Την χαμηλότερη τιμή σε διάστημα δωδεκαμήνου άγγιξε το φυσικό αέριο αυτή την εβδομάδα, «θυμίζοντας» τις τιμές που καταγράφονταν στις αγορές πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την έναρξη της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.
Η μειωμένη ζήτηση, κυρίως λόγω των ήπιων για την εποχή θερμοκρασιών, έχει ως αποτέλεσμα «γεμάτες αποθήκες», σε ποσοστό που ξεπερνάει το 80%. Μάλιστα, η επάρκεια που υπάρχει προκαλεί εντύπωση καθώς το ποσοστό είναι περίπου 30% υψηλότερο από το μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας.
Η πτώση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου κατά 80% στις αρχές του 2023 σε σχέση με το υψηλό ρεκόρ που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2022 διαψεύδει τις εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν ακόμη και από θεσμικούς φορείς της ΕΕ ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του καυσίμου θα οδηγούσε σε άνοδο των τιμών, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο.
Όσον αφορά στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά «μεταφράζεται» σε χαμηλότερες τιμές στην Ενέργεια.
Όπως φάνηκε και από τις χρεώσεις των προμηθευτών ρεύματος για τον Ιανουάριο, οι οποίες είναι αυξημένες έως και 29%, σε σχέση με τις τιμές του Δεκεμβρίου, η άνοδος στη μέση τιμή της χρηματιστηριακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατά 25% στη χονδρεμπορική αγορά, το πρώτο εικοσαήμερο Δεκεμβρίου ανέβασε τις τιμές του επόμενου μήνα.
Ωστόσο οι κρατικές επιδοτήσειςπροκάλεσαν «ανακούφιση» στις τελικές τιμές που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής καθώς έριξαν τελικά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2022, κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται πως το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Δεκέμβριο στα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανήλθε στα 435 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προήλθε από τον καινοτόμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς.