Ένας αλλιώτικος προορισμός στην Φιλοθέη

Η Φιλοθέη είναι συνοικισμός του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας της Περιφέρειας Αττικής. Η κοινότητα ιδρύθηκε το 1934 και έχει μέση απ’ ευθείας απόσταση από το κέντρο της Αθήνας 6,7 χλμ.

Κατά την απογραφή του 2001 είχε πραγματικό πληθυσμό 7.310 κατοίκων. Το ρέμα της Φιλοθέης, το πλούσιο πράσινο και οι πολλές εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας όπως, άλση, γήπεδο αντισφαίρισης, στίβος, λέσχη προσκόπων  και διαδρομές αθλητικές και περιπάτου, αλλά και το γεγονός ότι είναι περιοχή αμιγούς κατοικίας διαμορφώνουν τον χαρακτήρα και δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως κηπούπολης.

Πλατεία Δροσοπούλου (Drosopoulou Square) - Πλατεία Δροσοπούλου

Ο Ποδονίφτης είναι μέρος του ρέματος – ποταμού που πηγάζει από την Πεντέλη, συνεχίζει στην ρεματιά Χαλανδρίου, φτάνει στη Φιλοθέη, και τελικά καταλήγει στον Κηφισό, διασχίζοντας περιοχές της Ν. Ιωνίας, της Φιλαδέλφειας και της Αθήνας.

Ένα μέρος του όμως καλύφθηκε στη δεκαετία του 90, σήμερα όμως είναι ένας προορισμός για όλους κοντά στην φύση!

Φιλοθέη Αττικής - Βικιπαίδεια

Μέσα στην περιοχή του ρέματος μπορούμε να δούμε τουλίπες και ορχιδέες, ευκαλύπτους τουλάχιστον 60-80 χρόνων, φοίνικες, ορνιθόγαλα, μαυρομάτες, σταχτοσουσουράδες, κοκκινολαίμηδες, φρύνους κα. Και κάποια σπήλαια..Η Φιλοθέη, συνοικία που παλαιότερα συναντάται ως Νέα Αλεξάνδρεια, προέκυψε κατόπιν πρωτοβουλίας του οικοδομικού συνεταιρισμού των υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας τη δεκαετία του ’30.

Ρέμα Πολυδρόσου Χαλανδρίου 2 - Βριλήσσια

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι περισσότεροι δεν ενθουσιάστηκαν με την ιδέα να στεγαστούν στην περιοχή, καθώς προτιμούσαν μια τοποθεσία πιο κοντά στο κέντρο. Η απόφαση παρ’ όλα αυτά υλοποιήθηκε και ο πολεοδομικός σχεδιασμός έγινε βάσει αυστηρών κανόνων που διαμόρφωσαν την ταυτότητα του προαστίου με βασικό κριτήριο τον σεβασμό στην «ευγένεια του αττικού τοπίου».

Αναδιαμόρφωση φυσικού παιχνιδότοπου - ΚΟΜ37 Αρχιτέκτονες

Η Φιλοθέη σχεδιάστηκε στο πρότυπο της κηπούπολης (Garden City) και το όραμα του Ebenezer Howard (1850-1928) για μια πιο οικολογικά και κοινωνικά βιώσιμη πολεοδομική πρακτική.Δίπλα μας, στη γειτονιά μας, λοιπόν, υπάρχει αυτό το αρχαίο ποτάμι, αιώνιος μάρτυρας της ζωής που, ίσως, δεν εκτιμήσαμε τη ζωτική συμβολή του, όπως θα οφείλαμε.

Photos at Πάρκο Αγίας Φιλοθέης - 291 visitors

Μια όαση πρασίνου, ένα καταφύγιο σπάνιας χλωρίδας είναι κρυμμένο και αναξιοποίητο στην καρδιά της Αθήνας!Ο Ποδονίφτης έχει πολύ πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Αυτό το κομμάτι που φθάνει μέχρι τη γέφυρα της οδού Χαλκίδος, λίγα μέτρα από τον σταθμό του ΗΣΑΠ των Άνω Πατησίων.

Πάρκο Φιλοθέης" από τον Fotis - elamazi.gr

Στο Πάρκο αυτό πέραν της αποκατάστασης της φυσικής βλάστησης όπου αυτό χρειάζεται,  φιλοξενεί: καθιστικούς χώρους,διαδρομές πεζοπορίας, ποδηλατόδρομους, ένα Βοτανικό Κήπο, υπαίθριους χώρους καλλιτεχνικής έκφρασης.

Εκεί, έχει δημιουργηθεί μια εντυπωσιακή παιδική χαρά! Πρόκειται για μια σχετικά καινούργια παιδική χαρά που είναι ολόκληρη ξύλινη και σύμφωνα με τις κόρες μου έχει τα ωραιότερα παιχνίδια!!!Όλα τα παιχνίδια βρισκονται σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Είναι μια υπέροχη παιδική χαρά, βασισμένη σε Ευρωπαικά πρότυπα και μοιάζει να ακολουθεί τη Μοντεσοριανή φιλοσοφία. Επίσης είναι πιστοποιημένη παιδική χαρά.

Νέο Ωράριο στις Παιδικές Χαρές - Δήμος Φιλοθέης - Ψυχικού

Όλα τα παιχνίδια είναι ξύλινα και δεν βλέπεις πουθενά πλαστικές κατασκευές. Οι δύο ξύλινες πυραμίδες που δεσπόζουν και εντυπωσιάζουν από μακριά για το μέγεθός τους διαθέτουν τοίχο αναρρίχησης, γέφυρα και δύο καταπληκτικές τσουλήθρες (μία κλειστή και μία ανοιχτή).Τα ξύλινα σπιτάκια είναι πολύ καλοφτιαγμένα κι αν πάρετε μαζί σας μερικά κουζινικά τα πιτσιρίκια θα παίζουν με τις ώρες!Ακόμα δύο τέλειες τσουλήθρες υπάρχουν λίγο πιο πέρα, αλλά και μια βάρκα που αιωρείται και κάνει τα παιδιά να νιώθουν ότι ταξιδεύουν στη θάλασσα!

Αναδιαμόρφωση φυσικού παιχνιδότοπου - ΚΟΜ37 Αρχιτέκτονες

Ο χώρος του πάρκου, (έκτασης 7 στρεμμάτων) διαθέτει παιδική χαρά, το «Λαβύρινθο», κιόσκια, παλιό σιδηροδρομικό βαγόνι, μικρό τρενάκι και αποτελεί μια όαση στην καρδιά του λεκανοπεδίου.Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού, προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών και την ανάπτυξη σ’ αυτά περιβαλλοντικής συνείδησης.

Πράσινο και Ασφάλεια στη Πλατεία Δροσοπούλου - Δήμος Φιλοθέης - Ψυχικού

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή  συνεργασία με  5  περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο (μη κερδοσκοπικές οργανώσεις) οι οποίες αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα σε παιδιά και σχολεία που επισκέπτονται το Οικολογικό Πάρκο.

Ψυχικό και Φιλοθέη | Trip2Athens.com

Ένας όμορφος και καθαρός χώρος, με ωραίες εγκαταστάσεις για τα παιδιά μέσα στο πράσινο.Δεν είναι χαώδης και έχεις τον απόλυτο έλεγχο των παιδιών.Είναι ιδανικά δεν Πικ-νικ, βόλτα με το ποδήλατο, ρόλερς κλπ.

Ψυχικό και Φιλοθέη | Trip2Athens.com

Έχει μια μεγάλη ξύλινη γέφυρα που περνάς από την άλλη πλευρά του πάρκου, όπου τρέχουν νερά και σε ένα σημείο δημιουργείτε καταρράκτης και υπάρχουν πολλά βατραχάκια εκεί. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν.Βέβαια καλό είναι να πάτε οργανωμένοι με νερά, καφέδες, χυμούς διότι δεν υπάρχει καφετέρια παρά μόνο ένα περίπτερο.

Πάρκο Πικιώνη | Mapio.net

Η παρουσία του ρέματος αποτελούσε πάντα σύμβολο αισθητικής και αναψυχής για τη Φιλοθέη, όπως άλλωστε και όλα τα άλλα σημεία αναφοράς προς αυτήν. Τα γεωχημικά δεδομένα στο Ρέμα της Φιλοθέης δείχνουν ότι η διατήρηση της κοίτης στη φυσική της μορφή έχει πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη ως προς τη διατήρηση των συγκεντρώσεων των χημικών παραμέτρων στο νερό και το ίζημα σε φυσιολογικά επίπεδα. Η διατήρηση αυτή αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη ενός υγιούς οικοσυστήματος.

Η εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον του προαστίου, με αποκλειστικά φυσικά υλικά και πάνω στο ιδιαίτερο ανάγλυφό της, προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες για ελεύθερο δημιουργικό παιχνίδι και περίπατο!

 

Προηγούμενο άρθρο“Tulsa King “: Tο teaser της νέας σειράς με τον Sylvester Stallone
Επόμενο άρθροΌλη η Αθήνα μια σκηνή!
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος