Fly Geyser...Το εντυπωσιακό «φυσικό συντριβάνι» της Νεβάδα

Υπάρχουν γωνίες της γης (λιγότερο ή περισσότερο κρυφές) που δε γνωρίζουμε και μοιάζουν με τοπία από άλλους γαλαξίες…

Νομίζουμε ότι γνωρίζουμε σχεδόν τα πάντα για τον πλανήτη μας. Κι όμως, υπάρχουν απίστευτα μέρη που δεν έχουμε δει, πόσο μάλλον επισκεφθεί… Ορισμένα από αυτά, αν τα βλέπαμε σε κάποια ταινία θα νομίζαμε πως είναι ψεύτικα ή πειραγμένα… Ας δούμε ένα από αυτά που ξεχωρίζει και είναι τόσο εντυπωσιακό που μακάρι να μπορούσαμε να το δούμε κι από κοντά…  Το Γκάιζερ Φλάι στη Νεβάδα των ΗΠΑ..

Το εντυπωσιακό «φυσικό συντριβάνι» της Νεβάδα - Newsbeast

Το Fly Geyser, γνωστό και ως Fly Ranch Geyser είναι ένας μικρός γεωθερμικός θερμοπίδακας που βρίσκεται σε ιδιωτική γη στην κομητεία Washoe, στη Νεβάδα, περίπου 20 μίλια (32 χλμ.) βόρεια του Gerlach, κοντά στην άκρη του Fly Reservoir στα γεωθερμικά διαμερίσματα Hualapai.

Jackie Bigford on Twitter: "Fly Ranch Geyser is a man-made small geothermal geyser located in Washoe County, Nevada #naturemonday #amazingpics https://t.co/EC19AGfEgx" / Twitter

Τον Ιούνιο του 2016, το μη κερδοσκοπικό Burning Man Project ανακοίνωσε ότι αγόρασε το Fly Ranch, συμπεριλαμβανομένου του θερμοπίδακα για 6,5 εκατομμύρια δολάρια. Το Burning Man Project σχεδιάζει να παρέχει ελεγχόμενη πρόσβαση στο ακίνητο στο μέλλον.

Fly Geyser Nevada - What You Need to Know Before You Go

 

Το Fly Geyseris μια ασυνήθιστη (και απρογραμμάτιστη) συνεργασία ανθρώπου και φύσης. Ο πολύχρωμος γεωθερμικός θερμοπίδακας, ο οποίος ψεκάζει συνεχώς νερό πέντε μέτρα στον αέρα, χτίζοντας το ορόσημο με την εναπόθεση ορυκτών και πολύχρωμων θερμόφιλων φυκιών στις γύρω βεράντες, είναι το αποτέλεσμα ενός έργου γεώτρησης του 1964 που ποτέ δεν καλύφθηκε σωστά.

Υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο θερμοπίδακες στην ιδιοκτησία Fly Ranch.

Το πρώτο δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν 100 χρόνια ως μέρος μιας προσπάθειας να γίνει ένα μέρος της ερήμου χρησιμοποιήσιμο για καλλιέργεια. Ανοίχτηκε πηγάδι και χτυπήθηκε γεωθερμικό βραστό νερό (200 βαθμούς). Προφανώς δεν είναι κατάλληλο για νερό άρδευσης, αυτό το θερμοπίδακα έμεινε μόνο του και σχηματίστηκε ένας κώνος ανθρακικού ασβεστίου μήκους 10 έως 12 ποδιών.

Guide To Visiting Fly Geyser on Fly Ranch in Nevada

 

Ο θερμοπίδακας, γνωστός ως Fly Geyser, τρυπήθηκε το 1964 και το νερό που χτύπησαν ήταν το ίδιο 200 μοίρες. Ζεστό, αλλά όχι αρκετά ζεστό για τους σκοπούς τους. Το πηγάδι υποτίθεται ότι ξανασφραγίστηκε, αλλά όπως φαίνεται δεν άντεξε. Ο νέος θερμοπίδακας, μερικές εκατοντάδες πόδια βόρεια από το αρχικό, έκλεψε την πίεση του νερού στο πρώτο και ο κώνος είναι πλέον στεγνός.

Ο θερμοπίδακας καλύπτεται με θερμόφιλα φύκια, τα οποία ευδοκιμούν σε υγρά, ζεστά περιβάλλοντα, με αποτέλεσμα τις πολλαπλές αποχρώσεις του πράσινου και του κόκκινου που προσθέτουν στην εμφάνιση του έξω από αυτόν τον κόσμο.

Fly Geyser in the Black Rock Desert, Nevada, USA - Stock Image - E570/0178 - Science Photo Library

 

Ο θερμοπίδακας απορρίπτει νερό σε περίπου 30-40 πισίνες με αναβαθμίδες σε μια έκταση 74 στρεμμάτων, αλλά ο τύμβος τραβερτίνης στον οποίο κάθεται ο θερμοπίδακας είναι σχετικά μικρός με ύψος  5 πόδια και πλάτος 12 πόδια, και συνεχώς αυξάνεται.

Το Fly Ranch είναι ένα αγροτεμάχιο περίπου 3.800 στρεμμάτων που διαθέτει 640 στρέμματα υγροτόπων, δεκάδες φυσικές πισίνες με νερό πηγής που κυμαίνονται σε θερμοκρασία από ζεστό έως κρύο, λιβάδια με φασκόμηλο και μια μικρή περιοχή που ανοίγει στο Hualapai Flat.

Είναι πραγματικά μια όαση στην έρημο!!

Το Fly Geyser βρίσκεται σε ιδιωτική γη (χωρίς καταπάτηση σε αυτό το εύθραυστο περιβάλλον), αλλά είναι πολύ ορατό, καθώς βρίσκεται περίπου ένα ⅓ του μιλίου μακριά από τη διαδρομή 34. Τα νέφη του νερού φαίνονται από μίλια μακριά.

Το Fly Ranch θα ξεκινήσει σύντομα να φιλοξενεί περιπάτους στη φύση!!

Fly Geysers | Mapio.net

 

Προηγούμενο άρθροThor: Love and Thunder – Το πρώτο trailer είναι εδώ.
Επόμενο άρθροΟι Gogo Penguin ζωντανά στην Αθήνα!
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος