Η εντυπωσιακή λευκή έρημος της Αιγύπτου από κιμωλία

Στην Αίγυπτο υπάρχει μία εντυπωσιακά όμορφη λευκή έρημος, που πριν από εκατομμύρια χρόνια αποτελούσε τον πυθμένα της θάλασσας, σε απόσταση 45 χλμ. βόρεια της πόλης Φαράφρα, βρίσκεται η έρημος Σαχάρα ελ Μπεϊντα γνωστή ως η «Λευκή έρημος».

Η άμμος έχει ένα εκπληκτικό λευκό χρώμα και τις νύχτες μοιάζει με χιονισμένο τοπίο, λόγω της αντανάκλασης του φωτός.

Είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας διάβρωσης από τον άνεμο και την άμμο και έτσι χάθηκε το αρχικό χρώμα της. Η συνδυασμένη επίδραση των δύο, έχει φέρει στην επιφάνεια των σκληρών βράχων τα πιο μαλακά εσωτερικά πετρώματα τα οποία έχουν άσπρο χρώμα και υφή κιμωλίας.

Καρέ που καθηλώνουν: Η μαγευτική «Λευκή έρημος» της Αιγύπτου [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Οι αμμοθύελλες έχουν δημιουργήσει τεράστιους βραχώδεις σχηματισμούς κρητίδος (πέτρωμα κιμωλία). Η στάθμη του νερού σταδιακά άρχισε να πέφτει και η θαλάσσια βλάστηση υποχώρησε. Εμειναν όμως αυτοί οι εντυπωσιακοί βραχώδεις σχηματισμοί, ο καθένας από τους οποίους έχει και ένα μοναδικό σχήμα.

Τα Inselberg της Λευκής Ερήμου στην Αίγυπτο - Γεωγραφικοί

Το προστατευόμενο εθνικό πάρκο της Λευκής Ερήμου εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 3,010 τετραγωνικών χιλιομέτρων! Οι περισσότεροι έχουν ύψος μεταξύ 3 με 5 μέτρα και μερικοί έχουν προκαλέσει με το σχήμα τους τη χρήση ψευδώνυμων με την πάροδο των ετών. Ένας από τους πιο διάσημους διπλούς σχηματισμούς ονομάζεται “κοτόπουλο και μανιτάρι” ή “κοτόπουλο και ατομικό σύννεφο”, για παράδειγμα, ενώ υπάρχουν και άλλοι που μοιάζουν με μια κλαίουσα κυρία και μια φάλαινα.

Οι σχηματισμοί αυτοί ονομάζονται Inselberg και είναι δανεική λέξη απ’ τα γερμανικά που σημαίνει βουνό-νησί. Ο όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον γεωλόγο Wilhelm Bornhardt το 1900 για να περιγράψει την αφθονία τέτοιων σχηματισμών που βρέθηκαν στην ανατολική Αφρική.

Εκτός από τους βραχώδεις σχηματισμούς, στην περιοχή ευδοκιμούν και είδη άγριας ζωής. Οι αλεπούδες Fennec, τα τσακάλια, οι αμμότραγοι και δύο είδη σπάνιων γαζελών, οι Rhim και οι Dorcas είναι μερικά απ’ αυτά.

Αμμότραγος (πηγή: wikipedia)

Αναμφισβήτητα, ο καλύτερος τρόπος για να βιώσετε τα θαύματα της Λευκής Ερήμου είναι να κατασκηνώσετε εκεί για μια νύχτα. Επειδή οι σχηματισμοί φαίνονται πιο εντυπωσιακοί κατά την ανατολή ή τη δύση του ηλίου, μια διανυκτέρευση εκεί είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να τους χαρείτε σε όλες τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του φωτός. Βεδουίνοι οδηγοί από την περιοχή αναλαμβάνουν τακτικά, ομάδες τουριστών για ολονύκτια κάμπινγκ και είναι μια δραστηριότητα την οποία μπορείτε να κάνετε και κράτηση.

Επειδή πρόκειται για προστατευόμενο εθνικό πάρκο, υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται σχετικά με τη διαμονή, καθώς  επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένα μονοπάτια. Αν πότε το αποφασίσετε να έχετε υπόψιν σας ότι το βράδυ το κρύο είναι τσουχτερό και θα πρέπει να έχετε μαζί σας ζεστά ρούχα. Σύμφωνα με το Lonely planet, οι διανυκτερεύσεις απαγορεύονται αλλά η τουριστική αστυνομία κάνει τα στραβά μάτια και δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα.

εκδρομές με λευκή έρημο από το Κάιρο | εκδρομές όασης Μπαχάρια από το Κάιρο

Στα βόρεια βρίσκονται δύο επίπεδα βουνά γνωστά και ως Twin Peaks (Δίδυμες κορυφές) και αποτελούν σημείο αναφοράς για τους ταξιδιώτες. Είναι αγαπημένος προορισμός των τοπικών ταξιδιωτικών πρακτόρων, καθώς η θέα από την κορυφή των συμμετρικών λόφων που μοιάζουν με γιγάντιες μυρμηγκοφωλιές, είναι εντυπωσιακή.

Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, το έδαφος της ερήμου αλλάζει και γεμίζει με κρυστάλλους χαλαζία. Αν κοιτάξετε τους βραχώδεις σχηματισμούς σε αυτήν την περιοχή, θα αντιληφθείτε ότι αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από κρυστάλλους.

Κρύσταλλοι χαλαζία στη Λευκή Έρημο

Ο πιο διάσημος από τους σχηματισμούς είναι το Crystal Mountain, ένας μεγάλος βράχος φτιαγμένος εξ ολοκλήρου από χαλαζία. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον κεντρικό δρόμο περίπου 24 χιλιόμετρα βόρεια του Naqb As Sillim (ο δρόμος των σκαλοπατιών που οδηγεί στην Al Farafrah) και είναι εύκολα αναγνωρίσιμος από τη μεγάλη τρύπα που βρίσκεται στη μέση του.

Crystal Mountain, πηγή: geologyin.com

Αυτό που βλέπουμε σήμερα ως εικόνα είναι το αποτέλεσμα εκατομμυρίων ετών, μίας προσπάθειας της φύσης να βρει την ισορροπία της ξανά και ξανά.Η σιωπή είναι τεράστια και υπάρχει ένα αίσθημα ανισότητας σαν να περπατάτε στην επιφάνεια του Άρη. Η λευκή έρημος είναι ένα μέρος,είναι μια πραγματικά μαγική εμπειρία, που πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στην Αίγυπτο.

Προηγούμενο άρθροRelease Athens 2022: London Grammar, LP, Hooverphonic.
Επόμενο άρθροFree Kick Specialist 2022.
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος