Αποκαλύφθηκαν τα σχέδια για τον μεγαλύτερο «ηλεκτρικό» ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης

Ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός JPMorgan Chase αποκάλυψε τα σχέδιά του για τη νέα παγκόσμια έδρα του: έναν ουρανοξύστη 60 ορόφων που τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2025, ο πύργος ύψους 1.388 ποδιών θα γίνει το μεγαλύτερο «ηλεκτρικό» κτίριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την Foster + Partners, τους αρχιτέκτονες πίσω από το σχέδιο.

Μια σειρά από ψηφιακές αποδόσεις, που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα, δείχνουν την κλιμακωτή μορφή του πύργου να εκτοξεύεται στο κέντρο του Μανχάταν. Σε ένα κοινό δελτίο τύπου, η JPMorgan Chase και η Foster + Partners ανέφεραν ότι ο ουρανοξύστης θα επιτύχει “καθαρές μηδενικές λειτουργικές εκπομπές” — εν μέρει, χρησιμοποιώντας ενέργεια από κρατικό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.

Γυρίζουν την πλάτη οι αρχιτέκτονες σε γυάλινους ουρανοξύστες;

Άλλα ενεργειακά αποδοτικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού περιλαμβάνουν παράθυρα με τριπλά τζάμια και συστήματα αποθήκευσης και επαναχρησιμοποίησης νερού που μπορούν να μειώσουν τη χρήση κατά 40%. Ο πύργος θα κάνει επίσης χρήση της «έξυπνης τεχνολογίας κτιρίων» χρησιμοποιώντας αισθητήρες για την παρακολούθηση και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

A digital impression of Park Avenue's future skyscraper.

Οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει στην τοποθεσία, όπου κάποτε βρισκόταν το κτήριο Union Carbide μήκους 708 ποδιών. Οι αρχιτέκτονες λένε ότι το 97% των οικοδομικών υλικών από τον προκάτοχο του πύργου θα «ανακυκλωθεί, επαναχρησιμοποιηθεί ή ανακυκλωθεί». Ο νέος σχεδιασμός υπόσχεται επίσης υπερδιπλάσια ποσότητα εξωτερικού χώρου στο επίπεδο του εδάφους στη διεύθυνση, με δημόσια πλατεία και διευρυμένα πεζοδρόμια.

Ο ιδρυτής της Foster + Partners, ο διάσημος Βρετανός αρχιτέκτονας Norman Foster, δήλωσε σε μια δήλωση ότι ο πύργος ήταν ένα «νέο ορόσημο που ανταποκρίνεται στην ιστορική του θέση».

«Ο μοναδικός σχεδιασμός ανταποκρίνεται στην πρόκληση του σεβασμού του ρυθμού και του ιδιαίτερου δρόμου της Park Avenue, ενώ φιλοξενεί τη ζωτικής σημασίας υποδομή μεταφορών της πόλης κάτω», φέρεται να είπε. “Το αποτέλεσμα είναι μια κομψή λύση όπου η αρχιτεκτονική είναι η δομή και η δομή είναι η αρχιτεκτονική, που αγκαλιάζει ένα νέο όραμα που θα εξυπηρετήσει την JPMorgan Chase τώρα και στο μέλλον.”

Η αποκάλυψη έρχεται λίγους μήνες αφότου ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ψήφισε νόμο που περιορίζει τη χρήση ορυκτών καυσίμων σε όλα τα νέα οικιστικά και εμπορικά κτίρια από το επόμενο έτος. Η νομοθεσία απαιτεί όλα τα νέα κτίρια στην πόλη να είναι πλήρως ηλεκτρικά μέχρι το 2027.

The design is expected to have more than double the amount of ground-level outdoor space than its predecessor at the address, the Union Carbide Building.

Οι νομοθέτες της Νέας Υόρκης εξετάζουν εν τω μεταξύ νέους κανόνες σε όλη την πολιτεία μέσω του προτεινόμενου νόμου για τα ηλεκτρικά κτίρια. Το νομοσχέδιο εισήχθη το 2021 από τον γερουσιαστή της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Brian Kavanagh και το μέλος της συνέλευσης Emily Gallagher, οι οποίοι λένε ότι θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα της πολιτείας κατά εκατομμύρια τόνους, διασφαλίζοντας παράλληλα την πρόσβαση των κατοίκων χαμηλού εισοδήματος σε προσιτό ρεύμα.

Αρχιτέκτονες αποκαλύπτουν φιλόδοξο σχέδιο για «πόλη μέσα σε πόλη» στο Βιετνάμ

Σύμφωνα με αξιωματούχους της πόλης, εκτιμάται ότι το 70% των εκπομπών θερμοκηπίου της Νέας Υόρκης προέρχεται από κτίρια.

Εν μέσω αναφορών για έξοδο από τη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η JPMorgan Chase φαίνεται επίσης να βάζει το βάρος της στην προσωπική εργασία: Ο νέος πύργος μπορεί να στεγάσει έως και 14.000 υπαλλήλους σε επιφάνεια 2,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών — τέσσερις φορές χωρητικότητας του παλιού κτιρίου Union Carbide.

The lobby of the new tower, which will house up to 14,000 employees across 2.5 million square feet.

Ο σχεδιασμός προσφέρει στους ενοίκους διάφορες εγκαταστάσεις «ευεξίας», συμπεριλαμβανομένων συστημάτων φιλτραρίσματος αέρα, κέντρου υγείας και γυμναστικής, πράσινου εσωτερικού χώρου και τεχνολογίας «άγγιξης».

Βρίσκεται στη λεωφόρο Park 270, το έργο αποτελεί μέρος ευρύτερων σχεδίων για τη μεταμόρφωση ενός τμήματος 78 οικοδομικών τετραγώνων του Midtown East της Νέας Υόρκης. Το 2017, οι αρχές της πόλης ψήφισαν την επανατοποθέτηση της γειτονιάς, με τον De Blasio εκείνη την εποχή να υπόσχεται «σημαντικές αναβαθμίσεις σε σταθμούς του μετρό, πιο εκτεταμένο χώρο για τους πεζούς, επενδύσεις στα εμβληματικά της ορόσημα και μια νέα γενιά κτιρίων γραφείων».

 

Προηγούμενο άρθροOpen Call For Female Singer For Selena Tribute Show.
Επόμενο άρθροThor: Love and Thunder – Το πρώτο trailer είναι εδώ.
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος