Έκθεση Κόμικς: «Ηλέκτρες του Κόσμου»

Η έκθεση κόμικς του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης με τίτλο «Ηλέκτρες του Κόσμου» θα φιλοξενηθεί στην Πάρο από τις 16 έως τις 20 Οκτωβρίου στον Εκθεσιακό Χώρο Μαρίνας Νάουσας και στις 23 και 24 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Σχολείο Αντιπάρου.

Σύγχρονοι καλλιτέχνες δημιουργήσαν πρωτότυπες ιστορίες εμπνευσμένοι από τη μορφή και τον χαρακτήρα της Ηλέκτρας, τους συμβολισμούς και τα επιμέρους θέματα που πλαισιώνουν τις τραγωδίες «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή και του Ευριπίδη και «Χοηφόροι» του Αισχύλου.

Αφορμή της μεταφοράς της έκθεσης αποτέλεσε το θέμα τόσο του φετινού 13ου Πανκυκλαδικού Συνεδρίου της Ο.ΣΥ.ΓΥ. (Γυναικοκτονίες, οι Κυκλαδίτισσες προβληματίζονται για ένα «αόρατο» έγκλημα), όσο και αυτό του 12ου Πανκυκλαδικού Συνεδρίου του 2021 σε Πάρο και Αντίπαρο (Κυκλαδίτισσες και Πολιτιστική Κληρονομιά, Δημιουργικές Θεματοφύλακες ή απλές παρατηρήτριες), μιας και οι καλλιτέχνες της έκθεσης άντλησαν τη θεματική τους για τις δημιουργίες τους από τον ατρειδικό μύθο (Τραγωδίες Ηλέκτρα και Χοηφόροι), μία βασική διάσταση του οποίου είναι και η ισότητα των φύλων, ζήτημα επίκαιρο σήμερα όσο ήταν και την εποχή που γράφτηκαν οι τραγωδίες.

Η έκθεση διοργανώνεται από τους συλλόγους Γυναικών Πάρου («Πάρου Αρηίς, Νάουσας, Μάρπησσας) και Αντιπάρου και την Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων», σε συνεννόηση με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και υποστηρίζεται από τους Δήμους Πάρου και Αντιπάρου και από την ΚΔΕΠΑΠ Πάρου και την ΚΕΔΑ Αντιπάρου. Στην έκθεση θα παρευρίσκεται η επιμελήτρια του προγράμματος Καλλιόπη Λιαδή στις 16-18 Οκτωβρίου (Πάρος) και 23-24 Οκτωβρίου (Αντίπαρος). Η κ. Λιαδή θα αναλάβει επίσης την παρουσίαση της έκθεσης στα σχολεία.

Προηγούμενο άρθρο«Αυτός και ο άλλος» στην ΕΡΤ1 – Ο Θανάσης Χειμωνάς σε μια συζήτηση γεμάτη βιβλία και ανεκπλήρωτα όνειρα
Επόμενο άρθρο«Ο Μολυβένιος Στρατιώτης» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα