«Μαγικές εικόνες»: Έκθεση με αντικείμενα από το Μουσείο Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης

Μια εμβληματική έκθεση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, προαναγγέλλει τη λειτουργία του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

artme Μαγικές εικόνες

Η πόλη της Αθήνας υποδέχεται ένα νέο, μοναδικό μουσείο στον χώρο της Ταινιοθήκης, το οποίο, μέσα από σπάνια εκθέματα, αφηγείται την εξέλιξη της τέχνης του κινηματογράφου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι «Μαγικές εικόνες» είναι μια περιοδική έκθεση αντικειμένων από τη συλλογή του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης. Η έκθεση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού -Διεύθυνση Εικαστικών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Μουσείων του ΥΠΠΟΑ.

Το μουσείο στήθηκε σε επιμέλεια της σημαντικής εικαστικού, Καθηγήτριας Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και αντιπροέδρου του Ιδρύματος, Αφροδίτης Λίτη.

Το Μουσείο Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, μια κιβωτός κινηματογραφικής μνήμης, θα λειτουργήσει στο χώρο της Ταινιοθήκης στον Κεραμεικό (Ιερά Οδός 48), συνεπώς θα επικοινωνεί με τις αίθουσες προβολής, δημιουργώντας μια γέφυρα του χθες των κινούμενων εικόνων με το σήμερα μίας υπερσύγχρονης, ψηφιακής αίθουσας. Οι θεατές, θα μπορούν να επισκέπτονται το μουσείο συνδυάζοντάς το με μια βραδινή προβολή στην ταράτσα του θερινού Λαϊς. Τα εγκαίνια της έκθεσης συμπίπτουν με την διεξαγωγή του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας.

artme Μαγικές εικόνες

Η συλλογή του Μουσείου, όπως αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης η Αφροδίτη Λίτη, «αποτελείται από θεµατικές ενότητες που συνοδεύονται από κείµενα και λεζάντες. Η αίθουσα έχει ανακαινισθεί και ο φωτισµός της έχει αντικατασταθεί προς το βέλτιστο. Ο σχεδιασµός είναι λιτός και απέριττος εµπεριέχοντας όλες τις πληροφορίες της ιστορικής διαδροµής της προβολής της κινητής εικόνας και του ήχου στην οθόνη. Μέσα από αυτή την παρουσίαση της συλλογής των σπάνιων κινηµατογραφικών αντικειµένων υλοποιείται και η αντίληψη του µουσείου ως συγκέντρωση και ανάδειξη αυτού του µοναδικού υλικού σε έναν χώρο ανοιχτό προς όλους.

Ένας νέος προσανατολισµός ξεκινά πλέον για την Ταινιοθήκη της Ελλάδος µέσα από τους παραδοσιακούς της χώρους, µε την εγκατάσταση των επιστηµονικών εργαστηρίων, τις ανακατανοµές της συλλογής, το άνοιγµα των χώρων αποθήκευσης, τις ανταλλαγές των εκθεµάτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων».

Το παλαιότερο έκθεμα χρονολογείται γύρω στα 1860 και είναι ένα στερεοσκόπιο βάσης από τη Μεγάλη Βρετανία.

H έκθεση ωρίζεται σε τέσσερις θεματικές ομάδες:

Η πρώτη ομάδα εκθεμάτων αφορά τις προ-κινηματογραφικές τεχνολογίες και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα μοναδικό στο είδος του λειτουργικό μηχάνημα τύπου καρουζέλ, το οποίο έχει επισκευαστεί με επιδεξιότητα από το ειδικευμένο προσωπικό μας. Αυτή η ομάδα εκθεμάτων περιλαμβάνει επίσης ένα χειροποίητο, μαονένιο, επιτραπέζιο στερεοσκόπιο, αρκετούς μαγικούς φανούς από τη δεκαετία του 1900 και πάνω από 1000 γυάλινες πλάκες.

artme tainiothiki tis Ellados

Η δεύτερη ομάδα εκθεμάτων συμπεριλαμβάνει εξοπλισμό κινηματογράφησης όπως κάμερες και συσκευές καταγραφής ήχου. Τα πιο πρώιμα εκθέματα σε αυτήν την κατηγορία χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1920. Θα εκτεθούν επίσης αντικείμενα που έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες των αρχικών ιδιοκτητών τους, εξοπλισμός που διατέθηκε στην αγορά με στόχο να προσελκύσει ερασιτέχνες καθώς επίσης και εξοπλισμός που δωρίστηκε στο ίδρυμα μας από διακεκριμένους επαγγελματίες του ελληνικού κινηματογραφικού χώρου.

Η τρίτη ομάδα εκθεμάτων αποτελείται από συσκευές προβολής και περιλαμβάνει αντικείμενα από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την πρώην ΕΣΣΔ. Στην πορεία ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε επιδείξεις για το πώς λειτουργούσαν αυτά τα μηχανήματα, ειδικά εκείνα που προσανατολίζονταν περισσότερο στην οικιακή χρήση και χρήση εκτός της κινηματογραφικής αίθουσας.

artme Μαγικές Εικόνες

Τέλος, η τέταρτη και τελευταία κατηγορία εκθεμάτων περιλαμβάνει εργαστηριακά εργαλεία και εξοπλισμό που χρησιμοποιούνταν στη φωτοχημική διαδικασία. Αυτή η ομάδα είναι η πιο ποικιλόμορφη ομάδα μουσειακών αντικειμένων μας, και συμπεριλαμβάνει τόσο μικρά αντικείμενα όπως κολλέζες βερνικιού και ταινίας, μετρητές μήκους φίλμ και αρουλέζες, καθώς επίσης και μεγάλο εξοπλισμό όπως μουβιόλες και τραπέζια μοντάζ.

Η έκθεση μελλοντικά θα εμπλουτισθεί με οπτικοακουστικό υλικό (προβολή τοίχου, οθόνες, αφίσες κ.λπ.) καθώς και διαδραστικό υλικό (κώδικες QR που οδηγούν σε ειδικά σχεδιασμένες ιστοσελίδες).

artme Μαγικές εικόνες

Προηγούμενο άρθροΟι Ghostbusters αποκτούν σειρά κινουμένων σχεδίων
Επόμενο άρθροΟ πρίγκιπας Γουίλιαμ πουλάει το περιοδικό των αστέγων στους δρόμους του Λονδίνου
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.