Η ροδοκόκκινη πόλη της Ιορδανίας

Η Πέτρα, η πόλη που είναι λαξευμένη μέσα στο βράχο, και που ο Τζον Μπέργκον έδωσε το χαρακτηρισμό «Η ροδοκόκκινη πόλη που είναι αρχαία σαν το μισό του χρόνου», βρίσκεται μερικές ώρες νοτιοδυτικά του Αμμάν, της πρωτεύουσας της Ιορδανίας, και προσπερνώντας την κοιλάδα Arabah.Η Πέτρα βρίσκεται περίπου στο μέσον της διαδρομής μεταξύ της Δαμασκού, της Συρίας, της Ιερουσαλήμ, του Αμμάν και της Ερυθράς Θάλασσας.

Online ταξίδι στην Πέτρα της Ιορδανίας | clickatlife

Εκεί, στην άκρη της αραβικής ερήμου, ξεπροβάλει η ροδοκόκκινη πόλη, κληρονομιά των αρχαίων Ναβαταίων, του αραβικού λαού που εγκαταστάθηκε στη νότια Ιορδανία πριν από τουλάχιστον 2.000 χρόνια, και η οποία, εντυπωσιάζει, συγκινεί, εκπλήσσει, μαγεύει!

Πέτρα Ιορδανίας: Η Τριανταφυλλένια πόλη (pics) | Έθνος

Χαρακτηρισμένη από το 1985 ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO καθώς και ένα από τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου, η Πέτρα παρουσιάζει έντονα τα σημάδια της ελληνιστικής περιόδου και όπως φαίνεται και από το όνομα, είχε δεχτεί την παρουσία των Ελλήνων, και αργότερα και των Ρωμαίων.

12 Αξιοθέατα της Πέτρα που Αγαπήσαμε | Ιορδανία

Σύμφωνα με τον αρχαίο Ελληνα ιστορικό του 4ου αιώνα π.Χ. Ιερώνυμο τον Καρδιανό, το όνομα Πέτρα δόθηκε από τους Ελληνες εμπόρους, επειδή οι κάτοικοι της πόλης γιόρταζαν την εποχή της άνοιξης μια θεότητα στην οποία προσέφεραν διάφορα αγαθά, ως θυσία, πάνω σε μια μεγάλη πέτρα. Η μεγάλη αυτή πέτρα βρίσκεται νοτιοδυτικά της αρχαίας πόλης και σήμερα ονομάζεται Ουμ-αλ-Μπιγιάρα.

Ιορδανία - Προσφορές για Διακοπές Manessis Travel

Η Πέτρα περίπου τον 7ο αιώνα μ.Χ. χάθηκε από τον χάρτη και παρέμεινε στην αφάνεια για περισσότερο από 1.700 χρόνια, έως ότου την ανακάλυψε ο Ελβετός εξερευνητής Johanness Burckhardt το 1812.

12 Αξιοθέατα της Πέτρα που Αγαπήσαμε | Ιορδανία

Σ’ ότι αφορά την πόλη σήμερα, κατοικείται από περίπου 20.000 κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνται με τον τουρισμό. Διαθέτει ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, εστιατόρια, παραδοσιακά μαγαζιά, σουβενίρ κτλ..

Ιορδανία: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε πριν πάτε... για την "Ελβετία της Μέσης  Ανατολής"!

Το Ελ Χάζνεχ ή αλλιώς Το Θησαυροφυλάκιο, είναι ένα από τα κομψότερα απομεινάρια της αρχαιότητας λαξευμένο σε μασίφ βράχο με ύψος 40 περίπου μέτρα και πλάτος 30 μ..Λέτεται ότι εκεί έκρυψε τον θησαυρό του ένας Αιγύπτιος, καθώς καταδίωκε τους Ισδραηλίτες.

Ανακαλύφθηκε τεράστιο αρχαίο μνημείο που για αιώνες παρέμενε κρυμμένο στην  αρχαία Πέτρα της Ιορδανίας | LiFO

Το θέατρο,που κατασκευάστηκε από τους Νοματαίους πριν από 2000 χρόνια και επεκτάθηκε απόκτους Ρωμαίους ώστε να φιλοξενεί 8500 άτομα, είναι ακόμα ένα αξιοθέατο που θα δεις. Το 363 μ.Χ. με το σεισμό που συνέβη καταστράφηκε ολοκληρωτικά και τα υλικά του χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση άλλων κτηρίων.

Ο διάσημος τουριστικός προορισμός της Ιορδανίας ήταν φημισμένο σταυροδρόμι  της αρχαιότητας και βαφτίστηκε "Πέτρα" από τους Έλληνες εμπόρους. Ξεχώριζε  για τα λαξευμένα κτίρια μέσα στα κόκκινα βράχια και το βυζαντινό Μοναστήρι -

Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέτα ακόμα που πρέπει να επισκεφτείς, όπως οι Βασιλικοί Τάφοι (περισσότεροι από 500 τάφους έχουν βρεθεί στο σημείο αυτό), το Μοναστήρι (ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή μνημεία της Πέτρας, χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. ως μνημείο των Ναβαταίων), το Κάστρο της κόρης του Φαραώ (χτίστηκε από τους Ναβαταίους το 30 π.Χ. ως αφιέρωμα στους θεούς των Ναβαταίων), τα Υψηλά θυσιαστήρια (εκεί όπου προσέφεραν ζώα για θυσία στους θεούς τους), ο Ναός των Φτερωτών λιονταριών (ένα από τα πιο ιερά μέρη της περιοχής), καθώς και η Μικρή Πέτρα ( όπου εκεί πραγματοποιούνταν θρησκευτικές εκδηλώσεις των Ναβαταίων, και υπάρχουν δεξαμενές, υδάτινα κανάλια, τάφοι και μνημεία).

12 Αξιοθέατα της Πέτρα που Αγαπήσαμε | Ιορδανία

Οι Ναβαταίοι χρησιμοποίησαν μια πρώιμη μορφή της τεχνικής που είναι γνωστή ως αρχιτεκτονική λαξευμένη σε βράχο, σκαλίζοντας κυριολεκτικά αρκετά από τα κτίρια της πόλης πάνω σε πέτρα. Λαξευμένη απευθείας σε έντονη κόκκινη, λευκή και ροζ αμμόπετρα, η Πέτρα έχει επίσης αναφερθεί και ως η «Πόλη των Τριαντάφυλλων».

Ιορδανία: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε πριν πάτε... για την "Ελβετία της Μέσης  Ανατολής"!

Ο ήχος από τα πέταλα των αλόγων που διασχίζουν το φαράγγι, πηγαινοφέρνοντας τουρίστες, αντηχεί παντού, ξανά και ξανά.Η Πέτρα αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα του κόσμου, το σήμα κατατεθέν της Ιορδανίας και τον κύριο λόγο για ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αξιοθέατα της Ιορδανίας πιθανόν να είναι και ταξίδι ζωής γεμάτο από εμπειρίες, αρώματα και γεύσεις.

Προηγούμενο άρθρο«Στα Χνάρια της Επιδαύρου» Καλοκαιρινό Εργαστήριο για νέους
Επόμενο άρθρο“ΗΛΕΚΤΡΑ” του Ευριπίδη
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος