To Λιμάνι των Κουνουπιών...ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου

Η θάλασσα ήταν φωτεινή σε κηλίδες και στον απόηχο του σκάφους, ομοιόμορφου ελαφρώς γαλακτώδους χρώματος. Όταν το νερό μπήκε σε ένα μπουκάλι, έβγαζε σπίθες…

Σε όλη την όχθη δίπλα στο μονοπάτι, λαμπεροί μύκητες προσκολλημένοι σε ρίζες δέντρων φωτίζουν  το μονοπάτι με ένα αμυδρό, πρασινωπό φως , ένα απόκοσμο θέαμα λαμπερών ριζών.

Το πιο λαμπερό φαινόμενο βιοφωταύγειας στον κόσμο μπορεί να βρεθεί στο μαγικό νησί Vieques, αλλά μην το παίρνετε για αυτό— αναγνωρίστηκε από το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες το 2006. Ο κόλπος κουνουπιών του Vieques έχει επίσης χαρακτηριστεί ως ένας από τους 2020.

Επτά Θαύματα του Κόσμου από το Condé Nast Traveller!

Светящийся остров Ларак.

Βρίσκεται στα ανατολικά του κύριου νησιού του Πουέρτο Ρίκο, το μικρό νησί Vieques είναι προσβάσιμο είτε με φέρι είτε με ένα μικρό αεροπλάνο. Μόλις φτάσετε στο Vieques, θα θέλατε να κανονίσετε μια περιήγηση με καγιάκ στον κόλπο με έναν από τους παρόχους περιηγήσεων του νησιού (μερικοί από αυτούς έχουν ακόμη και καγιάκ με καθαρό πάτο!). Όταν σχεδιάζετε την επίσκεψή σας, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τις φάσεις της σελήνης, καθώς το λαμπερό αποτέλεσμα εκτιμάται καλύτερα κατά τις νύχτες με νέο ή μισοφέγγαρο.

Μια από τις πιο συναρπαστικές πτυχές της βιοφωταύγειας είναι το γεγονός ότι υπάρχει αποκλειστικά στα χαμηλότερα κλαδιά του δέντρου της ζωής. Αν και κανένα πουλί, ερπετό ή θηλαστικό δεν έχει ικανότητες βιοφωταύγειας, άλλες ομάδες οργανισμών -μύκητες, βακτήρια, έντομα, ψάρια- έχουν αναπτύξει την ικανότητα να δημιουργούν και να χρησιμοποιούν το φως με διάφορους τρόπους.

Светящийся остров Ларак.

Ακόμη και μερικοί από τους απλούστερους οργανισμούς του κόσμου, όπως το θαλάσσιο πλαγκτόν, έχουν δυνατότητες παραγωγής φωτός που λείπουν στα προηγμένα σπονδυλωτά (δοκιμάστε να βουτήξετε από μια αποβάθρα κατά μήκος της ακτής του βόρειου Ατλαντικού μια καλοκαιρινή νύχτα).

Ορισμένα έχουν τα δικά τους βιοφωταύγεια κύτταρα, τα οποία περιέχουν μια εξειδικευμένη χημική ουσία που ονομάζεται λουσιφερίνη που αντιδρά με το οξυγόνο για να δημιουργήσει φως. Άλλοι διατηρούν αποικίες βιοφωταυγών βακτηρίων, τις οποίες μπορούν να ελέγξουν για να δημιουργήσουν εξειδικευμένα μοτίβα φωτισμού.

Светящийся остров Ларак.

Το Λιμάνι των Κουνουπιών βρίσκεται σε έναν όρμο στα νότια ενός μικρού νησιού στην ανατολική ακτή του Πουέρτο Ρίκο και έχει γίνει διεθνές τουριστικό αξιοθέατο. Το λαμπερό μπλε φως του προέρχεται από τα δινοφύκη με την ονομασία Pyrodinium bahamense που καλύπτουν τα νερά και εκλύουν ένα φωτεινό χημικό κοκτέιλ κάθε φορά που διαταράσσονται, είτε από τα κύματα είτε από το σώμα ενός κολυμβητή.

Αν πρόκειται να περάσετε χρόνο στο νησί Vieques, οι περισσότεροι ταξιδιώτες θα σας πουν ότι το Mosquito Bay πρέπει να είναι η βάση σας.Αν η ηρεμιστική θέα του Sun Bay δεν είναι αρκετή, η απομόνωση που νιώθετε είναι συχνά μία από τις σημαντικότερες στιγμές εδώ.

BioPop Uses Plankton to Light up Your Homes

Η παραλία είναι μήκους περίπου δύο μιλίων, ένας από τους λίγους με δημόσιες εγκαταστάσεις και φρουρούς ζωής στο νησί, και οι άνθρωποι αγαπούν την αίσθηση να ξεφύγουν από όλα.Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η παραλία είναι πιο δημοφιλής το βράδυ, γύρω από το ηλιοβασίλεμα.

Δεδομένης της δυσκολίας μετατροπής της βιοφωταύγειας σε τεχνολογίες φωτισμού βιομηχανικής κλίμακας, φαίνεται ότι ο μόνος αυτοφωτισμός στο μέλλον μας θα είναι σε μικροσκοπικό επίπεδο.

Κατά κάποιο τρόπο, είναι ωραίο να γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια υπερδύναμη που ποτέ δεν μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε για τον εαυτό μας.

Προηγούμενο άρθρο«Sunday on the rocks» στο Θέατρο Φούρνος.
Επόμενο άρθροΗ «Lulu» στο θέατρο Μικρό Άνεσις.
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος