Μυρμήγκι από κοντά - Η «κοντινή» φωτογραφία που τρομάζει

Αυτή η φωτογραφία δεν απεικονίζει ένα εξωγήινο πλάσμα, ούτε προέρχεται από κάποια ταινία τρόμου. Είναι μια κοντινή φωτογραφία που εικονίζει ένα… μυρμήγκι και διακρίθηκε στον διαγωνισμό της Nikon Small World.

Η εντυπωσιακή φωτογραφία είναι μία από τις 57 εικόνες που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό φωτο-μικρογραφίας της Nikon Small World. Το τρομακτικό κοντινό πορτρέτο απαθανάτισε ο Λιθουανός φωτογράφος Ευγένιγιους Καβαλιάουσκας (Eugenijus Kavaliauskas).

Αυτή είναι η 48η χρονιά του διαγωνισμού, ο οποίος επιδιώκει να βρει την άριστη φωτογραφία «μέσω του μικροσκοπίου», σύμφωνα με δελτίο τύπου από τη Nikon.

Ο διαγωνισμός του 2022 έλαβε σχεδόν 1.300 συμμετοχές από 72 χώρες, σύμφωνα με τη Nikon. Ο Καβαλιάουσκας εργάστηκε στο παρελθόν ως φωτογράφος πουλιών πριν ασχοληθεί με τα έντομα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.

Χρησιμοποίησε το φως για να απαθανατίσει το συγκλονιστικό μυρμήγκι σε κοντινό πλάνο, με σκούρα κόκκινα μάτια και έκφραση που μοιάζει θυμωμένη. Η λήψη μεγενθύθηκε πέντε φορές στο μικροσκόπιο.

Παρόλο που η εικόνα έγινε viral στο διαδίκτυο, ο Καβαλιάουσκας δεν έλαβε το κορυφαίο βραβείο στον διαγωνισμό, όπως αναφέρει και το cnn στο αντίστοιχο άρθρο.

Τη διάκριση κέρδισαν οι Σουηδοί φωτογράφοι Grigorii Timin και Michel Milinkovitch, οι οποίοι δημιούργησαν μια όμορφη φθορίζουσα εικόνα του μπροστινού ποδιού ενός γιγάντιου γκέκο (είδος σαύρας) της Μαδαγασκάρης. Χρησιμοποίησαν μεγέθυνση 63x για να τονίσουν τις μικροσκοπικές φλέβες και τα οστά του χεριού.

Προηγούμενο άρθροΗ Ρούλα Κορομηλά στο «Σπίτι με το MEGA»
Επόμενο άρθροΟμαδική έκθεση: ”Διάτομα”
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος