Γιάννης Βογιατζής: Η Φίνος Φιλμ τίμησε τον ηθοποιό

Ειδικό βραβείο στον Γιάννη Βογιατζή για τη συνολική προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο.

Σε μια βαθιά συγκινητική τελετή το Σάββατο 2 Απριλίου στην Ταινιοθήκη, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) και η Φίνος Φιλμ τίμησαν τον σπουδαίο Γιάννη Βογιατζή με ένα ειδικό βραβείο για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του “Χώρα, σε Βλέπω”, της πρωτοβουλίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τη διάσωση, ψηφιοποίηση, προβολή και μελέτη ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ού αιώνα, της οποίας η Φίνος Φιλμ αποτελεί από τους βασικούς υποστηρικτές.

Κατά τη διάρκεια της τελετής πρώτος το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΑΚ, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, για μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Ακαδημίας, της “οικογένειας του ελληνικού σινεμά”, όπως τόνισε, που ξεκίνησε δειλά το έργο της πριν από 13 χρόνια για να φτάσει σήμερα να αριθμεί 590 μέλη, σταθερά εξωστρεφής, ταγμένη στη σύνδεση του παλιού με το νέο, μέσα από δράσεις όπως η “Χώρα, σε Βλέπω” που αναζωογονούν το ελληνικό σινεμά.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος μίλησε για την πρώτη του γνωριμία με τον Φιλοποίμενα Φίνο και τη συγκίνησή του για τη βράβευση του Γιάννη Βογιατζή ενός “ηθοποιού με Η κεφαλαίο”.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Φίνος Φιλμ, Στάθης Καμβασινός. Με αγάπη και σεβασμό, ο κ. Καμβασινός σκιαγράφησε το προφίλ ενός ηθοποιού “με σπουδαία κωμική φλέβα”, του οποίου η ιστορία είναι αξεδιάλυτα συνδεδεμένη με της Φίνος Φιλμ, έχοντας συμμετάσχει σε 22 ταινίες της, ανάμεσα στις οποίες και το ντεμπούτο του “Λατέρνα, Φτώχεια και Γαρύφαλλο” πίσω στο 1957.

Γιάννης Βογιατζής: Η Φίνος Φιλμ τίμησε τον ηθοποιό - Τα λόγια του... | Πολιτισμός Ειδήσεις

Αγαπημένο παιδί του Γιάννη Δαλιανίδη, σταθερός παρτενέρ της Ρένας Βλαχοπούλου, ο Βογιατζής έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από τη ραδιοφωνική εκπομπή “Το ημερολόγιο ενός θυρωρού” υποδυόμενος τον Μικέ. Η συμμετοχή αυτή αποτέλεσε έμπνευση για την ταινία του 1968 “Ο Μικές παντρεύεται”, που αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία της Φίνος και σημείο αναφοράς για την καριέρα του Γιάννη Βογιατζή. Τέλος ο κ. Καμβασινός περιέγραψε τον Γιάννη Βογιατζή ως έναν “άνθρωπο που διακατέχεται από το πάθος του μεγάλου θεατρίνου, που λάμπει στην οθόνη ακόμα κι όταν δεν έχει να πει ούτε μια λέξη” και “εμπνέει σεβασμό έχοντας κατοχυρωθεί στη συνείδηση του κόσμου σαν ένα από τα λαμπερά αστέρια του σινεμά”.

Το τιμητικό βραβείο στον κ. Βογιατζή, που καταχειροκροτήθηκε ανεβαίνοντας στη σκηνή να το παραλάβει, παρέδωσε η Χριστίνα Σιγάλα, υπεύθυνη Marketing της Φίνος Φιλμ.

Προηγούμενο άρθροΟ Χάρισον Φορντ στην κωμική σειρά «Shrinking», με τον πρώτο του τηλεοπτικό ρόλο.
Επόμενο άρθροNew Book : Matthew McConaughey -Greenlights.
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.