Λίγα μέτρα μακριά από τον σταθμό «Άγιος Ελευθέριος», τα πράγματα αλλάζουν. Μπορούμε να ταξιδέψουμε σε κόσμους και γαλαξίες μακρινούς, να «κυνηγήσουμε» ουράνια αντικείμενα και αστεροειδείς, να δούμε από κοντά μια σημαντική συλλογή από μετεωρίτες και πετρώματα. Ναι, όλα αυτά στα Πατήσια και στο Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών.
Το Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών φιλοξενεί τη συλλογή “Aeroliths CollectionTheodossiou”.
Στους χώρους του Μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει περισσότερους από 400 αυθεντικούς μετεωρίτες & ιμπακτικής φύσεως πετρώματα που έχουν δημιουργηθεί από πρόσκρουση μεγάλων αστεροειδών στον πλανήτη μας.
Υπάρχουν μετεωρίτες από περισσότερες από 60 υποκατηγορίες ταξινόμησης , όπως μετεωριτικό υλικό από την Κύρια Ζώνη των Αστεροειδών μεταξύ Άρη & Δία, μετεωρίτες από τον πλανητοειδή 4 Vesta, μετεωρίτες με προέλευση τη Σελήνη και τον πλανήτη Άρη – όπως ο περίφημος Tissint που έπεσε στο Μαρόκο το 2011 και έχουν βρεθεί μέσα του απολιθώματα βιολογικής προέλευσης σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Meteoritical Society το 2017.
Επίσης, υπάρχουν μετεωρίτες που έχουν κομητική προέλευση ή ό,τι πιο κοντά σε κομητικό υλικό – όπως ο Allende από το Μεξικό & ο περίφημος μετεωρίτης του Murchison, που έπεσε στην Αυστραλία τον Σεπτέμβρη του 1969 και εμπεριέχει σύνθετη οργανική ύλη και έχουν αναγνωριστεί μέχρι και σήμερα πάνω από 75 διαφορετικά αμινοξέα στη σύνθεσή του!
Μετεωρίτες από όλες τις κύριες κατηγορίες ταξινόμησης όπως Χονδρίτες, Αχονδρίτες, Σιδηρομετεωρίτες, Παλλασσίτες, Μεσοσιδερίτες κ.λπ. σε μεγέθη από μερικά γραμμάρια έως και αρκετά κιλά ο καθένας (μεγαλύτερος 6,0 κιλά) με επεξηγηματικό υλικό για τον επισκέπτη.
Ακόμη, υπάρχουν τεχνουργήματα που έχουν φτιαχτεί με την χρήση μετεωριτικού σίδηρου σε διάφορες χώρες ανά τον πλανήτη μας.
Το μουσείο μας επιπλέον διαθέτει και εργαστήριο συντήρησης και επεξεργασίας μετεωριτικού υλικού.
Ο εκθεσιακός χώρος φιλοξενεί ακόμη ιμπακτικής φύσεως πετρώματα από την έρευνα της ομάδας του Τάκη Θεοδοσίου στις δίδυμες λίμνες Ζερέλια στον Αλμυρό, όπου έχουν επίσημα βρεθεί και αναγνωριστεί μέσα σε νικέλιο ιχνοστοιχεία από δύο μοναδικά μετεωριτικής προέλευσης ορυκτά, ο ταενίτης & ο καμασίτης, που απαντιούνται μόνο στον διαστημικής προέλευσης σίδηρο.
Στον κύριο εκθεσιακό χώρο υπάρχει η δυνατότητα διοργάνωσης βραδιών παρουσιάσεων αστρονομικών θεμάτων με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων και ξένων αστρονόμων και πλανητικών γεωλόγων και ερευνητών σε συνδυασμό με ποιοτικά μουσικά δρώμενα και τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.
Επίσης, στο Μουσείο Μετεωριτών υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσει το κοινό αυθεντικούς μετεωρίτες από μόλις 5€ και άλλα αντικείμενα κατασκευασμένα με αυθεντικό μετεωριτικό υλικό.
Το Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών είναι ανοικτό καθημερινές και Σαββατοκύριακα για το κοινό, αλλά και για Σχολεία & μαθητές κατόπιν κλεισίματος ραντεβού.