Cramond..το εκπληκτικό παλιρροϊκό νησί της Σκωτίας

Η ιδιαιτερότητά του αυτή, σε συνδυασμό με την σχεδόν ανεξερεύνητη ομορφιά του, το καθιστούν ονειρικό ταξιδιωτικό προορισμό για τους πιο τολμηρούς και περιπετειώδεις!!

Είναι ένα από τα πολλά νησιά που βρίσκονται κοντά στο Εδιμβούργο, σε απόσταση μόλις ενάμισι χιλιομέτρου από την ηπειρωτική χώρα. Το Cramond συνδέεται με αυτήν μόνο σε χαμηλή παλίρροια, μέσω ενός πλακόστρωτου υπερυψωμένου δρόμου. Το συγκεκριμένο μονοπάτι, που στέκεται σε πυλώνες τσιμέντου, όταν χτίστηκε χρησίμευε ως άμυνα ενάντια στα υποβρύχια, επί Β’ παγκοσμίου πολέμου και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής.

When Cramond Island was used as a fortress during the First World War - Edinburgh Live

Το νησί Cramond έχει μήκος λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο του μιλίου, και μάλλον λιγότερο από αυτό το πλάτος, και καλύπτει μια έκταση 7,7 εκταρίων ή 19 στρεμμάτων πάνω από το σημείο υψηλής παλίρροιας. Στο κέντρο του υψώνεται σε ύψος 68 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και προσφέρει εκτεταμένη θέα ανατολικά προς το Granton και το Leith, δυτικά προς το North Queensferry και την Forth Rail Bridge, και βόρεια προς τα άλλα μικρά νησιά στο Firth of Forth και την ακτή του Fife. Το νησί ανήκει στο Κτήμα Dalmeny.

Cramond Beach (Εδιμβούργο, Σκωτία) - Κριτικές - Tripadvisor

Το νησί Cramond είναι ακατοίκητο, αν και υπάρχουν πολλά στοιχεία εδώ για το χέρι του ανθρώπου. Το νησί πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε κατά τις περιόδους οικοδόμησης των Ρωμαίων στο Cramond, αν και δεν βρέθηκε τίποτα που να το επιβεβαιώνει. Η πρόταση φαίνεται να βασίζεται κυρίως στην υπόθεση ότι θα ήταν περίεργο για τους Ρωμαίους να χτίσουν ένα σημαντικό οχυρό και λιμάνι στο Cramond και να μην δημιουργήσουν επίσης κάποιο είδος παρουσίας στο νησί.

Μέχρι το 1800 το νησί Cramond χρησιμοποιούνταν για τη βοσκή των προβάτων και οι χάρτες Ordnance Survey του 1853 δείχνουν μια αγροικία προς το βόρειο άκρο του νησιού. Τα ίχνη αυτού μπορούν ακόμα να βρεθούν κάτω από μια μεγάλη ανάπτυξη κισσού. Στη μετέπειτα ζωή το αγρόκτημα χρησιμοποιήθηκε ως εξοχική κατοικία.

Cramond Island Causeway Edinburgh cramond island stock pictures, royalty-free photos & images

Στη δυτική ακτή του νησιού υπάρχουν τα ερείπια μιας πέτρινης προβλήτας που μπορεί να χρονολογείται από το 1800 ή πολύ παλαιότερη. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το ερείπιο του Duck House. Αυτό το μικροσκοπικό κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως ενοικίαση διακοπών και, αν και είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς σήμερα, μπορούσε να φιλοξενήσει τέσσερις ανθρώπους.

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος είδε το βόρειο άκρο του νησιού να καταλαμβάνεται από το Τμήμα Πολέμου ως μέρος της άμυνας του Firth of Forth. Αυτό το τμήμα του νησιού Κράμοντ επιστράφηκε στους πολίτες του ιδιοκτήτες του το 1926, αλλά με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ολόκληρο το νησί επιτάχθηκε. Οι εκτεταμένες οικοδομικές εργασίες που έγιναν τότε αντιπροσωπεύουν τις περισσότερες από τις κατασκευές που στέκονται ακόμη στο νησί σήμερα.

