Μουσείο Κακής Τέχνης

Το Μουσείο Κακής Τέχνης (MOBA), είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, είναι το μοναδικό μουσείο στον κόσμο που είναι αφιερωμένο στην συλλογή, διαφύλαξη και έκθεση της Κακής Τέχνης, σε όλες της τις μορφές.

Έχει τρία παραρτήματα, ένα στο Ντέλχαν, ένα στο Σόμερβιλ και ένα στο Μπρουκλάιν, όλα στην Μασαχουσέτη.

Museum of Bad Art

Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1994 από τον Σκοτ Γουΐλσον, όταν αυτός ανακάλυψε τον πίνακα «η Lucy στον αγρό, με τα λουλούδια» σε ένα κάδο σκουπιδιών και αρχικά ενδιαφέρθηκε μόνο για την κορνίζα. Στη συνέχεια, όμως, άλλαξε γνώμη και ζήτησε από φίλους του και γνωστούς του να του βρουν και άλλους πίνακες αυτού του είδους, αρχίζοντας με αυτό το τρόπο την συλλογή του Μουσείου με τα πιο κακότεχνα εκθέματα.

Το Μουσείο Κακής Τέχνης στη Μασαχουσέτη | Μουσεία

Παρουσιάζει έργα τέχνης τα οποία ο δημιουργός τους δεν κατάφερε το ύψιστο αποτέλεσμα, δηλαδή, δεν κατάφεραν να ακουμπήσουν την τελειότητα και όμως είναι τα κατάλληλα για το συγκεκριμένο μουσείο.

Αποκτά τη συλλογή του από υπαίθριες αγορές, από καταστήματα φθηνών προϊόντων και μερικές φορές από τα σκουπίδια. Φυσικά σημαντικό ρόλο παίζουν και οι δωρεές από καλλιτέχνες που κατάλαβαν νωρίς ότι ο πίνακας τους δεν κατέληξε, όπως τον περίμεναν. Έργα πρωτότυπα, έργα με σημαντικές ατέλειες, χωρίς να είναι υπερβολικά κιτς και βαρετά, έχουν την θέση τους σε έναν από τους διαδρόμους του Μουσείου.

Τα πιο περίεργα μουσεία στον κόσμο! - neolaia.gr

Για να συμπεριληφθούν στη συλλογή του MOBA, τα έργα πρέπει να είναι πρωτότυπα, να έχουν σημαντικές ατέλειες χωρίς όμως να είναι βαρετά ή υπερβολικά κιτς. Σύμφωνα με τους επισκέπτες, κάποιοι από τους πίνακες είναι πραγματικά κακοί, όμως όλοι παραδέχονται ότι το μουσείο έχει πετύχει το σκοπό του.

Το Μουσείο Κακής Τέχνης στη Μασαχουσέτη | Μουσεία

Αυτή τη στιγμή η συλλογή αριθμεί περίπου 600 κομμάτια, με τη δυνατότητα έκθεσης 60 έργων τη φορά. Ωστόσο, ενώ μπορεί να φαντάζει εύκολο να δωρίσεις οποιοδήποτε «κακό» έργο σου στο Μουσείο, σημειώνεται πως δεν έχουν όλα την ίδια τιμητική και τύχη.

Μια βόλτα στο Μουσείο Κακής Τέχνης | LiFO

Τα περισσότερα έργα που δίνονται για δωρεά δεν είναι αρκετά κακά, ώστε να μπορέσουν να εκτεθούν. Όλα είναι αυθεντικά κομμάτια, τα οποία φτιάχτηκαν με ειλικρινή κίνητρα. Κυρίως λόγω χωροταξικών θεμάτων, τα περισσότερα από αυτά είναι δύο διαστάσεων. Από πραγματικά απαίσια ανθρώπινα πορτρέτα και αλλόκοτα τοπία, μέχρι αποτυχημένες απεικονίσεις κατοικίδιων.

Μια βόλτα στο Μουσείο Κακής Τέχνης | LiFO

Το σλόγκαν του Μουσείου δεν είναι άλλο από το «Τέχνη πολύ άσχημη για να αγνοηθεί»!

Προηγούμενο άρθροΤο παλιό δημοτικό σχολείο της Καλλιδρομίου
Επόμενο άρθροΗ Dreamscape της get-E.V.eN.
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος