Μία έρημος στην Ελλάδα

Η μοναδική έρημος της Ευρώπης κρύβεται στη Λήμνο.Αυτό αποδεικνύει για άλλη μία φορά πως η Ελλάδα εμπεριέχει τα πάντα μέσα της. Εδώ θα σας δείξουμε πως ακόμη κι έρημο μπορεί να βρει κανείς στη χώρα μας.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο και αλλόκοτο τοπίο, με ελάχιστη βλάστηση και αμμοθίνες, που απλώνονται σε έκταση περίπου 70 στρεμμάτων. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού – κοντά στο χωριό Κατάλακκος και λίγο μακρύτερα από την παραλία Γομάτι.

Η «Σαχάρα της Ελλάδας» βρίσκεται στη Λήμνο -Απόκοσμο σκηνικό με χρυσή άμμο [εικόνες] - iefimerida.gr

Ένα σεληνιακό τοπίο γεμάτη άμμο και αμμόλοφους που αλλάζουν συνεχώς σχήμα. Ο άνεμος καθορίζει το σχήμα τους. Όπως ακριβώς γίνεται και στη Σαχάρα!

Καθώς ανεβαίνεις από τις Παχιές Αμμουδιές θα βρεθείς ξαφνικά σε μία κανονική έρημο. Μάλιστα εκεί ήταν που γυρίστηκε και η σκηνή της ερήμου με τη Ρένα Βλαχοπούλου στο Μία Ελληνίδα στο Χαρέμι, έτσι για την ιστορία.

Επίσης η έρημος είναι ένα σημείο αναφοράς για πολλούς τουρίστες που καταφθάνουν στο νησί.

photo

Εκεί θα συναντήσεις επίσης τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου και του βυζαντινού πύργου της Μεγίστης Λαύρας.

Συχνά η έρημος της Λήμνου αποτελεί και τόπο γυρισμάτων για πολλά διαφημιστικά σποτ.

Στο σημείο δε θα δεις βρεις, βέβαια, πλούσια βλάστηση καθώς όπως είπαμε είσαι σε μια έρημο. Η ελάχιστη βλάστηση όμως που συνθέτει τη χλωρίδα των Αμμοθινών είναι κυρίως τα λευκά κρινάκια της Λήμνου.

Μάλιστα γύρω από το σεληνιακό τοπίο υπάρχουν αμμόφιλη βλάστηση, λυγαριές, αγριοαχλαδιές, θυμάρι, πικροδάφνες και αγριελιές. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι αυτή η έρημος και το όλο φυσικό τοπίο μαρτυρά την παρουσία θάλασσας στην περιοχή κατά την παλαιολιθική εποχή, κάτι ιδιαίτερο για την Ελλάδα.

photo

Στην πραγματικότητα, αν και ελάχιστες, υπάρχουν έρημοι στη γηραιά ήπειρο και σε άλλες χώρες και συγκεκριμένα στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία.

Σε κάθε περίπτωση η έρημος της Λήμνου είναι εντυπωσιακή!

Πρόκειται σίγουρα για ένα απόκοσμο τοπίο που αξίζει να επισκεφτείς αν βρεθείς στη Λήμνο. Ή γιατί όχι, να οργανώσεις το ταξίδι σου στο νησί για δεις αυτή τη μυστική έρημο στην Ελλάδα.

 

Προηγούμενο άρθροLife Run 2022.
Επόμενο άρθροΚυματιστές τροχιές με χρωματιστά παστέλ.
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος