Στις 2 Φεβρουαρίου, ένα μέρος του Ήλιου αποκόπηκε, δημιούργησε μια τεράστια δίνη που στροβιλίστηκε με αδιανόητη ταχύτητα και στη συνέχεια εξαφανίστηκε, αφήνοντας άφωνους ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο.

Το περίεργο αυτό φαινόμενο, το οποίο διήρκεσε περίπου οκτώ ώρες, έγινε viral όταν η Ταμίθα Σκοβ, ερευνήτρια της οργάνωσης «The Aerospace Corporation» στην Καλιφόρνια, μοιράστηκε ένα βίντεο του Αστεροσκοπείου Solar Dynamics της ΝASA με τους ακολούθους της.

«Αυτό θα πει πολική δίνη» έγραψε η ερευνήτρια, εξηγώντας ότι πλάσμα αποκόπηκε από τον ήλιο και δημιούργησε στροβιλισμό στο νότιο πόλο του Ήλιου.

Τι σημαίνει, όμως, αυτό; Επί της ουσίας, ένα μακρύ «νήμα» πλάσματος – ενός μερικώς ιονισμένου αερίου από το οποίο είναι φτιαγμένα όλα τα αστέρια- εκτοξεύτηκε από το εσωτερικό του Ήλιου και δημιούργησε ένα φαινόμενο που ονομάζεται ηλιακή προεξοχή.

Το εν λόγω φαινόμενο είναι φυσιολογικό και παρατηρείται  τακτικά.

Αυτό που είναι παράξενο, ωστόσο, είναι ότι η ηλιακή αυτή προεξοχή αποκόπηκε και παρέμεινε να στροβιλίζεται γύρω από τους πόλους του Ήλιου για κάποιες ώρες.

Όπως εξήγησε η Σκοβ και άλλοι ειδικοί, ο «κυκλώνας πλάσματος» που δημιουργήθηκε θυμίζει πολική δίνη -ένα είδος χαμηλού βαρομετρικού που εμφανίζεται στους πόλους της Γης.

 

ΠΗΓΗ: cnn.gr

Προηγούμενο άρθρο13 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου
Επόμενο άρθροΑκρόαση για την καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