Αρχαία πόλη 3.400 ετών αναδύθηκε από τα νερά του Τίγρη ποταμού

Ομάδα Γερμανών και Κούρδων αρχαιολόγων ανακάλυψε μια πόλη 3.400 ετών της αυτοκρατορίας των Μιτάνι, η οποία κάποτε είχε εγκατασταθεί στον Τίγρη ποταμό. Ο εν λόγω οικισμός αναδύθηκε από τα νερά κοντά στη Μοσούλη νωρίτερα φέτος, καθώς τα επίπεδά τους έπεφταν με ταχείς ρυθμούς λόγω ακραίας ξηρασίας στο Ιράκ.

Αρχαία πόλη 3.400 ετών αναδύθηκε από τα νερά του Τίγρη ποταμού | HuffPost  Greece 22ος ΑΙΩΝΑΣ

Η αρκετά εκτεταμένη πόλη, με ανάκτορο και αρκετά μεγάλα κτήρια, θεωρείται πως θα μπορούσε να είναι η αρχαία Ζακίκου- σημαντικό κέντρο της αυτοκρατορίας των Μιτάνι (1550-1350 πΧ).

Το Ιράκ είναι μια από τις χώρες του κόσμου που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και το νότιο τμήμα ιδιαίτερα υποφέρει από ακραία ξηρασία για μήνες.

Για να μην ξεραθούν οι καλλιέργειες, μεγάλες ποσότητες νερού αντλούνται από τη δεξαμενή της Μοσούλης- την πιο σημαντική «αποθήκη» νερού του Ιράκ- από τον Δεκέμβριο. Αυτό οδήγησε στην επανεμφάνιση μια πόλης της Εποχής του Χαλκού που βυθίστηκε πριν από δεκαετίες χωρίς να έχουν γίνει αρχαιολογικές έρευνες. Βρίσκεται στο Κεμούνε του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Αρχαία πόλη 3.400 ετών αναδύθηκε από τα νερά του Τίγρη ποταμού | HuffPost  Greece 22ος ΑΙΩΝΑΣ

Το άνευ προηγουμένου αυτό γεγονός έθεσε τους αρχαιολόγους υπό μεγάλη πίεση για ανασκαφές και καταγραφή τουλάχιστον κάποιων τμημάτων αυτής της μεγάλης, σημαντικής πόλης το συντομότερο δυνατόν, πριν βυθιστεί ξανά.

Ο Κούρδος αρχαιολόγος Χασάν Αχμέντ Κασίμ, πρόεδρος της Κουρδικής Εταιρείας Αρχαιολογίας, και οι Γερμανοί αρχαιολόγοι Ιβάνα Πούλτσιτς (Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ) και Πέτερ Φέλτσνερ (Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν) αποφάσισαν εσπευσμένα να πραγματοποιήσουν κοινές ανασκαφές στο Κεμούνε, οι οποίες έγιναν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022, σε συνεργασία με το Διευθυντήριο Αρχαιοτήτων και Κληρονομιάς στο Ντουχόκ (Ιρακινό Κουρδιστάν).

Αρχαία πόλη 3.400 ετών αναδύθηκε από τα νερά του Τίγρη ποταμού | HuffPost  Greece 22ος ΑΙΩΝΑΣ

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα οι ερευνητές ήταν σε θέση να χαρτογραφήσουν σε μεγάλο βαθμό την πόλη.

Πέρα από ένα ανάκτορο, που είχε ήδη καταγραφεί κατά τη διάρκεια μιας σύντομης αποστολής το 2018, βρέθηκαν αρκετά άλλα μεγάλα κτίσματα: Ένα μεγάλο οχυρωματικό έργο με τείχη και πύργους, μια μεγάλη αποθήκη και ένα βιομηχανικό συγκρότημα.

Το αστικό συγκρότημα ανάγεται στην περιοχή της αυτοκρατορίας των Μιτάνι, η οποία έλεγχε μεγάλα τμήματα της βόρειας Μεσοποταμίας και της Συρίας.

Αρχαία πόλη 3.400 ετών εμφανίστηκε τώρα «από μόνη της» (ΕΙΚΟΝΕΣ) -  Unboxholics.com

«Το μεγάλο αποθηκευτικό κτήριο είναι ιδιαίτερης σημασίας επειδή μεγάλες ποσότητες αγαθών πρέπει να ήταν αποθηκευμένες εκεί, που είχαν καταφθάσει πιθανότατα από κάθε γωνιά της περιοχής» είπε η Ιβάνα Πούλτσιτς.

«Τα αποτελέσματα της ανασκαφής δείχνουν πως ο χώρος ήταν ένα σημαντικό κέντρο της αυτοκρατορίας των Μιτάνι» πρόσθεσε ο Χασάν Κασίμ.

Έκπληξη προκάλεσε η πολύ καλή κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα τείχη- κάποιες φορές ύψους αρκετών μέτρων- παρά το ότι ήταν φτιαγμένα από τούβλα λάσπης που είχε ξεραθεί στον ήλιο και ήταν στο νερό για πάνω από 40 χρόνια. Είχαν διατηρηθεί τόσο καλά επειδή η πόλη είχε καταστραφεί σε σεισμό κατά το 1350 πΧ, κατά τον οποίο τα άνω τμήματα των τειχών έθαψαν τα κτίρια.

Αρχαία πόλη 3.400 ετών εμφανίστηκε τώρα «από μόνη της» (ΕΙΚΟΝΕΣ) -  Unboxholics.com

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακάλυψη πέντε κεραμικών σκευών που περιείχαν ένα αρχαίο από πάνω από 100 πλάκες με σφηνοειδή γραφή. Ανάγονται στη Μέση Ασσυριακή Περίοδο, λίγο μετά τον σεισμό. Κάποιες πήλινες πλάκες, που ίσως είναι επιστολές, βρίσκονται ακόμα μέσα στους πήλινους φακέλους τους.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτή η ανακάλυψη θα παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το τέλος της πόλης και την αρχή της κυριαρχίας των Ασσυρίων στην περιοχή.

«Είναι σχεδόν θαύμα που πλάκες με σφηνοειδή γραφή φτιαγμένες από άψητο πηλό επέζησαν τόσες δεκαετίες κάτω από το νερό» είπε ο Φέλτσνερ.

Για την περαιτέρω προστασία του αρχαιολογικού χώρου από τα νερά τα κτήρια καλύφθηκαν με πλαστικό και χαλίκι, καθώς η πόλη έχει βυθιστεί ξανά.

Αρχαία πόλη 3.400 ετών αναδύθηκε από τα νερά του Τίγρη ποταμού | HuffPost  Greece 22ος ΑΙΩΝΑΣ

Προηγούμενο άρθροΕπιχείρηση Στείρωσης Κουνουπιών
Επόμενο άρθρο4η διοργάνωση Culinary Journeys Series
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.