Ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό της πρώτης παρέλασης μετά την απελευθέρωση μοιράστηκε το Μουσείο Μπενάκη μέσα από τον λογαριασμό του στο Instagram.


ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1945 – Η πρώτη παρέλαση μετά την απελευθέρωση.
Άνθρωποι στις στέγες των κτηρίων (οδός Όθωνος & λεωφ. Αμαλίας)!

Στιγμιότυπα από την Αθήνα, 78 χρόνια πριν…
Φωτογραφικό Αρχείο Αθηνών Παύλου Μυλωνά

© Μουσείο Μπενάκη / Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής


Η 25η Μαρτίου είναι Εθνική Εορτή της Ελλάδας, κατά την οποία τιμάται ο Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.


Το ημερολόγιο έγραφε 12 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Πέμπτη. Οι Αθηναίοι παρακολουθούσαν την έντονη κινητικότητα των Γερμανών. Ο επικεφαλής των ναζιστικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα μαζί με τον δήμαρχο της Αθήνας θα κατέθεταν στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Ήταν πρωί 8 η ώρα όταν ο στρατηγός Χέλμουντ Φέλμι με τον διορισμένο δήμαρχο Άγγελο Γεωργάτο βάδιζαν με ένα στεφάνι στα χέρια προς το Μνημείο στη σκιά της Βουλής. Οι πρώτες μηχανοκίνητες φάλαγγες με τη ναζιστική σημαία αποχωρούσαν ήδη μέσω της Ιεράς Οδού.

Tη στιγμή που φάνηκε δίχως σημαία ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης, ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους. Δεν έχουν τελειώσει όμως οι Γερμανοί το καταστροφικό έργο τους αφού ανατίναξαν αποθήκη πυρομαχικών στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Οι Ταγματασφαλίτες χτύπησαν με όλμους το Μετς. Στον Πειραιά δόθηκε μάχη με την ΕΛΑΣ να προσπαθεί να κρατήσει το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος του Κερατσινίου ανέπαφο. Οι Γερμανοί φεύγουν κι ανατινάσουν μεγάλο κομμάτι του λιμανιού.

Οι Γερμανοί αποχωρούν και οι κάτοικοι γιορτάζουν…

Προηγούμενο άρθρο6 τελευταίες παραστάσεις για τον Υπέροχο Γκάτσμπυ στο Αγγέλων Βήμα
Επόμενο άρθροΣαν Σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Γερμανός συνθέτης Λούντβιχ Φαν Μπετόβεν