Στις 8 Δεκεμβρίου, για μία μόνο νύχτα, πάνω από 700 αίθουσες στην Αμερική θα προβάλουν την ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη» του Γρηγόρη Καραντινάκη, σ’ ένα ειδικό event που οργάνωσε η Fathom Events.

Κουβαλώντας στις αποσκευές της την καλλιτεχνική και εμπορική απήχηση που γνώρισε στην Ελλάδα, το «Σμύρνη μου Αγαπημένη» του Γρηγόρη Καραντινάκη ετοιμάζεται να συναντήσει τον ελληνισμό (κι όχι μόνο) της Αμερικής σ’ ένα μοναδικό event.

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, η ταινία θα παιχτεί, για μία μόνο βραδιά, σε πάνω από 700 αίθουσες σε όλη τη χώρα, επιτρέποντας σε χιλιάδες θεατών να την απολαύσουν, και δίνοντας την ευκαιρία, 100 χρόνια μετά την μικρασιατική καταστροφή στους απόγονους των Ελλήνων της Σμύρνης που είχαν καταφύγει στην Αμερική, να δουν την κινηματογραφική απόδοση της ιστορίας των προγόνων τους.

Η ιστορία παρακολουθεί μια μεγάλη οικογένεια της Σμύρνης, τους Μπαλτατζήδες. Η Φιλιώ (Ντενίση), η μάνα και οικοδέσποινα, είναι μια γυναίκα «σμυρνιά», κοσμοπολίτισσα, ευγενική αλλά και δραστήρια, στα σαλόνια αλλά και πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ο άντρας της (Κακούρης) είναι Βενιζελικός παθιασμένος, ο αδελφός του (Κατσούλης) επιφυλακτικός με τη Μεγάλη Ιδέα, η κόρη της (Παντούση) ερωτευμένη με Άγγλο αξιωματούχο στην πόλη, η υπηρέτρια Ζαχαρούλα (Γερονικολού) ερωτευμένη με το γιο της οικογένειας, η φίλη Τακουΐ (Κουλίεβα) προσπαθεί να μαζέψει τα συντρίμμια της ζωής της. Στο σπίτι ζει κι ο Χαλίλ (Μπουράκ Χακί), ο οδηγός, με τον πατέρα του (σύντροφος, αυτός, από δεκαετίες του πατριάρχη του σογιού, Πολύκαρπου), ο οποίος, γεροδεμένος κι όμορφος Χαλίλ, έχει μεγαλώσει με τη Φιλιώ και δεν κρύβει την αγάπη του για εκείνη. Και κανείς τους δεν ξέρει τι τους περιμένει.

Εισιτήρια για τις προβολές αυτές προπωλούνται από την Fathom Events ή από τα ταμεία των κινηματογράφων που θα παίξουν την ταινία.

Στις 29 Νοεμβρίου η ταινία θα προβληθεί στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης σε μία ειδική προβολή που διοργανώνει η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στα Ηνωμένα Εθνη. Επίσης, στις 11 Ιανουαρίου του 2023 η ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη» θα προβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
Προηγούμενο άρθροMyΘερμανση: Αυξημένο το επίδομα θέρμανσης θα φτάνει έως και τα 1.600 ευρώ
Επόμενο άρθροΟ Πάνος Σόμπολος στην εκπομπή της ΕΡΤ2 «Η ζωή είναι στιγμές» με τον Ανδρέα Ροδίτη
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος