Η Γκαλερί Σκουφά διοργανώνει ατομική έκθεση του Ηλία Παπαηλιάκη στον Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός”.

Ηλίας Παπαηλιάκης έκθεση Εργοστάσιο Παιχνιδιών - Εικόνα 6

Η έκθεση “Εργοστάσιο Παιχνιδιών – Ηλίας Παπαηλιάκης 2020-2022” περιλαμβάνει έργα της τελευταίας διετίας και αποτελεί συνέχεια της έκθεσης του καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων το 2020. Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί την πρώτη συνεργασία του καλλιτέχνη με την Γκαλερί Σκουφά. Την έκθεση επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος.

Ηλίας Παπαηλιάκης έκθεση Εργοστάσιο Παιχνιδιών - Εικόνα 3Με τα νέα του έργα ο Παπαηλιάκης δοκιμάζει τις δυνατότητες του νέου ιδιώματος της ζωγραφικής του. Μελετώντας το εύρος αυτού του ιδιώματος, ο καλλιτέχνης εισέρχεται σε μια πιο πνευματική κατάσταση, σε έναν χώρο σαφώς πιο εξωστρεφή. Η σχέση του παιχνιδιού και του εαυτού με το ζώο, η συντροφικότητα, η συμπόρευση και η συναίνεση, είναι μερικές από τις έννοιες που ο ζωγράφος εξετάζει στα νέα του έργα.

Ηλίας Παπαηλιάκης έκθεση Εργοστάσιο Παιχνιδιών - Εικόνα 4Οι πίνακες της έκθεσης πλαισιώνονται από τρία μεγάλα σχέδια (“Η μητέρα του ήλιου”, “Αγόρι με πεταλούδα”, “Ανέστιοι”) δουλεμένα με μολύβι σε χαρτί, τα οποία ανήκουν στη σειρά “Το σχήμα του ουρανού” (2021), καθώς και τρία γλυπτά του 2022. Τα μαυρόασπρα σχέδια, που μοιάζουν με σφραγίδες, φανερώνουν έναν δημιουργό που γνωρίζει σε βάθος τις δυνατότητες της γραμμής και έχει οξυμένη αίσθηση της ισορροπίας.

Ηλίας Παπαηλιάκης έκθεση Εργοστάσιο Παιχνιδιών - Εικόνα 5

Την ίδια ικανότητα αναγνωρίζει κανείς και στις κατασκευές από μακετόχαρτο και μολύβι, συγκεκριμένα στα έργα “Ο γραφέας” και “Ο μεγάλος άγνωστος”. Το γλυπτό “Έξι μελέτες για το κυκλαδικό στερεό” (2022) αποτελείται από δύο μακρόστενα ξύλινα τραπέζια πάνω στα οποία είναι τοποθετημένα έξι γυάλινα κουτιά. Στην ουσία, με το γλυπτό αυτό ο Παπαηλιάκης αποτυπώνει στις τρεις διαστάσεις το αναλογικό σύστημα με το οποίο δουλεύει τα ζωγραφικά του έργα τα τελευταία 25 χρόνια.
Διοργάνωση έκθεσης: Γκαλερί Σκουφά
Επιμέλεια: Χριστόφορος Μαρίνος

Εγκαίνια: Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022, 19:30-21:30

3 Νοεμβρίου 2022 – 30 Νοεμβρίου 2022

Προηγούμενο άρθροΟ Πάνος Σόμπολος στην εκπομπή της ΕΡΤ2 «Η ζωή είναι στιγμές» με τον Ανδρέα Ροδίτη
Επόμενο άρθρο“Gas Mystery” escape game