Αυξημένες έως και 29% είναι οι τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ενέργειας για το ηλεκτρικό ρεύμα του Ιανουαρίουανεβάζοντας την τιμή μιας κιλοβατώρας έως και τα 0,49 ευρώ, σε σχέση με τις τιμές του Δεκεμβρίου που κυμαίνονται στα 0,38 ευρώ/Khw.

Σύμφωνα με τις χρεώσεις του επόμενου μήνα που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές λιανικού ρεύματος, τηρώντας την υποχρέωση για δημοσίευση των τιμών, καταγράφονται ανατιμήσεις σε σχέση με τον τρέχον μήνα, με ώθηση από τη μέση τιμή της χρηματιστηριακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία από 1 με 20 Δεκεμβρίου ήταν στα 288,23 ευρώ/Mhw, καταγράφοντας αύξηση κατά 25% στη χονδρεμπορική αγορά.

Σημειώνεται πως και αυτόν τον μήνα παρατηρούνται διαφορές μεταξύ των χρεώσεων των εταιρειών ενέργειας, οι οποίες ορίζουν την τελική τους τιμή ανάλογα με το πακέτο του καταναλωτή και δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην «έκπτωση συνέπειας» για την εμπρόθεσμη πληρωμή του λογαριασμού.

ΔΕΗ:Το πάγιο είναι 3,5 ευρώ, η τιμή της κιλοβατώρας είναι 0,489 ευρώ για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες και 0,501 για πάνω από 500 κιλοβατώρες, ενώ η χρέωση νυχτερινής ενέργειας είναι 0,448 ευρώ.

Τον Δεκέμβριο η τιμή ήταν 0,38 ευρώ για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, 0,392 για τις επιπλέον.

Protergia: Ανακοίνωσε χρέωση 0,48 ευρώ/kWh, από 36,8 λεπτά τον Ιαναουάριο. Η αύξηση είναι 30% έναντι του μήνα που διανύουμε. Με την έκπτωση συνέπειας, η τιμή της εταιρείας μειώνεται στα 0,42 ευρώ/kWh.

Elpedison: Προβλέπεται χρέωση 0,45 ευρώ/kWh στο βασικό της πρόγραμμα, το οποίο είναι αυξημένο κατά 29% περίπου από τον Δεκέμβριο (35 λεπτά ανά kWh). Το πρόγραμμα αυτό έχει μηδενικό πάγιο, με την Elpedison να διαθέτει επίσης ένα πρόγραμμα με έκπτωση συνέπειας (και πάγιο 5 ευρώ), η χρέωση του οποίου είναι 42,27 λεπτά ανά kWh, στην περίπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού.

ΗΡΩΝ: Η χρέωση είναι 0,36 ευρώ/kWh με την έκπτωση συνέπειας (20%) για τον επόμενο μήνα. Η αύξηση ανέρχεται σε 18% σε σχέση με τον Δεκέμβριο (30,4 λεπτά). Ο τιμοκατάλογος του συγκεκριμένου προγράμματος χωρίς την έκπτωση συνέπειας είναι 0,45 ευρώ/kWh, από 38 λεπτά τον Δεκέμβριο.

Αέριο Αττικής: Η χρέωση είναι 0,35,8 ευρώ/KWh, συνυπολογίζοντας και την έκπτωση συνέπειας (5%). Η αύξηση αγγίζει το 20%, σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

ΖeniΘ: Η χρέωση διαμορφώνεται στα 46,5 λεπτά ανά kWh τον Ιανουάριο. Η αύξηση ανέρχεται σε 41% περίπου έναντι του Δεκεμβρίου (32,9 λεπτά).

NRG: Ανακοίνωσε 44 λεπτά ανά kWh για το πρόγραμμα Prime, με αύξηση 38% έναντι του Δεκεμβρίου (31,9 λεπτά)

Watt & Volt: Θα ισχύει χρέωση 38,9 λεπτά ανά kWh για τον Δεκέμβριο.

ΕΛΙΝ: Χρέωση 37,5 λεπτά ανά kWh στο πρόγραμμα Power On! Home Comfort (με πάγιο 4,9 ευρώ), αυξημένη κατά 32% από τον Δεκέμβριο (28,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Στο πρόγραμμα Power On! Home (με πάγιο 1 ευρώ) της εταιρείας, η χρέωση είναι 39,5 λεπτά του ευρώ.

Volterra: Ανακοίνωσε χρέωση 51,8 λεπτά ανά kWh, χρέωση αυξημένη κατά 30% από τον μήνα που διανύουμε (39,8 λεπτά).

Σημειώνεται πως η τελική χρέωση που θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος για τον επόμενο μήνα θα εξαρτηθεί από το ποσοστό των κρατικών επιδοτήσεων που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται πως οι επιδοτήσεις δεν αφορούν στην αρχική τιμή της χρέωσης, αλλά στην εξοικονόμηση που θα καταγραφεί στην κατανάλωση ρεύματος.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, την προηγούμενη εβδομάδα «η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος θα συνεχιστεί και το 2023.

«Για αυτό και υπάρχει ένα απόθεμα 1 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό» τόνισε.

Προηγούμενο άρθροΟμαδική έκθεση “Έκτη / Μεταφορές”
Επόμενο άρθρο5ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας