Το «καλάθι του νοικοκυριού» μπαίνει σήμερα στην 8η εβδομάδα εφαρμογής του ενώ το «καλάθι του Άη Βασίλη» που δημιουργήθηκε για τις αγορές παιχνιδιών την περίοδο των γιορτών, στη δεύτερη.

Έως τις 4 Ιανουαρίου 2023, οι 17 επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού» έχουν προσθέσει στους καταλόγους με τα προϊόντα τους, επιπλέον κατηγορίες και συγκεκριμένα τη γαλοπούλα, το μοσχάρι, τη βασιλόπιτα ή το τσουρέκι και τη σοκολάτα προκειμένου να καλύψουν και τις εποχικές ανάγκες των καταναλωτών λόγω γιορτών.

Αναφορικά με τις τιμές στο σούπερ μάρκετ, την Τρίτη παρουσιάστηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης έρευνα του ΙΕΛΚΑ με σύγκριση των τιμών ενός τυπικού καλαθιού σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα με άλλες χώρες του εξωτερικού και συγκεκριμένα σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία.

«Η Ελλάδα παραμένει ανταγωνιστική. Δεν είναι η εικόνα αυτή που καμιά φορά δημιουργείται ότι είμαστε η ακριβότερη χώρα στην οποία η αισχροκέρδεια κυριαρχεί. Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα» σχολίασε σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος στην επιδότηση του 10% που θα δοθεί μέσω του market pass από τον Φεβρουάριο σημείωσε ότι «η μάχη για το καλάθι του νοικοκυριού και τη δυνατότητα να προσφέρουμε στους πολίτες μας φτηνότερες τιμές συνεχίζεται και θα συνεχιστεί ακάθεκτη. Η κάρτα αγορών δεν είναι λόγος να ατονήσουμε την προσπάθεια για το καλάθι, είναι λόγος να ενισχύσουμε την προσπάθεια για το καλάθι».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ που παρουσιάστηκαν, οι τρεις χώρες έχουν ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα, 15% η Γαλλία, 8% το Ηνωμένο Βασίλειο, 5% η Ιταλία, ενώ οι άλλες δύο χώρες έχουν περίπου ίσο καλάθι με την Ελλάδα 1% ακριβότερο η Πορτογαλία και 1% φθηνότερο η Ισπανία.

Σε ό,τι αφορά το «καλάθι του Άη Βασίλη» για τις αγορές παιχνιδιών που δημιουργήθηκε για την περίοδο των γιορτών και θα ισχύσει έως τις 11 Ιανουαρίου, μπαίνει σήμερα στη δεύτερη εβδομάδα εφαρμογής του, όποτε αναμένεται να γίνει και η πρώτη σύγκριση σχετικά με τη διακύμανση των τιμών.

Ο αριθμός των αλυσίδων που συμμετείχαν το πρωί της περασμένης Τετάρτης ήταν 15 και έως και χθες, Τρίτη, ο αριθμός τους είχε αυξηθεί στις 38. Αντίστοιχα αυξήθηκαν και οι κωδικοί των παιχνιδιών που γεμίζουν το σύνολο των «καλαθιών».

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν, βρίσκονται πέραν των μεγάλων αλυσίδων παιχνιδιών και πολλές μικρότερες αλλά και επιχειρήσεις ηλεκτρονικών ειδών ή βιβλιοπωλεία που πωλούν μεταξύ άλλων προϊόντων και παιχνίδια.

Προηγούμενο άρθροΣαν Σήμερα Ο Τόμας Έντισον Στολίζει Το Πρώτο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο Με Λαμπιόνια.
Επόμενο άρθροΈρχεται το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF!