Συνολικά 21 χάλκινα αντικείμενα από τον περίφημο «θησαυρό του Μπενίν», τα οποία λεηλατήθηκαν από βρετανούς στρατιώτες πριν από 125 χρόνια, παρέδωσε χθες η γερμανική κυβέρνηση στη Νιγηρία.

Τα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ένα ορειχάλκινο κεφάλι ενός oba (βασιλιά), ένα τελετουργικό ada και ένας θρόνος που απεικονίζει έναν τυλιγμένο πύθωνα, είχαν κλαπεί στη διάρκεια βρετανικής αποστολής το 1897 και αργότερα πουλήθηκαν σε μουσεία του Βερολίνου, του Αμβούργου, της Στουτγκάρδης και της Κολωνίας. Κατά τη χθεσινή τελετή επαναπατρισμού η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, παρέδωσε ένα από τα αντικείμενα στα χέρια του υπουργού Πολιτισμού της Νιγηρίας, Λάι Μοχάμεντ. «Επιστρέφει εκεί όπου ανήκει» δήλωσε κρατώντας τη μικρογραφία μάσκας της Iyoba (βασίλισσας μητέρας) από ελεφαντόδοντο, σύμφωνα με τον «Guardian».

Η κυριότητα των αντικειμένων μεταβιβάστηκε νόμιμα από τη Γερμανία στη Νιγηρία την 1η Ιουλίου, βάσει μνημονίου συνεργασίας. Ο «θησαυρός του Μπενίν» αποτελείται από περίπου 5.000 αντικείμενα κατασκευασμένα από χαλκό και ελεφαντοστό, τα οποία είχαν μεταφερθεί αρχικά στο Λονδίνο και από εκεί σε Ευρώπη και Αμερική. Η Νιγηρία διεκδικεί την επιστροφή τους τα τελευταία 60 χρόνια, αλλά η μεγάλη καμπή έγινε το 2017, όταν ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε τον επαναπατρισμό τους «απόλυτη προτεραιότητα». Η Νιγηρία έχει ζητήσει τον επαναπατρισμό και από μουσεία της Γαλλίας και της Βρετανίας, αλλά η βρετανική νομοθεσία μπλοκάρει κάθε απόπειρα επιστροφής αρχαιοτήτων στις χώρες όπου ανήκουν.

 

Προηγούμενο άρθροΠοιος Θα Είναι Ο Επόμενος Τζέιμς Μπόντ ;
Επόμενο άρθροΉ Θρυλική Παράσταση «Το Έκτο Πάτωμα» Στο Θέατρο Ακροπόλ