Κορωνοϊός: Τέλος η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους από την Τετάρτη

Καταργείται από την Τετάρτη 1η Ιουνίου η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Η άρση του μέτρου θα ισχύει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα αξιολογηθούν εκ νέου τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ως εκ τούτου, η υποχρεωτική χρήση μάσκας καταργείται τόσο στα καταστήματα όσο και τα σούπερ μάρκετ.

Υπενθυμίζεται, ότι ήδη, από τις 16 Μαΐου, έχει τεθεί σε εφαρμογή η περαιτέρω χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων και πιο συγκεκριμένα της χρήσης μάσκας, τόσο στα αεροδρόμια όσο και κατά τη διάρκεια της πτήσης, κατόπιν σχετικής σύστασης από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).

Τέλος η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συνωστισμό, από το πρωί της  Πέμπτης - iefimerida.gr

Το ίδιο θα ισχύει και για τις υπεραστικές συγκοινωνίες, όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία, ενώ καταργείται επίσης και για τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς.

Σημειώνεται ότι η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές όπως και στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Γκάγκα: «Θέμα του καθενός, αν θα φορέσει μάσκα»

Ερωτηθείσα για την άρση του μέτρου χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, δήλωσε:

«Είναι θέμα του καθενός το αν θα φορέσει μάσκα».

Τόνισε, ωστόσο, πως οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να κάνουν ένα τεστ την εβδομάδα. «Είμαστε σε τελείως διαφορετική κατάσταση και είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που απελευθερώνει τα μέτρα», δήλωσε η κ. Γκάγκα, απαντώντας σε ερώτημα για το εάν είναι νωρίς για την άρση των μέτρων.

Κορωνοϊός: Πώς φοράμε μια μάσκα προσώπου - Iatropedia

Τι ισχύει σε σχολεία και Πανεπιστήμια – Με μάσκες οι μαθητές στις εξετάσεις

Χωρίς μάσκες θα πηγαίνουν στο σχολείο και οι μαθητές. Σημειώνεται ωστόσο, πως οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test κάθε εβδομάδα.

Η μόνη περίπτωση, όπου η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική από μαθητές και φοιτητές, είναι κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων.

Για την απόφαση της Επιτροπής των ειδικών για την κατάργηση των μασκών στα σχολεία από την 1η Ιουνίου αλλά την διατήρησή της στις εξετάσειςμίλησε πριν λίγες ημέρες ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε, το μέτρο διατήρησης της μάσκας για τις εξετάσεις των παιδιών, «ελήφθη για να μην υπάρχει αναστάτωση για τα παιδιά, που περνούν μια από τις πιο δύσκολες φάσεις με τις εξετάσεις τους, αυτό είναι το νόημα της διατήρησης της μάσκας στην τάξη».

Τέλος η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, από το Σάββατο 5 Μαρτίου

Προηγούμενο άρθροΗ Ρένα Μόρφη Live στο Gazarte Roof Stage
Επόμενο άρθροΣαν Σήμερα Άρχισε Να Χτυπάει Το Big Ben
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.