώντας ένα τουφέκι και τραγουδώντας έναν ουκρανικό ύμνο διαμαρτυρίας στην πλατεία Sofiyskaya του Κιέβου.

Προηγούμενο άρθροCALEXICO : Έρχονται στην Ελλάδα για συναυλίες.
Επόμενο άρθροΎδρα: Παραδοσιακή, αρχοντική και κοντινή – Το νησί για να ζήσετε ένα αλλιώτικο Πάσχα…
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.