«ΛΥΣΙΣ» στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου Ωρωπού

Η εικαστικός, περφόρμερ και ερευνήτρια Μαίρη Ζυγούρη συνεχίζοντας την πολύχρονη ενασχόληση και έρευνα πάνω στις εικαστικές πρακτικές της Ιδιοτοπικής Επιτέλεσης (site specific performance), παρουσιάζει το νέο της πρότζεκτ «ΛΥΣΙΣ» στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου Ωρωπού, την Κυριακή 12 Ιουνίου με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Με το ερευνητικό πρότζεκτ «ΛΥΣΙΣ», επιχειρεί μέσω της καλλιτεχνικής διαδικασίας και της βιωματικής εμπειρίας στον χώρο, να επανασυσχετίσει τις ονειρό-θεραπευτικές και μαντικές πρακτικές του παρελθόντος του Αμφιαρείου, (εγκοιμήσεις, εξαγνισμοί, ονειρικός και μαντικός ενθουσιασμός, εκστατική διαύγεια, κατάνυξη, ονειρομαντεία, υδρομαντεία, κ.τ.λ), με την ποιητική της επιτελεστικής δράσης και τις μεθοδολογίες της σύγχρονης περφόρμανς, υιοθετώντας την πολυπρισματική ματιά του ονείρου, και εμπεριέχοντας στην καλλιτεχνική της δράση τη δυναμική συμβόλων, τελετουργικών, χειρονομιών, νευμάτων, ψυθήρων.

Μαίρη Ζυγούρη Αμφιάρειο Ωρωπού 2022

Διερευνώντας αυτή τη φορά τις διαδικασίες του ύπνου, του ονείρου και της ανάλυσής του, ως καλλιτεχνικά εργαλεία, η εικαστικός-περφόρμερ εστιάζει την πρακτική της στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου, ως το κατ’ εξοχήν ονειρομαντείο και θεραπευτικό ιερό της αρχαιότητας, συνδιαλεγόμενη παράλληλα με τη μοναδική γεωγραφική του θέση και γεωμορφολογία του.

Μαίρη Ζυγούρη Αμφιάρειο Ωρωπού 2022

Οι ερευνητικοί άξονες που θα αποτελέσουν πυρήνα και πυξίδα για το πρότζεκτ, βασίζονται στην πολύσημη μυθική φιγούρα του Αμφιαράου (ένδοξος βασιλιάς, γενναίος πολεμιστής, τραγικός ήρωας, μάντης, θεραπευτής), την τελετουργική διαδικασία της εγκοίμησης, την σχέση του νερού με τον Χρόνο (κλεψύδρα), και την διαλεκτική σχέση Τέχνης, Ονείρου και πραγματικότητας.

ΛΥΣΙΣ»: Περφόρμανς της Μαίρης Ζυγούρη στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου  Ωρωπού | ΑΘΗΝΑ 9,84

Το στοιχείο που θα ενοποιεί την «αφήγηση» των δράσεων και την μετακίνηση από τον έναν «σταθμό» στον άλλον, θα είναι η παρουσία των αναθημάτων (τύπια). Οι απεικονίσεις αυτές  ως σημάνσεις στον χώρο από μεγένθυμένα μέλη σώματος (μάτι, αυτί, στόμα, πόδι και άλλα), θα αντιστοιχούν στα «μέλεα», πρωτότυπες υβριδικές συνθέσεις λόγου, κίνησης και μουσικής ως επιτελεστικές αποδόσεις ονειρικών και άλλων αναδυόμενων στοιχείων.

Η βιωματική έρευνα στο σύνολό της θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου περιλαμβάνοντας μια περίοδο καλλιτεχνικής και ερευνητικής προετοιμασίας, (12 Μαίου-12 Ιουνίου) , η οποία θα καταλήξει με μια ζωντανή δημόσια παρουσίαση/περφόμανς. Η καλλιτέχνις για το πρότζετ «ΛΥΣΙΣ» συνεργάζεται με την Άννα Τζάκου, περφόρμερ, σκηνοθέτιδα και practice-based ερευνήτρια: PhD με θεμα “Γεωποιητική, μια θεατρική μεθοδολογία   για τον εξωτερικό χώρο στο πανεπιστήμιο του Exeter (UK), και τον σκηνοθέτη θεάτρου και ηθοποιό Δημήτρη Τσιάμης,  υιοθετώντας καθείς μια διαφορετική περσόνα που συνδέεται με τον μύθο, το όνειρο, τους ανθρώπους του ιερού ,τους όνειρο-ικέτες.

Η Μαίρη Ζυγούρη στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου Ωρωπού - Θέατρο -  Χορός - performance - elculture.gr

Κατά την περίοδο προετοιμασίας η καλλιτέχνης συνομιλεί με μια σειρά από  διαφορετικά επιστημονικά και καλλιτεχνικά πεδία (θέατρο/περφόρμανς, μουσική, χορός, ψυχολογία, αρχαιολογία) πάνω στις θεματικές που αναδεικνύονται από την ίδια την πολυδιάσταση και πολύσημη ταυτότητα του αρχαιολογικού χώρου.

Η καταληκτική περφόρμανς «ΛΥΣΙΣ», θα αποτελέσει μια ιδιότυπη ξενάγηση, μια ιδιοτοπική ονειρική αφήγηση, όπου το κοινό καλείται να ακολουθήσει το δρώμενο σε έξι σημεία σταθμούς μέσα στα όρια του Αρχαιολογικού Χώρου.

ΛΥΣΙΣ: Μια εικαστική περφόρμανς από την Μαίρη Ζυγούρη στον αρχαιολογικό χώρο  του Αμφιαρείου | CultureNow.gr

Η καλλιτέχνης καλεί τον θεατή να αναστοχαστεί την έννοια της θεραπευτικής χρήσης των ονείρων στην υπηρεσία της επιτελεστικής τέχνης, προσφέροντας μια συλλογική πολυαισθητηριακή και συμμετοχική εμπειρία για το κοινό, και αναδεικνύοντας εμμέσως πιθανές όψεις και επιδράσεις ενός συλλογικού ασυνείδητου γίγνεσθαι.

Είσοδος δωρεάν με προκράτηση θέσης στο τηλέφωνο: 6932103214

Προηγούμενο άρθροΟ Χάρυ Πότερ και το καταραμένο παιδί της JK Rowling
Επόμενο άρθροJohnny Depp: Η νίκη στη δίκη άνοιξε ξανά τον διάλογο για επιστροφή του στους Πειρατές της Καραϊβικής