Η «Γαλάζια Λίμνη» της Μεσσηνίας.

Βουλιαγμένο ανάμεσα σε βουνά και δέντρα κάπου στην Πελοπόννησο κρύβεται ένα σύμπλεγμα από λίμνες και καταρράκτες. Αυτή είναι η λεγόμενη Γαλάζια Λίμνη της Μεσσηνίας.

artme Η «Γαλάζια Λίμνη» της Μεσσηνίας

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη του νομού Μεσσηνίας, λίγο πιο έξω από την Καλαμάτα, κοντά στο χωριό Χαραυγή, το Πολυλiμνιο, όπως φανερώνει και η ονομασία του, αποτελεί ένα σύμπλεγμα από πολλές λίμνες, οι οποίες λόγω του ανώμαλου εδάφους συνθέτουν ένα μαγευτικό θέαμα με μικρούς καταρράκτες. Πρόκειται για έναν μικρό καταπράσινο παράδεισο Αν ακολουθήσετε τη διαδρομή προς τη λίμνη Κάδη, θα ζήσετε μια από τις ωραιότερες και ευκολότερες διαδρομές, η οποία θα σας φέρει κοντά στον εντυπωσιακό καταρράκτη ύψους 20 μέτρων.

artme Η «Γαλάζια Λίμνη» της Μεσσηνίας

Το Πολυλίμνιο χρωστά την ομορφιά του στο ανώμαλο έδαφος της περιοχής. Τα πάνω και τα κάτω του ανάμεσα στους βράχους και τα δέντρα οδηγούν τα νερά και σχηματίζουν τους καταρράκτες και τις 15 λίμνες του. Όλες όμορφες, είναι σαν να έχουν βγει από ταινία. Η Καδούλα, σπίτι ενός καταρράκτη ύψους 25 μέτρων, ονομάστηκε έτσι από το σχήμα της που θυμίζει καρδούλα. Η Μαυρόλιμνα μόνο μαύρη δεν είναι. Τα μισά από τα πράσινα νερά της απολαμβάνουν φυσική σκιά από τη βλάστηση. Η Μαύρη Λίμνα -άλλη από την Μαυρόλιμνα- έχει τον δικό της μικρό καταρράκτη.

artme Η «Γαλάζια Λίμνη» της Μεσσηνίας

Οι λίμνες του Ιταλού -η πρώτη που συναντάτε μπαίνοντας στο Πολυλίμνιο- και του Τυχερού μάς κάνουν να αναρωτιόμαστε ποιες ιστορίες κρύβουν τα δικά τους ονόματα. Εκείνες του Πανάγου και της Σταθούλας παραπέμπουν στον Πανάγο Γραμματικόπουλο και την Σταθούλα Θεριού που πνίγηκαν στα νερά τους, η δεύτερη μαζί με τα παιδιά της στην προσπάθεια να ξεφύγει απ’ τις ορδές του Ιμπραήμ.

artme Η «Γαλάζια Λίμνη» της Μεσσηνίας

Η Κάδη, η πιο γνωστή από όλες, απλώνεται σε περίπου 300 τετραγωνικά μέτρα. Ένας επιβλητικός καταρράκτης χύνεται στην μια της άκρη, δεν καταφέρνει όμως να ταράξει τα καταπράσινα νερά της που παίρνουν το χρώμα τους από τα βράχια και τα φυτά που την αγκαλιάζουν.

Η «Γαλάζια Λίμνη» της Ελλάδας βρίσκεται στην Πελοπόννησο: Ο παράδεισος με τις φυσικές πισίνες και τους καταρράκτες!

Η θέα του Πολυλίμνιου από ψηλά είναι συγκλονιστική, αφού εδώ η γη σχηματίζει ένα μακρύ και βαθύ φαράγγι στον πυθμένα του οποίου τρέχουν τα νερά. Η εμπειρία από μέσα όμως είναι κάτι άλλο, κάτι μαγικό. Πολλοί θαυμάζουν το μέρος κάνοντας λόγο για επίγειο παράδεισο.

artme Η «Γαλάζια Λίμνη» της Μεσσηνίας

Πράγματι, σε αυτό το κρυμμένο διαμαντάκι της Μεσσηνίας θα απολαύσετε παγωμένες βουτιές από τα βράχια, θα λουστείτε στους καταρράκτες και θα περπατήσετε κατά μήκος του ρέματος, δίπλα στο γαλαζοπράσινο νήμα του νερού που περνά τη γέφυρα Τζάνε και χύνεται στον Μεσσηνιακό κόλπο. Παντού υπάρχουν μικρά φαράγγια γεμάτα βλάστηση για πεζοπορία και εξερεύνηση.

artme Η «Γαλάζια Λίμνη» της Μεσσηνίας

Αν και άργησε να ανακαλυφθεί, το Πολυλίμνιο σήμερα αποτελεί οργανωμένο προορισμό. Πριν ακόμα πάρετε το μονοπάτι, θα βρείτε στο πάρκινγκ την καντίνα που βλέπει στις λίμνες. Ως φυσιολατρικός προορισμός που προσελκύσει επισκέπτες για το σκοπό αυτό, είτε μεμονωμένα είτε σε γκρουπ, διαθέτει κι άλλες υποδομές, όπως σήμανση και ταμπέλες, κιόσκια και τραπεζάκια, καθώς και σιδερένια σκαλοπάτια και πασσάλους στα σημεία όπου εμποδίζεται η φυσική διάβαση.

artme Η «Γαλάζια Λίμνη» της Μεσσηνίας

Μοναδικό αρνητικό οι δυσκολίες που παραμένουν σε ορισμένα σημεία της διαδρομής. Γενικά το μονοπάτι λογίζεται για εύκολο προς μέτριο, ωστόσο η διάσχισή του αλλά και η εξερεύνηση του τριών χιλιομέτρων φαραγγιού θέλουν πολλή προσοχή. Αποφύγετε τα ανοιχτά παπούτσια και προτιμήστε αθλητικά. Επιλέξτε κάποιον άλλο προορισμό αν έχετε μικρά παιδιά.

artme Η «Γαλάζια Λίμνη» της Μεσσηνίας

Τέλος, οι έμπειροι φυσιολάτρες, ορειβάτες και κολυμβητές, επισκέπτονται το Πολυλίμνιο ακόμα και το χειμώνα. Ωστόσο τους κρύους μήνες τα νερά φουσκώνουν και αυξάνεται πολύ η υγρασία καθιστώντας πιο επικίνδυνα τα βράχια. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, επιλέξτε μια από τις άλλες τέσσερις εποχές για το ταξίδι σας.

Προηγούμενο άρθροΠερσείδες: Πότε θα δούμε τη «βροχή αστεριών» στον νυχτερινό ουρανό
Επόμενο άρθροΣαν Σήμερα Στις 13 Αυγούστου 1992 Καθιερώθηκε Η Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος