Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος (ΙΕΕΕ) γιορτάζει τα 140 χρόνια από την ίδρυσή της (Μάιος 1882).
Στη δυτική πλευρά του λιμανιού της Ύδρας στέκει αγέρωχο το εντυπωσιακό αρχοντικό του Λαζάρου Κουντουριώτη, μεγάλου πλοιοκτήτη του νησιού. Αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δείγματα της αρχιτεκτονικής της Ύδρας.
Χτίστηκε το 1780 και ανήκε στην οικογένεια Κουντουριώτη μέχρι το 1979.
Η οικία του Υδραίου προκρίτου Λαζάρου Κουντουριώτη περιήλθε το 1979 στην ΙΕΕΕ, ως δωρεά του δισέγγονού του Παντελή Κουντουριώτη και της συζύγου του Φρόσως, με σκοπό να μετατραπεί σε μουσείο.
Μετά από πολύχρονες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης διαμορφώθηκαν επισκέψιμοι χώροι, διατηρώντας αναλλοίωτα όλα τα ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία της οικίας.
Από το καλοκαίρι του 2001, ιστορική οικία είναι ανοιχτή για το κοινό και λειτουργεί ως παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.
Το 2007 ο ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης δώρισε στην ΙΕΕΕ το σπίτι των παππούδων του στην Ύδρα με σκοπό να δημιουργηθεί μετά το θάνατο του ένα μουσείο που θα στεγάσει το ατελιέ και τα έργα του.
Πρόκειται για μια τυπική υδραική κατοικία που χρησίμευε και για τις επαγγελματικές δραστηριότητες της οικογένειας στεγάζοντας στο ισόγειο ένα κηροπλαστείο και ένα μπακάλικο-ταβερνείο.
Μετά από εργασίες συντήρησης που σκοπό είχαν την ανάδειξη της οικίας ως σύνολο, η Οικία Τέτση του έτσι λειτουργεί από το 2017 ως παράρτημα του Εθνικού Μουσείου.
Στο ισόγειο φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση των ζωγράφων Περικλή και Κωνσταντίνου Βυζάντιου και ο χώρος παραμένει όπως είχε διαμορφωθεί από τον τελευταίο κληρονόμο και δωρητή.
Η επίπλωση, τα κειμήλια και τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης της οικογένειας είναι όλα εκεί, στη θέση τους για να θυμίζουν το σπίτι που φιλοξένησε σημαντικές προσωπικότητες και υπήρξε ένας από τους χώρους οργάνωσης της επανάστασης του 1821.
Ο πάνω όροφος φιλοξενεί εκθέματα λαογραφικού ενδιαφέροντος, ενδυμασίες, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κεραμικά, υφαντά και χειροποίητα κεντήματα.Στο αρχοντικό μπορούμε να δούμε κειμήλια, πορτρέτα και έπιπλα της οικογένειας, έκθεση ζωγραφικής και ιστορικές και λαογραφικές συλλογές του 18ου και 19ου αιώνα.