Η απίστευτη ιστορία της «Αμίρα» στο Cinobo

Η Αμίρα, μια 17χρονη Παλαιστίνια, ήρθε στον κόσμο χάρη στο σπέρμα που είχε φυγαδεύσει ο φυλακισμένος πατέρας της, Ναγουάρ, από το κελί του εγκλεισμού του. Η αγάπη και η στοργή των ανθρώπων του περιβάλλοντός τους την αποζημιώνουν -και με το παραπάνω- για την απουσία του πατέρα. Αλλά, όταν αποκαλύπτεται πως ο Ναγουάρ είναι στείρος, η Αμίρα χάνει τη γη κάτω απ’ τα πόδια της.

Ο Αιγύπτιος σκηνοθέτης Μοχάμεντ Ντιάμπ μιλά για την αληθινή ιστορία από την οποία προέκυψε η ταινία του, η οποία προβλήθηκε στα φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Βενετίας, ενώ στο δεύτερο απέσπασε Βραβείο Interfilm Καλύτερης Ταινίας και Βραβείο Σκηνοθεσίας Lanterna Magica. «Το γεγονός ότι υπάρχει κάποια μορφή αμώμου σύλληψης στο πιο ιερό και διαιρεμένο μέρος στη γη, είναι συναρπαστικό αλλά και σουρεαλιστικό. Η Αμίρα είναι μια μικροκοσμική εξερεύνηση του διχασμού και της ξενοφοβίας στον σύγχρονο κόσμο. Στη διαδικασία αποκάλυψης της ταυτότητας της ηρωίδας μας, η ταινία θέτει το ερώτημα: είναι το μίσος μέρος της φύσης, ή προϊόν καλλιέργειας;

Η ιδέα για την ταινία προέκυψε από τις ειδήσεις. Διάβασα ότι ζευγάρια Παλαιστινίων μπορούσαν να συλλάβουν παιδιά ακόμα και αν ο άντρας ήταν φυλακή στο Ισραήλ, μέσω trafficking του σπέρματος. Η ιστορία μού κόλλησε στο μυαλό, και βρήκα σε αυτήν υπαρξιακές προεκτάσεις που πήγαιναν πέρα από τη διένεξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων, και θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή κι αλλού, θέτοντας φιλοσοφικά ερωτήματα: τι συμβαίνει στο μυαλό ενός νέου ανθρώπου που έχει συλληφθεί αρχικά ως ιδέα; Από πού προκύπτουν τα πιστεύω του, πώς τα κληρονόμησε;

Η Αμίρα θα μπορούσε να είναι τραγωδία του Σαίξπηρ, αλλά η ιστορία λαμβάνει χώρα στη σημερινή Παλαιστίνη, ένα μέρος στολισμένο με πορτρέτα των μαχητών της ελευθερίας – ήρωες, τους λένε οι Παλαιστίνιοι, τρομοκράτες, οι Ισραηλινοί. Η τιμή των αγωνιστών βρίσκεται στην καρδιά του παλαιστινιακού αγώνα, τα παιδιά που έχουν συλληφθεί με αυτό τον τρόπο -είναι περίπου εκατό μέχρι σήμερα- είναι σύμβολο του αγώνα κατά της καταπίεσης, σύμβολο του παλαιστινιακού πνεύματος. Μια απόδειξη ότι αυτοί οι μαχητές δεν θα τα παρατήσουν ποτέ. Αν σκοτωθούν, τα παιδιά τους θα πάρουν τη θέση τους, η πηγή του αγώνα τους δεν θα στερέψει ποτέ.»

Επιτυχημένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος στη Μέση Ανατολή και παγκοσμίως, ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Ντιάμπ έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 2010 με την ταινία Οι Γυναίκες του Λεωφορείου 678. Το 2016 η ταινία του Η Κλούβα συμμετείχε στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών, ενώ μετά την Αμίρα (2021) σκηνοθέτησε την πρώτη του δουλειά στις ΗΠΑ, την τηλεοπτική σειρά των Disney+ και Marvel Studios, Moon Knight.

Προηγούμενο άρθροΕκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά : Μυστήριο 46 – Αρθρωτοί Κήποι
Επόμενο άρθροΑκρόαση από την εταιρεία Μέθεξις