Στο πλαίσιο του δημόσιου προγράμματος του ΕΜΣΤ, ένας από τους άξονες του οποίου είναι τα ζήτημα της διαχείρισης του καλλιτεχνικού έργου και οι νομικές και επαγγελματικές του διαστάσεις, το Μουσείο οργανώνει ημερίδα με τίτλο «Artists’ Estates, Η μετά-ζωή του καλλιτεχνικού έργου» στις 21 Ιανουαρίου.

Οι όψεις της διαχείρισης της υλικής και άυλης κληρονομιάς που αφήνει πίσω του μια καλλιτέχνιδα/ένας καλλιτέχνης αφορούν τα μουσεία, την ιστορία της τέχνης αλλά και την αγορά της τέχνης. Ειδικότερα, ως προς την κληρονομιά των σύγχρονων καλλιτέχνιδων και καλλιτεχνών, κεντρική σημασία έχουν ζητήματα διαχείρισης, επιλογής και ένταξης του έργου τέχνης όπως και ανάδειξης παραγνωρισμένων πτυχών του.

Πώς παραμένει «ζωντανό» το καλλιτεχνικό έργο; Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης έργων δημιουργών που έχουν φύγει από την ζωή; Τι σημαίνει “καλλιτεχνικό” κληροδότημα και ποιος ο ρόλος του μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας; Ποιες οι διαχειριστικές, ερευνητικές, και επιμελητικές προκλήσεις στην διατήρηση του καλλιτεχνικού έργου;

Φιλοδοξώντας να δημιουργήσει ένα ενεργό πεδίο διαλόγου, το ΕΜΣΤ προσκαλεί επαγγελματίες του χώρου της τέχνης και άλλων επιστημονικών πεδίων σε μια ημερίδα γύρω από τις νομικές, θεσμικές, κοινωνικές, και πολιτισμικές προεκτάσεις της προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της κληρονομιάς που αφήνει πίσω του μια καλλιτέχνιδα /ένας καλλιτέχνης. Η ημερίδα θα επικεντρωθεί στο νομικό πλαίσιο προστασίας του έργου καλλιτεχνών που δεν είναι πια εν ζωή, καθώς και σε εργαλεία και πρακτικές διαχείρισης και ανάδειξής του. Θα εστιάσει στον ρόλο και την πολυδιάστατη αποστολή σημαντικών πρωτοβουλιών για τη διάσωση έργων σύγχρονων καλλιτεχνών που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και διεθνώς. Θα διερευνηθούν ζητήματα επιμελητικής ανάδειξης, καλλιτεχνικής χρήσης και επανάχρησης καλλιτεχνικής κληρονομιάς. Πώς επανακαθορίζεται η έννοια της φροντίδας στο πλαίσιο διαχείρισης και ανάδειξης της καλλιτεχνικής κληρονομιάς, ειδικότερα σε σχέση με λιγότερο προβεβλημένες -ή ακόμη και περιθωριοποιημένες- καλλιτεχνικές περιπτώσεις; Ποιος ο ρόλος καλλιτεχνικών και επιμελητικών πρακτικών στην κατεύθυνση της επανοικειοποίησης, επαναδιαπραγμάτευσης και ενεργοποίησης της καλλιτεχνικής κληρονομιάς;

Στην ημερίδα θα συμμετέχουν ως βασικοί ομιλητές o Robert Beavers, κινηματογραφιστής και συνδημιουργός μαζί με τον Gregory Markopoulos, του Temenos Archive, η Κατερίνα Θωμαδάκη, κινηματογραφίστρια, πολυμεσική καλλιτέχνιδα και θεωρητικός, συνδημιουργός έργων μαζί με τη Μαρία Κλωνάρη και η Anna Schäffler, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια.

Συμμετέχουν επίσης οι: Χλόη Ακριθάκη, Πόπη Αλεξίου, Γιώργος Αρμάος, Ειρήνη Βουρλούμη, Γεράσιμος Γιαννόπουλος, Αναστασία Δούκα, Πιερρίνα Κοριατοπούλου, Πηγή Κωνσταντίνου, Νεφέλη Παπαδημητρίου, Γιώργος Σαπουντζής, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Κλέα Χαρίτου.

Οργάνωση: Τίνα Πανδή, Επιμελήτρια ΕΜΣΤ, σε συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα 3 137 (Πάκυ Βλασσοπούλου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Κοσμάς Νικολάου).

Προηγούμενο άρθροΠρωταγωνιστές: Η εκπομπή παρουσιάζει την άγρια γοητεία των «σκυλάδικων»
Επόμενο άρθροDentist pass: Δωρεάν εξετάσεις στον οδοντίατρο για παιδιά
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος