Τα κουνούπια είναι ένας… πονοκέφαλος για τους πάντες σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους. Αυτό δεν είναι τίποτα βέβαια μπροστά στους πολύ χειρότερους και συχνά θανατηφόρους κινδύνους που «κουβαλάνε».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στα κουνούπια οφείλεται ο θάνατος 725.000 ανθρώπων κάθε χρόνο,την ώρα που οι καρχαρίες σκοτώνουν 10 άτομα και τα λιοντάρια περίπου 100.
Η μείωση του πληθυσμού τους, είτε μέσω των «παραδοσιακών» ψεκασμών, είτε μέσω καινοτόμων μεθόδων, είναι σκοπός της πολιτείας και της επιστημονικής κοινότητας.
Το τελευταίο διάστημα, στην Ελλάδα εφαρμόζεται μία πρωτοποριακή μέθοδος και μάλιστα με καινοτόμο τρόπο.Drones εξαπολύουν αρσενικά κουνούπια που έχουν υποστεί στείρωση με τη χρήση ραδιενέργειας. Καθώς τα αρσενικά αυτά κουνούπια δεν έχουν τη δυνατότητα αναπαραγωγής, επιτυγχάνεται η συνολική μείωση των κουνουπιών στο περιβάλλον.
Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται στη χώρα μας από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ενώ έχει την έγκριση της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και της επιστημονικής κοινότητας. Σε διεθνές επίπεδο, εξάλλου, η Τεχνική Στείρωσης Εντόμων (Sterile Insect Technique-SIT), όπως ονομάζεται, εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές περιοχές του κόσμου, με αξιόλογα αποτελέσματα, υπό την εποπτεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA).
Τα τελευταία χρόνια, με την εμφάνιση του λεγόμενου κουνουπιού – τίγρη στην Ελλάδα από την ασιατική ήπειρο, δημιουργήθηκε μια νέα, επιτακτική ανάγκη. Το ασιατικό κουνούπι – τίγρης, θεωρείται πλέον σημαντικό παράσιτο και θεωρείται δύσκολο να περιοριστεί. Κύρια αιτία για αυτό είναι το γεγονός πως «προτιμά» να αναπτύσσεται κυρίως σε τεχνητές εστίες νερού, κοντά στον άνθρωπο και τις κατοικημένες περιοχές, παρά σε υδροβιότοπους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αναπτυχθεί και να αναπαραχθεί ακόμα και στο νερό που μένει μετά το πότισμα στο «πιατάκι» της γλάστρας ή σε μια λακκούβα με νερό στην άκρη του δρόμου.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το ότι το ασιατικό κουνούπι τίγρης είναι φορέας επικίνδυνων ασθενειών και συμβάλλει στη μετάδοσή τους: Κίτρινος πυρετός, δάγκειος πυρετός, Ζίκα, ιός του δυτικού Νείλου, είναι μόνο μερικές από τις ασθένειες που μπορεί να προκαλέσει το συγκεκριμένο κουνούπι, γεγονός που καθιστά την ανάγκη περιορισμού του κρισιμότερη από ποτέ.
Γι’ αυτό το Μπενάκειο Ινστιτούτο έχει αναλάβει για την Ελλάδα την υλοποίηση του προγράμματος, την τεχνική μείωσης πληθυσμών εντόμων μέσω της στείρωσης ,σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον υπεύθυνο καθηγητή Νίκο Παπαδόπουλο, ώστε να συμβάλλει στη μείωση του πληθυσμού του.