Liam Ireland: The Culture Issue

Ο Liam είναι 24 ετών με καταγωγή από το Ρέθυμνο. Έχει ένα επιβλητικό παρουσιαστικό με έντονα ζυγωματικά που σου θυμίζει ότι έχει βγει από την εποχή του Περικλή σαν ένας Έλληνας θεός ή ένα αρχαίο ελληνικό άγαλμα, αψεγάδιαστα σμιλεμένο. Μέχρι τα έξι του χρόνια έζησε στην Αγγλία και έπειτα επέστρεψε στην Ελλάδα όπου τελείωσε το σχολείο. Στα εικοσί του χρόνια, επέστρεψε στην Αγγλία όπου και αποφοίτησε από την δραματική σχολή του ICTheater στο Brighton, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε παραστάσεις και ταινίες. Μία από τις μεγάλες του αγάπες είναι το μπάσκετ, όπως και ο ίδιος έχει αποκαλύψει, όμως έπειτα από δώδεκα χρόνια προπονήσεων και αγώνων σε διάφορες ομάδες, αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο της υποκριτικής μιας και γοητεύτηκε αμέσως από αυτήν. Στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε μέσα από τον ρόλο του στη νέα σειρά του MEGA, «Γη της Ελιάς» όπου ο Liam Ireland υποδύεται τον Στέφανο με πολύ μεγάλη επιτυχία αλλά και μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Liam ήρθε για να μείνει και να μας γοητεύσει!

“Δεν έχω να αποδείξω τίποτα σε κανέναν,
παρά μόνο στον ίδιο μου τον εαυτό!”

Πάμε λίγο πίσω στο χρόνο. Πως ένιωσες την στιγμή που συνειδητοποίησες ότι ήθελες να ακολουθήσεις τον δρόμο της υποκριτικής;

Πάμε λοιπόν λίγο πίσω στο χρόνο. Από μικρή ηλικία είχα μεγάλη αγάπη για το cinema και συγκεκριμένα ο πρώτος μου ήρωας ήταν ο Clint Eastwood. Για ήταν το πρότυπο μου, γι’αυτο πάντα με φανταζόμουν να παίζω σε ένα western. Συνειδητοποίησα ότι κάθε φορά που έβλεπα ταινίες, δεν τις «έβλεπα» απλώς, αλλά τις μελετούσα. Όταν πήγαινα λύκειο, είδα ότι είχε μαθήματα θεάτρου και είπα: «Άντε, να το δοκιμάσουμε!». Επειδή ήμουν πολύ συγκεντεωμένος και προσηλωμένος με τον αθλητισμό και το μπάσκετ τότε, δεν περίμενα ότι θα το έπαιρνα τόσο σοβαρά, αλλά μου άλλαξε την πορεία του μέλλοντός μου.

Τι σημαίνει για εσένα ηθοποιός;

Εννοείται πως «ηθοποιός σημαίνει φως», όπως λέει και ο Χατζηδάκης, αλλά για εμένα το να είσαι ηθοποιός σου δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσεις τις ζωές των άλλων. Αυτό πάει να πει ότι δεν έχει σημασία από που προέρχεσαι, την οικονομική σου κατάσταση, τα πιστεύω σου αλλά η δουλειά σου είναι να προσπαθήσεις να βιώσεις και να κατανοήσεις μια ζωή που δεν είναι δικιά σου, και αυτό βγαίνει μέσα από το ρόλο.

Ο ηθοποιός πρέπει να εξελίσσεται, να μαθαίνει καθημερινά, να μελετά και να «γεμίζει» εμπειρίες. Τι είναι αυτό που εσύ κανείς για να προοδεύεις ως ηθοποιός;

Ένας άλλος μου ήρωας ήταν ο Paoul Newman και σε μια συνέντευξή του είπε ότι ένα από τα αγαπημένα του πράγματα είναι να βγαίνει έξω στον κόσμο και να τον παρατηρεί, γιατί έτσι έβρισκε ιδέες για ρόλους. Όταν έγινε διάσημος έχασε αυτή την ικανότητα γιατί αντί αυτός να παρατηρεί τον κόσμο, τον παρατηρούσαν οι άλλοι. Αυτό λοιπόν προσπαθώ να ακολουθήσω. Να είμαι όσο πιο παρατηρητικός γίνεται, γιατί μέσα από την παρατήρηση μπορείς να υιοθετήσεις χαρακτηρίστηκα, όχι μόνο για ένα ρόλο, αλλά και για τον ίδιο σου τον εαυτό! Ένας ηθοποιός πρέπει να είναι σα μωρό. Να έχει συνέχεια την ανάγκη να ανακαλύπτει καινούργια πράγματα.

“Ο μόνος λόγος να κοιτάξεις πίσω είναι για να δεις
πόσο μακρυά έχεις φτάσει!”

Τι είναι αυτό που έχεις «κερδίσει» από τις σπουδές σου στο εξωτερικό πάνω στην υποκριτική;

Σπουδάζοντας 3 χρόνια υποκριτική στην Αγγλία ασχολήθηκα παρά πολύ με Shakespear, με αγγλικό θέατρο αλλά και με αρχαία τραγωδία. Ουσιαστικά μου έδωσε την ικανότητα να μπορώ να κάνω και τα δυο.

Ένα νέο παιδί που έχει μεγαλώσει στο εξωτερικό πόσα κοινά στοιχεία βρίσκει με τον ρόλο του στη σειρά;

Έχω μεγαλώσει και στις δυο χώρες. Απλώς είμαι πιο εξειδικευμένος με τη μία από τις δύο γλώσσες. Δεν ήταν δύσκολο να μπω στην νοοτροπία που μπορεί να έχει ένας Έλληνας γιατί είμαι Έλληνας! Απλώς στο ξεκίνημα αντιμετώπισα δυσκολία στο να κατανοήσω πλήρως την ελληνική γλώσσα. Αυτό με τον καιρό και με πολλή εξάσκηση βελτιώνεται όλο και περισσότερο και χαίρομαι που έχω «ρίξει» τόσο ιδρώτα για να εξελιχθώ, γιατί πάντα σκοπός μου ήτανε να κάνω και στην Ελλάδα καριέρα…και έχω να ρίξω πολύ ιδρώτα ακόμη!

Πως την εκλαμβάνεις την επιτυχία της σειράς; Τι σου λέει συνήθως ο κόσμος στο δρόμο;

Αυτή η ευκαιρία που μου δόθηκε από τη σειρά την λαμβάνω ως ένα μεγάλο βήμα για το ξεκίνημα της καριέρας μου. Γνώρισα και συνεργάστηκα με μεγάλα ονόματα της Ελληνικής τηλεόρασης και του θεάτρου που με βοήθησαν και μου έδωσαν το έναυσμα να εξελιχθώ περισσότερο ως ηθοποιός, αλλά πάνω απ’όλα ως Liam. Αν και έχω το ρόλο του κακού στην σειρά, ο κόσμος με προσεγγίζει πάντα με χαρά. Αν η παρουσία μου, μπορεί να βάλει ένα χαμόγελο στους άλλους, εμένα με γεμίζει ως άνθρωπο!

Ποια στιγμή της ζωής σου είναι αυτή που έπαιξε καταληκτικό σταθμό; Πως σε βοήθησε από την εμπειρία της;

Είχα ανθρώπους στη ζωή μου που δεν πίστευαν σε εμένα, αλλά τους θεωρώ ισάξιους με αυτούς που πιστεύουν σε εμένα. Και οι δύο μου δίνουν κίνητρο. Δεν έχω να αποδείξω τίποτα σε κανέναν, παρά μόνο στον ίδιο μου τον εαυτό!

“Find a way to become comfortable
in the uncomfortable!”

“Αν η παρουσία μου, μπορεί να βάλει ένα
χαμόγελο στους άλλους, εμένα με γεμίζει ως
άνθρωπο!”

Πιστεύεις ότι υπάρχει χώρος για νέους καλλιτέχνες; Έχει ανάγκη και την ικανότητα να ξεχωρίζει ο κόσμος τις καινούργιες προτάσεις;

Αυτό το επάγγελμα έχει να κάνει με τύχη όπως όλα, αλλά για να έχεις την τύχη με το μέρος σου πρέπει να είσαι έτοιμος να ρισκάρεις και ίσως έτσι πετύχεις! Όταν σου δωθεί μια ευκαιρία άρπαξε την ακόμη και αν δεν είσαι έτοιμος να την αντιμετωπίσεις! «Find a way to become comfortable in the uncomfortable!»

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι από τη ζωή σου μέχρι τώρα τι θα ήταν αυτό και γιατί;

Σαν άνθρωπος ,σε γενικές γραμμές, δεν μετανιώνω. Πιστεύω ότι αν μετανιώνεις για κάτι, σημαίνει ότι δεν έχεις μάθει από αυτό που βιώνεις ή βίωσες, ότι δεν έχεις καταλάβει πως, όταν έγινε αυτό το κάτι, ήσουν ένας διαφορετικός άνθρωπος. Ο μόνος λόγος να κοιτάξεις πίσω είναι για να δεις πόσο μακρυά έχεις φτάσει! Δεν έχω τραύματα, έχω μόνο μαθήματα.

Μέσα στα επόμενα χρόνια τι θα ήθελες να πετύχεις;

Αυτό που θέλω να πετύχω είναι, ο μικρός Liam να θέλει να δώσει ένα μεγάλο «κόλλα πέντε» στον ηλικιωμένο Liam!

Προηγούμενο άρθρο” Η απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε” στο STUDIO New Star Cinema
Επόμενο άρθροΤο Νησί των Γυναικών
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.