Cramond Brig (Εδιμβούργο, Σκωτία) - Κριτικές - Tripadvisor

Καθώς πλησιάζετε το νησί Cramond κατά μήκος του δρόμου, οι πιο εμφανείς στρατιωτικές άμυνες έχουν τη μορφή μιας θέσης για ένα πυροβόλο όπλο των 75 χιλιοστών που προορίζεται να προστατεύει το χάσμα μεταξύ του νησιού στη νότια όχθη του Firth of Forth, καθώς και ένα κοντινό περίβλημα για τον προβολέα προορίζεται να φωτίζει στόχους για το όπλο. Στην πραγματικότητα, αν και δεν είναι προφανές, τα επιβλητικά τσιμεντένια δόντια κατά μήκος του δρόμου είναι επίσης στρατιωτικής προέλευσης, με σκοπό να διασφαλίσουν ότι μικρά σκάφη επιφανείας ή U-Boat δεν θα μπορούσαν να περάσουν νότια του νησιού κατά την παλίρροια.

Cramond - Wikipedia

Η βορειοανατολική γωνιά του νησιού στενάζει κάτω από το βάρος πολύ περισσότερου σκυροδέματος εν καιρώ πολέμου. Εδώ μπορείτε να βρείτε μια σειρά από θέσεις πυροβόλων όπλων, κτίρια για προβολείς κατά της ναυτιλίας, το τέρμα για το ανθυποβρυχιακό δίχτυ που θα εκτείνονταν ακριβώς κατά μήκος του ποταμού, καταστήματα και μηχανοστάσια που προορίζονταν να παρέχουν ενέργεια στο νησί. Λιγότερα έχουν απομείνει από τους στρατώνες που κάποτε στέγαζαν τα στρατεύματα που επάνδρωναν τις εγκαταστάσεις. Προφανώς ήταν πιο ελαφριά κατασκευασμένα και επομένως ευκολότερα αφαιρέθηκαν όταν τελείωσε ο πόλεμος.

Cramond Village Photograph by Rod Jones

Το βόρειο άκρο του νησιού είναι το πιο κοντινό που είναι πιθανό να έρθετε στο νησί Inchmickery, ένα μικρότερο νησί πιο κοντά στο κέντρο του Firth of Forth. Αυτό είναι λίγο περισσότερο από ένα μίλι μακριά, αλλά μπορείτε να δείτε ότι το Inchmickery φαίνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου καλυμμένο από σκυρόδεμα εν καιρώ πολέμου, κάνοντας τις άμυνες ακόμα εμφανείς στο νησί Cramond να φαίνονται μέτριες σε σύγκριση.

Cramond Kirk - The Cockburn Association

Το νησί Cramond είναι ένα συναρπαστικό μέρος, και επίσης ένα πολύ δημοφιλές. Το νησί προσφέρει μια νότα άγριας φύσης σχεδόν στο κατώφλι του Εδιμβούργου: αν και η φιλελεύθερη εφαρμογή του γκράφιτι στις περισσότερες όρθιες κατασκευές και τα υπολείμματα των πυρκαγιών σε στρατόπεδο υποδηλώνουν ότι δεν είναι τόσο σεβαστό από όλους τους επισκέπτες του όσο θα μπορούσε να ελπίζουμε.

Υπάρχει ένας πίνακας ανακοινώσεων στο άκρο του δρόμου προς την ξηρά που καθορίζει τις ώρες κατά τις οποίες μπορεί να διασχιστεί με ασφάλεια. Εναλλακτικά, μπορείτε να στείλετε μήνυμα γράφοντας CRAMOND στο 81400 για να λάβετε πληροφορίες ασφαλούς διέλευσης από το RNLI. Λάβετε υπόψη σας και φροντίστε να αφιερώσετε τον χρόνο που χρειάζεστε για να εξερευνήσετε ένα νησί που αποδεικνύεται μεγαλύτερο από ό,τι φαίνεται, καθώς και τον χρόνο για να επιστρέψετε στο μονοπάτι πριν κλείσουν τα νερά από πάνω του. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια περιττή προειδοποίηση, αλλά είναι αρκετά συνηθισμένο για τους επισκέπτες να εγκλωβίζονται στο νησί από την εισερχόμενη παλίρροια!!

Προηγούμενο άρθροΞεκίνησαν τα γυρίσματα για την ταινία του Teen Wolf.
Επόμενο άρθροΟι Πύλες του Ηρακλείου αποκαλύπτονται για πρώτη φορά ψηφιακά μέσω ειδικής εφαρμογής.
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος