Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με τη συνεργασία του Δικτύου Πόλεων με Κοινότητες Απογόνων Ελλήνων της καθ΄ ημάς Ανατολής, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων και η ΔΕΘ HELEXPO ΑΕ με την υποστήριξη της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, τιμούν την επέτειο της προσφυγικής ροής των Ελλήνων από την Μικρά Ασία, τη Θράκη και τον Πόντο με την προβολή ενός πρωτότυπου οπτικοακουστικού θεάματος, στον Χώρο Πολλαπλών Χρήσεων στη στάση Σύνταγμα του Μετρό.

Με εμπνευσμένη σύνθεση, γραμμένη ειδικά για το εν λόγω αφιέρωμα, ο Γιάννος Αιόλου “αφηγείται” μουσικά την πορεία των ανθρώπων από την Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Θράκη προς τη μητέρα Ελλάδα. Δημιουργεί έναν “περίπατο μνήμης” που εκτείνεται σε ένα video installation, με θεματικές ενότητες, που θα ακολουθούν οι επισκέπτες, εμπλουτισμένο από πλούσιες εικόνες και στοιχεία συλλεκτικών – ιστορικών αρχείων. Video, φωτογραφικό υλικό, λογοτεχνικά κείμενα γίνονται ένα με την μουσική ταξιδεύοντας τον επισκέπτη στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μέσα από ένα συναισθηματικό και όχι πληροφοριακό μουσικό “αφήγημα”.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μουρτζόπουλος – Γιάννος Αιόλου
Επιμέλεια – τεχνική σύνθεση: N-CODE ΕΠΕ, Οπτικοακουστικές παραγωγές
Ιστορική επιμέλεια – συλλογή αρχειακού υλικού: Βλάσης Βλασίδης, καθηγητής Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιάννος Αιόλου
Παραστατική αφήγηση: Αλέξανδρος Νικολαΐδης
Ενορχήστρωση – Διεύθυνση Ορχήστρας – Προγραμματισμός: Γιάννος Αιόλου

Έπαιξαν οι μουσικοί:
Studio Session Orchestra (Strings, Brass)
Πολίτικη Λύρα: Βασίλης Αγροκώστας
Κανονάκι: Gorkem Saoulis
Κλαρίνο: Κώστας Κωστούλης
Βιολί: Ρήγας Μακρόπουλος
Πιάνο: Γιάννος Αιόλου

Προηγούμενο άρθροΓιορτή για την επαναλειτουργία του Μουσείου Συναισθημάτων
Επόμενο άρθροBlue Monday: Η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου είναι… σήμερα